Kentin merkezinde simge anıtlardan birisi olan, Gazi şehrin Bey Mahallesi nüfusuna kayıtlı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırasını hafızalarda canlı tutmak amacıyla heykeltıraş ve ressam olan Nusret Suman tarafından tasarlanan anıt için Büyükşehir Belediyesi KUDEB Daire Başkanlığı kolları sıvadı. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenerek korunması gerekli anıtsal yapı grubuna dahil edilen Atatürk Anıtı ve kaidesinin restorasyonu için çalışma başlatıldı.
Yıllar içerisinde çevre faktörleri, egzoz dumanı, hava koşulları gibi etmenlerden etkilenerek yıpranmalar, taş yüzeyinde kararmalar oluşan anıtta özellikle kaide kısmında derzlerde açılmalar, yosunlaşmalar meydana geldi. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremleri’ni hasarsız olarak geçiren anıtta mikro ölçekte taşlarda oynamalar tespit edildi. KUDEB uzmanları tarafından Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na başvuru yapılarak kararmalar için kaide taşlarında yumuşak uçlu fırçalarla temizliğe başlanıldı.
Gaziantep Mimarlar Odası ile birlikte yön verilen çalışmalar kapsamında yerinde yapılan teknik incelemeler sonucunda Tescilli Taşınmaz Kültür Varlığı olan Atatürk Anıtı ve kaidesinde yapılacak esaslı müdahaleleri içeren rölöve-restitüsyon-restorasyon projeleri ivedilikle hazırlanarak, restorasyonun başlanılmasına karar verildi.
GÜRSEL: ATATÜRK HEYKELİ VE KAİDESİ ANITSAL BİR ESER
Yürütülecek çalışma hakkında açıklamada bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi KUDEB Daire Başkanı Serdar Murat Gürsel, basit onarım için onay alındığını belirterek şunları söyledi.
“Atatürk Heykeli ve kaidesi anıtsal bir eser. 6 Şubat tarihli depremlerden dolayı kaide kısmında sıkıntılar var. KUDEB Daire Başkanlığı olarak taşlara müdahale edeceğiz. Kaide üzerinde bulunan bazı taşların vandalizm sonucu kırıldığı görülüyor. KUDEB olarak basit oranım işlemi kapsamında derz açma ve kapama, temizlik ve eksilen taşların yerine konulması olacak. Bu işlemi Kültür Varlıkları Koruma Kurulundan aldığımız basit onarım izni doğrultusunda yapılacak.”