Faydalı diye fincan fincan içiyoruz ama... Uzmanı kış çayı tüketimine ilişkin uyardı

Kış çayı tüketen herkesi yakından ilgilendiren o detay ortaya çıktı. Uzmanı kış çayı tüketimine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte konuya ilişkin merak edilen tüm detaylar...

Yaşam - 7 ay önce

Kış aylarının gelişiyle birlikte bitki çayları sıklıkla tüketilen içecekler arasında yer alırken, sağlıklı bir yaşam içerisinde olabilmek için bitki çayı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin uyarı uzmanından geldi. İşte aşırı bitki çayı tüketiminin insan sağlığına olan etkileri...

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının başlamasıyla birlikte kış çayı mevsiminin de başladığını belirterek, fazla tüketilecek olan karışımların karaciğer yetmezliği, karaciğer zehirlenmesi ve organ nakline kadar sebep olduğunu söyledi.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte üst solunum yolu enfeksiyonları artmaya başladı. Vatandaşlar ise kış çayı mevsiminin başlamasıyla birlikte kış çaylarını yoğunlukla kullanıyor. Uzmanlar ise, çok fazla kış çayı tüketimi yapılmaması konusunda uyarıyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının başlamasıyla birlikte kış çayı mevsiminin de başladığını belirterek, fazla tüketilecek olan karışımların karaciğer yetmezliği, karaciğer zehirlenmesi ve organ nakline kadar sebep olduğunu söyledi.

BİTKİ ÇAYINI BİLİNÇLİ TÜKETİN

Kış aylarında solunum yolu viral enfeksiyonların başlamasıyla birlikte kış çayı mevsiminin de başladığını belirten Prof. Dr. Alper Şener, “Kış çayları yoğun kullanılıyor. Kış çayları başlamasıyla birlikte de kış çaylarının maalesef bazılarının, bazı tüplerinin, bazı tiplerinin, bazı karışımların, karaciğerde toksik etki yani zararlı etki, karaciğer zehirlenmesine sebep olması gibi tablo da başlıyor. Bu bazen hafif seyrediliyor, bazen de ağır seyredebiliyor.

Organ nakline kadar sebep olabiliyor. Özellikle kış çayların da ideali aktarlarda olan karışımlar değil paket, paketli, patentli özellikle Aflatoksin, Mikotoksin taramasından geçmiş olan ürünlerin kullanılması.

Çünkü maalesef ve maalesef aktarlardaki yapılan kimse alınması gücenmesi ama bu tip ürünlerde Mikotoksin ve Aflatoksin dediğimiz bari mantar zehirlerin taraması rutin olarak yapılmıyor. Bunlar çuvallar içerisinde saklanıyor.

FAZLA TÜKETİLDİĞİNDE KARACİĞERDE TOKSİTE NEDEN OLUYOR

Saklandıktan sonra satış hızına göre çıkarılıp havalandırılarak, işlenmeden önce herhangi bir tarama yapılmadan da belli karışımlar yapılarak kullanılır hale geliyor. Bu kullanılır hale geldiği zaman maalesef, düzensiz kullanıldığı zaman yada fazla kullanıldığı zaman aşırı düzeyde kullanıldığı zaman karaciğerde toksik etki meydana geliyor.

Zararlı etki meydana geliyor. Çünkü vücudumuza giren her şey önce karaciğerde metabolize oluyor. Önce karaciğere uğruyor. Eğer miktar olarak Aflatoksin, Mikotoksin miktarı fazlaysa yada varsa zaten Aflatoksin çok az bir miktar daha zehirli.

Bunu altını çizmekte fayda var. Karaciğerde ciddi anlamda enzim yükseklikleri, toksik dediğimiz tablolara sebep olabiliyor. Bunların bazıları ki az bir oran değil, yüzde 10’a kadar da çıkabilir, literatüre baktığınız zaman, ciddi karaciğer yetmezliği, hatta karaciğerin nakline kadar gidebilecek tablolara sebep olabiliyor.

O yüzden kış çaylarındansa ya da bunlar içerisinde en güvenilir hangileri diyecek olursanız, yaygın kullanılan ıhlamur, kuşburnu gibi çaylar. Ama bunlar tabii ki Aflatoksin, Mikotoksin taramasından geçmiş olması, paketli çaylar olması ideali.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te okullar tatil edildi.

2024-02-05 19:58 - Gündem

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR, DEPREMLER SONRASI ÇALIŞMALARINI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYOR

2024-02-05 15:28 - Gündem

BAŞKAN TAHMAZOĞLU: “MİRAÇ GECESİ EN ANLAMLI GECELERDEN BİRİSİDİR”

2024-02-05 15:01 - Gündem

Vali Çeber : Gaziantep'te 33 bin depremzedeye 500 milyon liraya yakın kira desteği verildi

2024-02-05 14:31 - Gündem

ŞAHİNBEY AMPUTE FARKLI GALİBİYET 10-0

2024-02-05 14:25 - Spor

BAŞKAN FADILOĞLU, MİRAÇ KANDİLİ'Nİ KUTLADI

2024-02-05 14:19 - Gündem

Jandarmadan uyuşturucu ve KOM olayında 460 gözaltı

2024-02-05 13:40 - Asayiş

Adıyaman Gaziantep Karayolunda kaza: 4 yaralı

2024-02-05 13:39 - Gündem

Bakbak: Dünyaya örnek bir dayanışma ruhu ile yaralarımızı sardık.

2024-02-05 13:35 - Gündem

Gaziantep Fenerbahçeliler Derneği Nurettin Ay ile devam dedi

2024-02-05 13:32 - Gündem

İlgili Haberler

Yazar Umut Furkan Çakır ile keyifli sohbet

09:06 - Yaşam

Projenin İlk Durağı İslahiye ve Nurdağı Oldu

21:22 - Yaşam

Vatandaşları sevindirecek tarihi Topkapı Sarayı kararı! 1924'ten sonra bir ilk

22:27 - Yaşam

Mahsun Kırmızıgül açıkladı: Artık bu rolleri oynamayacağım

18:27 - Yaşam

Lezzetin sırrı: Portakal esintili kuskus salatası tarifi

17:47 - Yaşam

Günün Manşetleri

Dilan Polat ve Engin Polat nasıl geçiniyor? Avukatları Sevinç Horoz merak edilenleri yanıtladı

22:26 - Gündem

Bakan Şimşek: Enflasyon 40'lı rakamlara inecek

22:24 - Gündem

Alışverişlerde fiş ve fatura ihmaline yüksek cezalar geliyor

22:22 - Gündem

Narin Güran cinayetinde yeni iddia! "Aile ısrarla Narin'in öldüğünü gizledi"

22:20 - Gündem

Orta Doğu'nun En Büyük Gıda Fuarı Gaziantep'te Düzenlenecek

22:14 - Gündem