“Milas Yağlı Zeytini” Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayımlanarak Avrupa Birliği nezdinde tescilli 14. coğrafi işaretimiz oldu.
Haberi duyuran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Avrupa Birliği nezdinde yapılan coğrafi işaret başvuruları ile adımızdan söz ettirmeye devam ediyoruz. Muğla’nın Milas ilçesine özgü “Milas Yağlı Zeytini” de AB’de 14’ümcü tescilli coğrafi işaretlerimizden biri oldu” dedi.
ULUSAL VE ULUSLARARASI MARKALAŞMA
Bakan Kacır, “Kültürel değerlerimizin temsilcisi bu kıymetli ürünlerle üretimin artmasını desteklerken dünya pazarında ülkemizi tanıtma aşamasında övgü almaya devam ediyoruz. Türkiye’de ürün çeşitliliği çok fazla. Bizler ülkemizin bu alandaki potansiyelinin farkındayız. Ulusal ve uluslararası markalaşma için gereken adımları atıyoruz. Bu fırsatları değerlendirdiğimizde ülkemiz için ekonomik yönden faydalı olmanın yanında kültürel olarak da ilerleme kaydederek adımızdan hayranlıkla söz ettirmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
14 TESCİLLİ COĞRAFİ İŞARET
Mevcut durum itibarıyla AB nezdinde 14 tescilli coğrafi işaretimiz bulunduğunu belirten Kacır, 2023 yılı bitmeden Ayaş Domatesi, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri, Maraş Tarhanası ve Safranbolu Safranı’nın tescilinin gerçekleşmesiyle Avrupa Birliği’nde tescilli coğrafi işaretlerimizin sayısı 19’a yükseleceğinin altını çizdi.
AB nezdinde coğrafi işareti bulunan 14 ürün şöyle:
1. Antakya Künefesi2. Aydın İnciri3. Aydın Kestanesi4. Bayramiç Beyazı5. Çağlayancerit Cevizi6. Edremit Zeytinyağı7. Gaziantep Baklavası8. Gemlik Zeytini9. Giresun Tombul Fındığı10. Malatya Kayısısı11. Milas Zeytinyağı12. Milas Yağlı Zeytini13. Suruç Narı14. Taşköprü Sarımsağı
Avrupa Birliği nezdinde yapılan “coğrafi işaret” başvuruları ile Türkiye'nin zengin kültürel mirasını ve lezzetlerini uluslararası arenada tanıtmaya devam ediyoruz.“Milas Yağlı Zeytini” Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayımlanarak Avrupa Birliği nezdinde tescilli 14. coğrafi… pic.twitter.com/TmxXuwJuKa
— Mehmet Fatih KACIR (@mfatihkacir) September 8, 2023