Dondurmalarda gizli tehlike

Yüksek kalsiyum içeren ve besin değeri yüksek bir tatlı olan dondurma tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak anlattı.

Sağlık - 4 ay önce

Tüm yıl boyu tüketilmesi tavsiye edilen dondurma hakkında Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Besin değeri yüksek olan dondurma hakkında bilgi paylaşımında bulunan Toprak, dondurmanın A, B, C, D, E vitaminleri içerdiğini ve protein, karbonhidrat, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından zengin bir gıda maddesi olduğunu aktardı.

Gıda zehirlenmesi tehlikesine dikkat çeken Toprak, eridikten sonra dondurulan ürünlerin kullanılmamasına ilişkin açıklamada bulundu: "Üründe erime ya da yumuşama olup olmadığı kontrol edilmeli. Kristalleşme oluşan yani eridikten sonra tekrar dondurulmuş ürünler kesinlikle tüketilmemeli. Eğer kutulu dondurma alıp evde tüketeceksek, alışverişin en sonunda alıp hızlıca eve götürüp dondurucuya koymak lazım. Süt ürünü olduğu için ciddi bir gıda zehirlenmesine yol açabilir."

Uğur Toprak, kapalı dondurma alınıyorsa mutlaka son tüketim tarihinin kontrol edilmesi gerektiğini belirterek “Ambalajda deformasyon olup olmadığına bakılmalı. Üründe erime ya da yumuşama olup olmadığı kontrol edilmeli. Kristalleşme oluşan yani eridikten sonra tekrar dondurulmuş ürünler kesinlikle tüketilmemeli.” açıklamasında bulundu.

Kutulu dondurmaları alırken alışverişin en sonunda alınmasını ve erimeden eve götülmesini tavsiye eden Toprak, “Dondurmayı yumuşadıktan sonra tekrardan dondurmamalıyız. Açıkta dondurmaları ise seyyar satıcılardan almamamız gerekiyor. Çünkü dondurmanın soğuk zincirde saklanması gerekli. Süt ürünü olduğu için ciddi bir gıda zehirlenmesine yol açabilir. Bu da başta kusma, ishal, bulantı ve ateşe neden olabilir. Bu tür şikâyetlerde doktora başvurmak gerekiyor" sözlerine yer verdi.

KÜLAHLARA DİKKAT

Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşan Toprak, külahların kapalı ambalajlarda olması gerektiğini belirterek “Külahlar, toz gibi etkenlerden korunmalı. Dondurmanın alındığı kaşık ya da benzeri aletler, bir suyun içinde bekletilir. Bu suyun da sürekli değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü suyun içinde kalan aletler, mikroorganizmanın gelişimine sebep olabilir. O da gıda zehirlenmesine sebep olabilir.” şeklinde konuştu. Dondurmanın içinde özellikle süt ve süt ürünleri bulunduğunu aktaran Toprak, dondurmaların içinde genelde salep olduğunu dile getirdi ve “Cinsine göre kakao ya da meyve araması katılabilir. Şeker ilavesi yapılabilir. Bu nedenle tüketilmesinde diyabet gibi hastalıklara karşı dikkatli olunmalı" dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Ailesini dinledi, ölümden döndü

2024-05-08 12:53 - Gündem

CHP Gaziantep Milletvekili Meriç, Tarım İşçilerini TBMM gündemine taşıdı

2024-05-08 12:41 - Gündem

Şehitkamil Belediyesi Eski Başkanı Rıdvan Fadıloğlu'nun İçişleri Bakanlığına Söz Verdiği Konutlar Gaziantep’te Kriz Çıkardı

2024-05-08 09:26 - Gündem

Türkiye’nin En Okumuş İlçeleri Belli Oldu! GAZİANTEP NEDEN YOK?

2024-05-08 09:23 - Gündem

Gaziantep İcra Daireleri Başkanlığı Tarafından 2024 Yılı Faaliyet Raporu Hazırlandı! İCRAYA DÜŞTÜK

2024-05-08 09:21 - Gündem

GAGİAD’tan GSO’ya ziyaret

2024-05-08 09:17 - Gündem

CHP’li Meriç, Ehliyet Affı Bekleyenlerin Sesi Oldu

2024-05-07 15:54 - Gündem

Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Bakan Tekin’e Öğretmen Atamalarını Sordu

2024-05-07 15:52 - Gündem

Gaziantep’te O Köye Karabulutlar Çöktü! Feci Kazada Ölenlerin Hepsi Aynı Köye Defnedildi

2024-05-07 15:49 - Gündem

İslahiye’deki Katliam Gibi Kazanın Ardından Cenaze Programı da Belli Oldu

2024-05-07 11:41 - Gündem

İlgili Haberler

Cilt Kanseri için bu belirtilere aman dikkat! Sağlık Bakanlığı'ndan korunma yöntemleri

15:02 - Sağlık

Yemek sonrası uyku hali oluşuyorsa dikkat! Hastalık habercisi olabilir

13:38 - Sağlık

Yemek sonrası uyku hali oluşuyorsa dikkat!

13:23 - Sağlık

Foşur foşur zehir saçıyor! Temizliyor sandığınız bulaşık süngerine dikkat!

13:27 - Sağlık

Çöpe atanlar bin pişman! Bu yemişin kabuğu şifa saçıyor!

10:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

CHP’li Öztürkmen: Gaziantep Üniversitesi'ne o bir ayda kimler girdi?

13:29 - Gündem

GAZİANTEP FORUM REEDER'DAN MUHTEŞEM KAMPANYA

09:30 - Teknoloji

Fedaioğlu'ndan Melih Meriç'e sert tepki

14:20 - Politika

ŞEHİTKAMİL TRAFİK EĞİTİM PARKI'NDA 2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAŞLADI

11:14 - Gündem

Şehitkamil Eğitim -Bir-Sen de Görev Değişimi

10:01 - Gündem