Çalışan anne desteği programı Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde uygulanmaktadır. Proje ile sigortalı annelere toplamda 13.365.000 avro mali destek aktarılacaktır. 0-24 ay arası çocuğu olup, çocuğunu baktırmak üzere eğitimli bir bakıcıyı sigortalı olarak istihdam eden ve kendisi hizmet akdiyle bir işverene bağlı olarak tam veya yarı zamanlı çalışan anneler Çalışan Anne Desteğinden faydalanabilecektir.
PROJENİN BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Başvuru tarihi itibarıyla (ön kayıt anında) 0-24 ay aralığında (24’üncü ay dahil) çocuğunuzun olması,
Ankara, İstanbul ve İzmir illerinden birinde ikamet etmeniz,
Çocuğunuzla aynı evde ikamet etmeniz,
Bekar anneyseniz çocuğunuzun velayetine sahip olmanız ve çocuk ile aynı adreste yaşamanız,
En geç kesin kayıt tarihi itibarıyla bir işverene bağlı olarak tam zamanlı veya yarı zamanlı çalışıyor olmanız (SGK’ya devri yapılmayan banka sandıklarına tabi olanlar hariç tüm 5510 sayılı Kanun kapsamındaki 4/a sigortalılar),
Tam zamanlı çalışıyor iseniz bir eğitimli çocuk bakıcısını tam zamanlı sigortalı olarak çalıştırmanız,
Yarı zamanlı çalışıyor iseniz bir eğitimli çocuk bakıcısını yarı zamanlı sigortalı olarak çalıştırmanız,
SGK kayıtlarına göre proje döneminde analık izninde olmamanız,
Bakıcınızın ücretini en az asgari ücret düzeyinden ödemeniz (yarı zamanlı çalışan bakıcılar için asgari ücretin yarısı kadar),
Proje kapsamında bakıcı olarak çalışmamanız gerekmektedir.
KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
0-24 ay arası çocuğu olup, çocuğunu baktırmak üzere eğitimli bir bakıcıyı sigortalı olarak istihdam eden ve kendisi hizmet akdiyle bir işverene bağlı olarak tam veya yarı zamanlı çalışan anneler Çalışan Anne Desteğinden faydalanabilecektir.
NE KADAR ÜCRET VERİLECEK?
Bekar veya özel gereksinimli çocuğu olan ve tam zamanlı çalışan anneye aylık 375 euro ödenecektir. Yarı zamanlı çalışan anne için aylık destek tutarı 162,5 euro olup bekar veya özel gereksinimli çocuğu olan yarı zamanlı çalışan anne için aylık destek tutarı 212,50 eurodur.
BAKICININ TAŞIMASI GEREKEN ŞARTLAR NELER?
5510 sayılı Kanunun Ek 9’uncu maddesi kapsamında tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak çalışan kadın olması,
• 18 yaşından büyük olması,
• Anne ve çocuk ile aynı ilde ikamet ediyor olması,
• Türkiye’de çalışma izni belgesine sahip olması (yabancı uyruklular için),
• Anne ya da babayla birinci dereceden akrabalık bağı olmaması (Aynı evde yaşıyorsa üçüncü derece dahil üçüncü dereceye kadar akrabalık bağı olmaması),
• Projeden faydalanan çalışan anne olmaması,
• 0-36 ay çocuk bakımıyla ilgili eğitimli olduğunu İŞKUR, MYK, MEB onaylı belgeyle belgelendirmesi (en az 80 saatlik) veya lise ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olması.
NASIL BAŞVURU YAPILIR?
Çalışan Anne Desteği için ön kayıtlar Haziran 2024 tarihi itibarıyla e-devlet şifresi kullanılarak www.sgk.gov.tr internet adresinden veya e-devlet üzerinden gerçekleştirilecek olup ön kaydını başarıyla yapan ilk 3.500 anneye (3.300 tam zamanlı, 200 yarı zamanlı çalışan anneye) kesin kaydını yaptırmak üzere randevu verilecektir. Detaylı bilgiye www.sgk.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
Ön kayıt işlemleri sadece internet üzerinden yapılmaktadır. Projeye başvurabilmeniz için öncelikle e-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Sistem, başvuru numarasını başvuru sırasına göre otomatik olarak vermektedir. Kesin kayıt ise, illerdeki Proje ofislerinde yapılmaktadır.
Ön kayıt işleminizi Haziran 2024 tarihi itibarıyla www.sgk.gov.tr veya e-devlet üzerinden yapmalısınız. Ön kayıt yapmadan önce, sizin ve çocuğunuzun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemindeki adres bilgilerinizin güncelliğinden, çocuğunuz ile aynı adreste göründüğünüzden ve ikametgâhınızın başvuru yapacağınız ilde olduğundan emin olunuz.
Sistem, sizden ön kayıt sırasında kesin kayıt randevusu oluşturmanızı isteyecektir, istemediyse “yedek listedesiniz” demektir. Yedek listede yer alan annelerimiz, daha sonra boş kontenjan oluşması durumunda, ilan veya SMS yoluyla bilgilendirilerek davet edilecek, sırayla ve kontenjanlar dahilinde kesin kayda alınabilecektir.