Teknoloji şirketi Aquaai'nin kurucu ortağı Simeon Pieterkosky, giderek tehlike çanlarının çaldığı su yollarının sağlığını korumak için daha fazla çalışılmasını belirtti. Eğer daha iyi veriler olmazsa su kaynakları kurtarma mücadelesinin etkisiz kalacağını söyledi.
"Neredeyse her su yolu, ekosistemin artık dengeyi sağlayamayacağı ölçüde kirlenmiş durumda" dedi.Aquaai, su altı ortamlarından veri toplayan balık benzeri dronlar kullanarak bu bilgi boşluğunu doldurmayı hedefliyor. Pille çalışan bu dronlar, suda ilerlerken bir yandan diğer tarafa salınan gövdeleri ve kuyruklarıyla balık gibi görünecek ve yüzecek şekilde tasarlandı. Turuncu, beyaz ve siyah neopren derileriyle 2003 yapımı hit film "Finding Nemo"nun palyaço balığı yıldızını andırıyorlar.
30 KİLOLUK PALYAÇO BALIĞI
Standart versiyon yaklaşık 4 feet (1,3 metre) uzunluğunda ve 65 pound (30 kilogram) ağırlığındadır ve oksijen, tuzluluk ve pH seviyeleri gibi ölçütleri ölçmek için kameralar ve sensörlerle donatılabilir.
Dronların doğal yaşam alanlarına entegre olabilmesinin önemli olduğunu söylüyor. Diğer canlıları rahatsız etmeden aralarında yüzmek ve engellerin etrafında sorunsuzca manevra yapmak için dron palyaço balığı şeklinde tasarlandı.
TATLI SUDA MI / TUZLU SUDA MI KULLANILIR?
Hem tatlı hem de tuzlu suda, barajların yakınında, limanlarda ve balık çiftliklerinde çalışarak su kalitesi ve balık sağlığı gibi konuları kontrol etti. Birçok balık çiftliği su kalitesini izlemek için sabit sensörler kullanıyor ancak bunun balıkların sensörlerden uzakta toplanabileceği dev ağıllarda verimsiz olabileceği sonucuna varılıyor. Tehlikeyi bertaraf etmek için kullanılan robot balıklar, balıkların yanında yüzerek gittikleri her yerde veri topluyor.
DRON BALIK ORTADOĞU'DA KULLANILIR MI?
Bu teknoloji, su kıtlığıyla mücadele eden Orta Doğu'da da kullanım alanı bulabilir. Orta Doğu ve Kuzey Afrika, dünyadaki tatlı su kaynaklarının sadece %1'ine ev sahipliği yapıyor ve birçok ülke, büyük ölçüde tarım arazilerini sulamak için yeraltı rezervuarlarındaki suyu tüketiyor.
DRON BALIĞIN FAYDALARI
Dron balık teknolojisinin bölgede su yönetimi, sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği operasyonları, terk edilmiş balıkçılık araçlarının tespiti ve mercanların sağlığının izlenmesi için kullanılabilir. Yapımcı firma şu anda sualtı dronlarını geliştiriyor ve en yeni versiyonu çalıştırmak için çeşitli devlet kurumlarıyla denemeler konusunda görüşmeler yapıyor.Dünya genelinde su kaynaklarının genellikle manuel olarak izleniyor. Yavaş, ve yoğun emek gerektiren çalışma düzensiz veriler sağlayabiliyor.
SU GÜVENLİĞİ İÇİN NE YAPILABİLİR?
Su güvenliği platformu "verimliliği artırarak, israfı azaltarak ve daha iyi karar alma için veri toplamayı geliştirerek su yönetiminin geleceğinde çok önemli bir rol oynaması gerektiğini" söyledi.