?>

Alzheimer belirtisi yıllar önceden gösteriyor: Kıyafet seçerken bile zorlanıyorsanız...

Bu belirtilere dikkat. Alzheimer belirtisini yıllar öncesinden gösteriyor. Uzmanı konuya ilişkin tüm detayları açıkladı...

Yaşam - 9 ay önce

Alzheimer hastalığı son dönemlere revaçta olan hastalıklar arasında yerini alırken bu belirtileri kesinlikle görmezden gelmeyin. Uzmanı tüm detaylarıyla uyardı...

Nöroloji Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Özlem Önder, demans vakalarının yüzde 50 ila yüzde 70’ine sebep olan Alzheimer’ın görülme riskinin 65 yaşından sonra her beş yılda iki kat arttığını söylüyor.

Yaşam süresindeki artışla birlikte, yaşlanma 21. yüzyılın en önemli demografik olgularından biri haline geldi.

Gelişmiş ülkelerde, ortalama yaşam süresinin 70-80 yıl aralığına yükselmesi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “insanlığın zaferi’”olarak tanımlansa da beraberinde pek çok sorunu da beraberinde getirebiliyor. Bunların başında ise hiç kuşkusuz en yaygını Alzheimer olan demans türleri geliyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Özlem Önder, görülme sıklığı her geçen gün artan Alzheimer ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Demans teriminin Latince zihin anlamına gelen “mens” kelimesinin önüne bir olumsuzluk eki getirilmesiyle oluşturulduğunu hatırlatan Dr. Özlem Önder, “Demans, edinilmiş zihinsel fonksiyonların sonradan yitirilmesi anlamında kullanılmaktadır.

Bilinci açık bir kişide günlük yaşam aktivitelerini etkileyecek derecede entelektüel ve sosyal yeteneklerde yıkıma neden olan bir sendrom olarak tanımlanan bu hastalığın en yaygın olanı ise Alzheimer’dır” ifadesini kullanıyor.

ALZHEİMER RİSKİ 65 YAŞINDAN SONRA HER 5 YILDA BİR İKİ KAT ARTIYOR

Alzheimer’ın demans vakalarının yüzde 50 ila 70’inin nedeni olduğunu söyleyen Dr. Önder, Alzheimer’ın yaygınlığının 65 yaş üzeri bireylerde yüzde 3 ile 11; 85 yaş üzeri bireylerde ise yüzde 20 ila 47 gibi yüksek oranlara ulaştığını söylüyor. Yaşlılıkta fiziksel ve psikolojik yıkıma neden olan Alzheimer hastalığının, hastalık kaynaklı ölümler sıklık açısından da dördüncü sırada olduğunu vurgulayan Dr. Özlem Önder, “Yaşlanan nüfus arttıkça Alzheimer Hastalığı’nın görülme sıklığı ve hastalığın getirdiği yükün de giderek artacağı açıktır” ifade etti.

“Alzheimer Hastalığı, bilinçte bozulma olmaksızın bellek yıkımı ile başlayan birden fazla kognitif alanın bozulduğu, bununla ilişkili olarak eski toplumsal ve mesleki işlevsellik düzeyine göre anlamlı bir gerilemenin görüldüğü, seyri açısından sinsi başlangıçlı ve yavaş ilerleyici bir klinik tablodur” diyen Dr. Önder, “Alzheimer hastalığı sadece kognitif fonksiyonları etkileyen bir hastalık değildir, bunun yanında davranışsal sorunlar, günlük yaşam aktivitelerinde yetersizlik, motor fonksiyonlarda gerileme, uyku bozukluğu ve otonom sinir sisteminin etkilendiğini işaret eden birçok kliniği içermektedir” dedi.

