Alanya'nın fatihi I. Alaaddin Keykubat’ın ismini alarak geçmişin izinde geleceğe bilim ve teknoloji kapısı olma yolunda kurulan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) bu doğrultudaki hedefine tüm hızıyla ilerliyor. Öğretim hayatına başladığı 2016 yılından bu yana süregelen akademik başarılar ve projelerin son yıllarda artması, bilim camiasında dikkatleri üzerine toplamasını sağladı. Turizm, sağlık ve spor alanlarında Akdeniz Bölgesi’nde; ülke ve dünya sıralamasında en iyi ihtisas üniversitesi olma hedefine her geçen gün yaklaşan ALKÜ, yaptığı çalışmalarla bölgenin kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasına yönelik projeler üretiyor. ALKÜ; teknoloji alanlarında da Akdeniz Bölgesi’nin kalkınmasına yönelik çalışmalarıyla nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine katkı sağlıyor, yörelerinin kaynaklarını yüksek katma değerli ürünlere dönüştürerek ortaya koydukları ürünlerle markalaşma yolunda yarışıyor.
AKADEMİK BAŞARILAR VE PROJELER ARTTI
ALKÜ’lü akademisyenlerin yaptığı akademik çalışmalar son yıllarda başarılarını ikiye katlarken öğrencilerin dahil olduğu projelerle de bölgenin vizyonunu artıyor. Tıp alanında yapılan başarılı ameliyatlar ve başarılı geçen “ilk yöntemler” Türkiye’de öne çıkan olayların başında geldi. Tıp alanında yeni buluşlar, kapalı yöntem ameliyatlar ve tedavi yöntemleri; tıp dünyasında dikkatleri üzerine çekti. Bunun yanında Antalya bölgesinde bir ilk olan Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi hizmete açıldı. Teknoloji alanında enerji verimliliğini, tarımsal üretimde verimi artıran buluşlara imza atılırken akademisyenler tarafından yapılan birçok proje de TÜBİTAK, TUSAŞ, MÜSİAD gibi kurum ve kuruluşlar tarafından tam destek alıyor. Bunun yanında BAKA koordinasyonluğunda yapılan Siber Vatan eğitimleriyle yazılım ve beyaz korsanlık alanlarında nitelikli bireyler yetiştirilerek Türkiye’nin önemli bir açığının kapatılması hedefleniyor.
TURİZMDE LİDERLİK BAYRAĞI DÜŞMÜYOR
ALKÜ’nün Türkiye’nin turizm cenneti olan Alanya’da kurulmasıyla üniversitede turizm projeleri ve akademik çalışmalar ilk sırada geliyor. Bu alanda yapılan akademik çalışmalar, turizm sektörleriyle paylaşılırken sektörün tüm sorunları ve yapılması gereken projeler de yakından takip ediliyor. Sağlık turizmi, gastronomi, hizmet sektörü gibi konularda gerekli tüm çalışmaların yapıldığı ALKÜ’de bu alanlarda son yıllarda büyük projelere imza atıldı. Bunun yanında Kibyra Antik Kenti, Syedra Antik Kenti, Antiochia ad Cragum Antik Kenti, Telmessos Antik Kenti kazıları ve bilimsel çalışmalarının içinde yer alan ALKÜ, kültür turizminin de canlanmasında önemli rol oynuyor. Turizm alanlarında sektöre nitelikli iş gücü kazandırma noktasında projeler üretmeye devam eden ALKÜ, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası ile yaptığı protokolle turizm alanındaki öğrencilerine staj ve mezuniyet sonrası iş garantisi sağlıyor. ALKÜ’de gastronomi ve aşçılık alanında da uzman akademik kadro ile öğrencilerine en iyi öğretimi sunuyor. ALKÜ’lü öğrenciler gastronomi alanında katıldığı tüm yarışmalarda altın madalya ve kupalar kazanarak çalışmalarının meyvelerini topluyor.
SPORUN PERFORMANSI ALKÜ’DE YÜKSELİYOR
Çeşitli spor organizasyonlarının yılın 12 ayı sürdüğü Alanya’da, ALKÜ bu alanda da bölgenin en iyi üniversitesi olma yönünde hedefini sürdürüyor. Akdeniz Bölgesi’nde yapılan spor organizasyonlarında ALKÜ’lü öğrenciler, gönüllülük esasına dayalı organizasyonlara destek veriyor. Bunun yanında Alanya’ya gelen millî, profesyonel ve amatör sporcuların performans test ve ölçümleri yapılırken sporculara beslenme eğitimleri de veriliyor. ALKÜ’nün spora verdiği önemle birçok millî ve profesyonel sporcu ALKÜ Spor Bilimleri Fakültesine yerleşiyor. Bu sayede ALKÜ’lü olmayı başaran millî atlet Salih Korkmaz; 2024 Paris Olimpiyatları’nda, Seren Ay Çetin, Esra Türkmen gibi millî sporcular da uluslararası yarışmalarda ALKÜ’yle birlikte ülkemizi de temsil edecek. ALKÜ’lü öğrenciler; atletizm, yürüyüş, cirit atma, kick boks, tenis, voleybol, futbol, bisiklet gibi birçok alanda çeşitli başarılar getiriyor.
