Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 20 ilçeden 2 bin 600 üreticiye yüzde 75’i hibe ile 130 bin kilogram süt otu tohumu dağıttı. Törende konuşan Başkan Yücel Yılmaz, bugüne kadar şehre hizmet için harcadıkları 5 milyar lirayla 100 milyar lira katma değer ürettiklerini söyledi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte yürütülen "Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi" dahilinde; 20 ilçeden 2 bin 600 üreticiye 130 bin kilogram süt otu tohumu dağıtıldı. Yüzde 75’i Büyükşehir Belediyesi, yüzde 25’i de üretici katkılı süt otu tohumları, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Binası bahçesinde düzenlenen törenle üreticilere teslim edildi. Törene, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın yanı sıra; Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, Karesi ve Altıeylül Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, oda ve birlik başkanları, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve üreticiler katılım gösterdi.
"Balıkesir’in her alanına dokunuyor"
Balıkesir’in hem tarım hem de hayvancılık sektöründe Türkiye’nin başkenti olduğunu vurgulayan Karesi ve Altıeylül Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, "Kolay olmuyor. Başımızda büyük lider kişiliğiyle Balıkesir’in her alanına dokunan bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var. Tarım ve hayvancılık sektöründeki en önemli destek maliyeti düşürmek. Üreticilerimize sağlanan desteklerden dolayı Yücel Başkanımıza teşekkür ederiz" dedi.
Büyükşehir her yıl daha fazla üreticiye ulaşıyor
Balıkesir’in; hem tarımda hem de hayvancılıkta önemli bir paya sahip olduğunu söyleyen Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, "Tarım ve hayvancılık ayrılmaz bir bütün. Bu yüzden bütün yetiştiricilerimiz aynı zamanda iyi birer çiftçiler. Büyükşehir Belediyemiz her geçen yıl daha fazla üreticiye ulaşarak ryegrass tohumu dağıtım törenini geleneksel hale getirdi. Ryegrass olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi. Başkanımız Yücel Yılmaz başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
"Bir kere bile kapısından dönmedik"
Sözlerine Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a teşekkür ederek başlayan İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, "Şimdiye kadar üreticilerimizle hangi projeyi kendisine götürdüysek bir kere bile kapısından geri dönmedik. Ryegrasstan mısıra göre iki katı verim alınıyor, protein oranı neredeyse iki katı ve çok daha yüksek fiyatlara satılıyor. Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle şehrin ürün desenini değiştiriyoruz. Türkiye Yüzyılı’nın; tarım ve hayvancılıkta Balıkesir Yüzyılı olmasını dilerim" diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı işleri gururla takip ettiklerini ifade eden Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı ise, "Böyle giderse biz, 10 günde bir Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığımızın yaptığı etkinliklerde buluşacağız. Özellikle çiftçimize destek vermek, yaptığı önemli yatırımlarda hep yanında olmak yaşadığımız dönemde farkını ortaya koyuyor. Ağalık vermekle olur, Yücel Başkanımızı tebrik ediyorum" dedi.
"Yücel Yılmaz, Balıkesir’i şiir gibi yönetiyor"
21 yıllık siyaset hayatında tarıma böylesine destek veren kimseyi görmediğini söyleyen Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan ise, "Allah razı olsun Büyükşehir Belediye Başkanımızdan. Artık her uyandığımızda Büyükşehir Belediyemiz sayesinde yeni bir şeyler görüyoruz. Bir bakıyoruz; meydanımız güzelleşiyor, bisiklet yolları yapılıyor, camilerimizin etrafı açılıyor. Hakikaten, Balıkesir’i şiir gibi yönetiyorsunuz başkanım. İyi ki varsınız" şeklinde konuştu.
"5 milyarla, 100 milyarlık katma değer ürettik"
Balıkesir’in; kar yapan, katma değeri yüksek bir şehir olması için her alanda çalışmalarını gerçekleştirdiklerini söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, "Balıkesir’in bütçesi 790 milyon liradan, 9 milyar liraya çıktı. Değerlerin hepsine değer katıyoruz. Avrupa Birliği’nden kaynaklar alıp, kendi harcamamız gerekenleri onlara yaptırıyoruz. Balıkesir’de kavga, gürültü yok. Tüm kurumlarla birlikte hareket ederek zoru başarıyoruz. Harcadığımız 5 milyar lirayla bu güne kadar 100 milyar lira katma değer ürettik. Bir insanı rakamsal olarak değerlendirdiğinizde başarısı, başarısızlığı ortaya çıkar. Diyalog kapılarımız herkese açık. Kim kapıdan içeriye giriyorsa, onun derdi dinleniyor ve çözüme oluşuyor. Biz beğenilmek değil, tercih edilmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"Üreticilerimizin her zaman yanındayız"
Şehir ekonomisinin lokomotifi; tarım ve hayvancılığı önceleyerek hayata geçirdikleri hizmetlerle, üreticilerin elini güçlendirmeye devam ettiklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz haftalarda üreticilerimize; selektör makinesi, süt soğutma tankı, damızlık koyun ve koç desteğinde bulunduk. Verdiğimiz desteklerle, üreticilerimizin her zaman yanındayız. Bugün de 20 ilçemizden gelen üreticilerimize, süt otu tohumu (ryegrass) dağıtacağız. Süt sığırı ve küçükbaş yetiştiriciliği yapan işletmecilerimizin en çok kullandığı ve verim aldığı yem çeşitlerinden olan süt otunun tohumunu, her yıl desteğimizi artırarak üreticilerimizle buluşturuyoruz."
"İşler doğru yapıldığında bereketi herkese yansıyor"
Hedeflerinin, çiftçilerin maliyetini azaltarak kazancını artırmak olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz, "Çiftçilerimiz, yüksek kalitedeki ürüne çok daha az bir maliyetle ulaşıyor. Bu işler doğru yapıldığında bereketi herkese yansıyor. Akılcı bir belediyeyiz, planlı ve etkili işler gerçekleştiriyoruz. Doğru işlerle şehrimizin bereketini artırmaya çalışıyoruz" dedi.
130 bin kilogram süt otu tohumu dağıtıldı
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte yürütülen "Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi" dahilinde süt otu tohumu desteklerini her geçen yıl artırarak devam ettirdiklerini ifade eden Başkan Yücel Yılmaz, "Süt verimini artırmak için bu yıl 2 bin 600 üreticimize, 130 bin kilogram süt otu tohumu dağıtıyoruz. Yüzde 75’ini Büyükşehir Belediyemiz hibesiyle, yüzde 25’i de üreticilerimiz tarafından karşılanan süt otu tohumlarımız tarlalarınıza bereket getirsin" diye konuştu.