YAKIN TARİHLİ OLAYLARI UNUTMA ALZHEİMER'A İŞARET EDİYOR OLABİLİR

Alzheimer’ın en sık karşılaşılan belirtileri arasında; “Yakın tarihli olayları ve isimleri unutma, yaptığı işleri tekrar yapma, söylediği şeyleri tekrar söyleme, koyduğu eşyaları bulamama, alışveriş sırasında eksik alma veya ödeme sırasında zorlanma, yemek yaparken hatalar yapma, daha önceden kullanabildiği basit bir aleti kullanma sırasında zorluk yaşama, bilinen yolları karıştırma nedeniyle kaybolma riski yaşama, giysi seçmek, sipariş vermek gibi basit kararları almakta zorlanma” gibi durumları sıralayan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Özlem Önder, “Ancak arada bir alınabilen yanlış kararlar, aylık bir ödemedeki birkaç günlük gecikme, zaman zaman eşya kaybetme veya isim unutma ancak aynı gün içinde hatırlayabilme gibi durumlarda hemen Alzheimer kaygısı yaşanmamalı ve mutlaka bir nörolog ile görüşülerek gerekli değerlendirme ve yönlendirme alınmalıdır” dedi.

ALZHEİMER'DE EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ YAŞTIR

Alzheimer’ın en önemli risk faktörünün yaş olduğunu vurgulayan Dr. Özlem Önder, “65 yaş sonrası her 5 yılda Alzheimer sıklığı iki kat artmaktadır. Genetik faktörler de hastalığın riskini artırmaktadır.

Ailede birinci derece yakında Alzheimer hastalığı öyküsü olması yüzde 10 ila 30 oranında risk artışına işaret eder. Değiştirilebilir risk faktörleri olarak bilinen sigara ve alkol kullanımı, hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi, serebrovasküler ve miyokard infarktüsü gibi hastalıkların da Alzheimer’ın gelişiminde önemi büyüktür” ifadesini kullanıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

3 GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI ORGANİZATÖRÜ SUÇÜSTÜ YAKALANDI

2024-02-18 11:22 - Asayiş

DEM Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayını Açıkladı! İşte O İsim …

2024-02-17 15:26 - Politika

Öldürülen şahsın cenazesi yakınlarına teslim edildi

2024-02-17 14:10 - Asayiş

Gaziantep'te Sıfır Atık için İşbirliği Protokolü

2024-02-17 14:06 - Gündem

Gaziantep’te korkutan yangın! İtfaiye ekipleri müdahale ediyor!

2024-02-17 14:03 - Asayiş

Gaziantep'te petrol müjdesi!

2024-02-16 14:28 - Gündem

Gaziantep FK Başkanı Yılmaz, her maçı "final" olarak görüyor

2024-02-16 14:26 - Spor

Gaziantep'te yanan 15 bin ağacın yerine 150 bin fidan dikiliyor

2024-02-16 14:23 - Gündem

Naci Görür Gaziantep'i Uyardı!

2024-02-16 14:22 - Gündem

Gaziantep'te yasa dışı bahis suçlarına 'mengene' operasyonu

2024-02-16 14:18 - Asayiş

İlgili Haberler

Son dakika! Ankaralı Turgut hayatını kaybetti

09:25 - Yaşam

Yazar Umut Furkan Çakır ile keyifli sohbet

09:06 - Yaşam

Projenin İlk Durağı İslahiye ve Nurdağı Oldu

21:22 - Yaşam

Vatandaşları sevindirecek tarihi Topkapı Sarayı kararı! 1924'ten sonra bir ilk

22:27 - Yaşam

Mahsun Kırmızıgül açıkladı: Artık bu rolleri oynamayacağım

18:27 - Yaşam

Günün Manşetleri

Öğretmenlerimizden Öğretmenler Günü Kapsamında Unutulmaz Konser ve Halk Oyunları Gösterisi

14:12 - Gündem

GAZİANTEP‘TE DEFİNECİLERE SUÇÜSTÜ!

21:19 - Gündem

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NDEN ÇİFTÇİYE DESTEK

20:25 - Gündem

GAZİANTEP’TE ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÇİÇEKLERLE KUTLANDI

20:23 - Gündem

BAŞKAN FEDAİOĞLU’NDAN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI

09:33 - Gündem