REKTÖR TÜRKDOĞAN ÖNCÜLÜĞÜNDEKİ PROJELER ALKÜ’DE “İLK”LERİ GETİRDİ
Akademik çalışmaların ve üniversite tarafından yapılan projelerin başarıları her geçen gün artarak ilerlerken üniversitenin gelişmesi ve büyümesi için de yerleşke alanlarına yeni projeler yapılmaya devam ediliyor. ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan’ın yakından takip ettiği, enerjiden sağlığa, teknolojiden tasarruf alanlarındaki projelerle ALKÜ; Türkiye’de “ilk”leri yapıyor. Yeşil enerji kapsamında ALKÜ yerleşkelerinin tüm elektrik ihtiyacını karşılamayı hedefleyen, Türkiye’de Kamuda Performans Sözleşmesi’yle yapılması dolayısıyla bir ilk olan ALKÜ GES Projesi tamamlandı. İlk enerjinin verilmesinin ardından sistem devreye girdi. ALKÜ öğrencilerinin yerleştikleri bölümde kendilerini geleceğe daha iyi hazırlaması için Teknoloji Merkezi (TEKMER) projesi hayata geçiriliyor. Türkiye’nin ilk eko-döngüsel yemekhanesi hayata geçiyor. Enerjisini güneşten karşılayan yemekhanede hazırlanma öncesi atıklardan kompost elde edilirken yemek artıklarından kedi köpek maması üretiliyor. Böylece bu alanlardaki israf önlenerek millî servete katkı sağlanıyor. Bunun yanında ALKÜ ve Gündoğmuş Belediyesi iş birliği ile “Rekreasyon ve Kamp Alanı Projesi”ni Alanya merkezli olmak üzere hayata geçirilmesi hedefleniyor.
YENİ PROJELERLE BAŞARI GELİYOR
Rektör Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan’ın mimarı olduğu ve yakından takip ettiği projeler tamamlanırken yeni projelere de imza atılmaya devam ediliyor. ALKÜ Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmasıyla bu alanlarda yeni bir dönem başlamış oldu. Kestel Yerleşkesi çevre düzenlemesi işi kapsamında asfalt yapımı tamamlanarak Kestel Yerleşkesi içerisinden geçen kara yolu sadece ALKÜ ailesi tarafından kullanılır hale getirildi. ALKÜ’de hayata geçirilen birçok proje ile yerleşke içi yaşam kalitesi artarken başarıların gelmesinde de bu projelerin önemli katkıları oluyor.
Bu projelerden bazıları ise şu şekilde:
ALTSO arasında genişletilmiş iş birliği protokolü imzalandı.
Diş Hekimliği Fakültesine 2024 yılında ödenecek bütçenin belirlendiği “Sağlık Kurumlarında Global Bütçe Protokolü” SGK yetkilileri ile imzalandı.
Bosna Hersek’teki Tuzla Üniversitesi ile Erasmus KA171 Projesi anlaşması imzalandı.
Kazakistan Uluslararası Turizm ve Konaklama Üniversitesi arasında turizm ve gastronomi alanlarının geliştirilmesi ve iki üniversite arasında iş birliği için mutabakat zaptı imzalandı.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) ile ALKÜ arasında “Bilimsel İş Birliği” protokolü imzalandı. Protokol kapsamında tarım alanında öğrenci eğitimi, teknik uzman danışmanlık desteği ve ikili projeler yapıldı.
Ticaret Bakanlığı ile ALKÜ arasında Sağlık Turizmi alanında eğitim faaliyetlerini kapsayan bir protokol imzalandı.
ALKÜ Turizm Fakültesi ve ALTSO Turizm MYO’da öğrenim gören öğrencilerin istihdam ve uygulamalı eğitim alanında iş birliği için Lonicera Otel ile protokol imzalandı.
Turizm fakültesi binası ve uygulama oteli yapılması için girişimler başlatıldı.
ALKÜ, YENİ KURULACAK FAKÜLTE VE BÖLÜMLERLE BÖLGENİN BİLİM ÜSSÜ OLACAK
Rektör Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan öncülüğünde yapılan büyük atılımlardan birisi de ALKÜ’ye kurulacak yeni bölüm ve fakülteler oldu. Bu kapsamda İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde Müzecilik, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Sosyal Hizmet, Yönetim Bilişim Sistemleri; Turizm Fakültesi bünyesinde Sağlık Turizmi İşletmeciliği; ALTSO MYO bünyesinde Medya ve İletişim, E-Ticaret ve Pazarlama; Gazipaşa Mustafa Rahmi Büyükballı MYO bünyesinde ise Tropik Bitki Yetiştiriciliği, İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü açılacak. Bunların yanında denizi olan bir şehirde bulunması gereken ALKÜ Deniz Bilimleri Fakültesinin açılması da planlanıyor. Bu fakültede; Açık Deniz Platformu ve Terminal Yönetimi Bölümü, Yat ve Marina İşletmeciliği Bölümü, Denizcilik Yazılımları Geliştirme Bölümü, Deniz Arkeolojisi, Otonom Deniz Araçları İşletmeciliği Bölümlerinin olmasını planlanıyor.
CİKCİLLİ YERLEŞKESİ İLE BAŞARILAR ZİRVEYE ÇIKACAK
Alanya’nın Cikcilli Mahallesi’nde 900 dönümlük arazi üzerinde kurulumu başlanan Cikcilli Yerleşkesi, sağlık ve spor kompleksi olacak. Tıp fakültesi ve hastanesi, diş hekimliği fakültesi ve hastanesi, morfoloji laboratuvarı, merkezi araştırma laboratuvarı, spor bilimleri fakültesi, spor sahaları, uygulama alanları ile Cikcilli Yerleşkesi bilimin merkezi olacak. Cikcilli Yerleşkesinin tam kapasite ile kullanılmaya başlanmasıyla ALKÜ’nün bilimsel başarıları da katlanarak artacak.