Tam abluka altındaki bölgede yüz binlerce Filistinli aylardır insani yardıma muhtaç durumda hayatta kalmaya çalışırken İsrail, gıda tedarikini giderek kısıtlıyor. Son olarak Birleşmiş Milletler (BM), açlık sebebiyle yaşanan yağma olaylarının yüzünden yardımları askıya almak zorunda kaldı.
AÇLIK YÜZÜNDEN YAĞMA
BM Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze’de güvenli ortam sağlanana kadar bölgenin kuzeyine yönelik gıda yardım sevkiyatını askıya aldığını duyurdu. Karara BM yardım konvoyunun “açlık sorunu çeken kişilerce yağmalanması” gerekçe gösterildi.
Kurum, hafta başında kuzeye gıda taşıyan kamyonların “aç insan kalabalığı tarafından silahlı saldırıya uğradığını ve şoförlerin dövüldüğünü” belirtti. Bölgeden gelen görüntülerde onlarca kişinin un taşıyan kamyona tırmandığı, çocukların ise yere dökülen unları toplamaya çalıştığı görüldü.
Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda ise sokağa dökülen öfkeli kalabalık, “Yemek istiyoruz”, “Yaşamak istiyoruz” ve “Halk bir torba un istiyor” sloganları attı.
"DAHA ÖNCE BU SEVİYEDE AÇLIK YAŞANDIĞINI HİÇ GÖRMEMİŞTİK"
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Hakkı Özel Raportörü Michael Fakhri, İsrail'in tüm Filistinlileri cezalandırmak istediğini ve bunun "bir soykırım" olduğunu belirterek, Gazze'de daha önce bu seviyede açlığın yaşanmadığını söyledi.
Fakhri, "Gazze için benzersiz olan şu ki daha önce bu seviyede açlık yaşandığını hiç görmemiştik. Bütün bir nüfusun açlık yaşadığına hiç şahit olmamıştık. Bu durum, Gazze'deki 2,2 milyondan fazla insanın tamamen ve bu kadar hızlı bir şekilde aç kaldığı anlamına geliyor. İsrail sadece Gazze'ye yönelik insani yardımları yavaşlatmak ve engellemekle kalmıyor, aynı zamanda Gazze'deki gıda sistemini de yok ediyor. Mesele sadece insani yardım değil, Filistin halkının kendini besleme yeteneğiyle de ilgili." dedi.
İsrailli yetkililerinin Filistinlilerin tamamını hedef almaları yönündeki niyetlerini defalarca ifade ettiklerini hatırlatan Fakhri, 9 Ekim 2023'te İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Gazze'yi topyekun ablukaya alma niyetinde olduklarını açıkladığını belirtti.
"NETANYAHU ÇOCUKLARI AÇ BIRAKIYOR"
ABD'li bağımsız Senatör Bernie Sanders, İsrail'in Gazzeli çocukları aç bıraktığını belirterek, ABD'nin "suç ortağı" olmaması gerektiğini söyledi.
Senatör Sanders, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, "Tüm dünya izliyor. (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu, Gazzeli çocukları aç bırakıyor. Bu vahşetin suç ortağı olamayız." ifadelerini kullandı.
İsrail'in saldırıları ve insani yardım kısıtlamaları nedeniyle ihtiyaç duyulan gıda, su, ilaç ve yakıtın çok küçük bir kısmının Gazze'ye ulaştığını belirten Sanders, "Durumun vahametini ve daha ne kadar kötüleşebileceğini betimleyecek ifadeleri bulamıyorum." görüşünü paylaştı.
Gazze'de yüz binlerce çocuğun açlıkla mücadele ettiğini ve temiz içme suyuna ulaşamadığını kaydeden Sanders, "Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre tüm Gazze nüfusu kıtlıkla karşı karşıya ve yaklaşık 378 bin insan şu an aç." vurgusunu yaptı.
FİLİSTİNLİLER AÇLIK YA DA İSRAİL KURŞUNLARIYLA ÖLÜM ARASINDA TERCİH YAPMAYA ZORLANIYOR
Gazze Şeridi’nin kuzeyi açlıktan kırılırken, Reşid Caddesi üzerinden abluka altındaki kuzey bölgesine giriş yapan az miktarda undan faydalanmak isteyen Filistinliler, dün yardımların girdiği noktaya akın etti.
Bölgede bulunan İsrail tankları Filistinlilerin üzerine ateş açtı. İnsanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye maruz kalan Gazzeliler açlık ya da İsrail kurşunlarıyla ölüm seçenekleri arasında tercih yapmaya zorlanıyor.
SINIRLAR KAPALI
BM İnsani İşler Ofisi’ne (OCHA) göre, Gazze’ye giren ortalama yardım kamyonu sayısı ocak ayında günde 140 iken, şubat ayında 60’a kadar düşmüş durumda. Gazze sınırlarını kontrol eden İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nın kararları da dahil olmak üzere insani yardım sağlanması yönünde artan uluslararası baskıya rağmen yalnızca bir sınır kapısını açık tutuyor. Bazı rehine ailelerinin de aralarında bulunduğu İsrailli protestocular, zaman zaman güney Gazze’ye Kerem Şalom giriş noktasında kamyonları engellemeye çalışıyor.