?>

Probiyotik kullanımına dikkat: “Tek başına bağışıklık sistemini düzenleyemez”

Sağlık - 1 yıl önce

Tüketildiğinde insan sağlığı üzerine olumlu etkileri olduğu düşünülen probiyotikler ve prebiyotikler hakkında Gastroenteroloji Uzmanı Dr. İsmail Acar önemli bilgiler paylaştı. “Probiyotikler ve prebiyotikler tek başına bağışıklık sistemini düzenleyemez” diyen Dr. Acar, “Sağlıklı bireylere önermeden önce bağışıklık sistemini ne derece etkilediği ve ne için kullanılacağı dikkatlice değerlendirilmeli” ifadelerini kullandı.

Probiyotiklerin ve prebiyotiklerin sağlık açısından faydalı olduğu iddiasıyla giderek daha çok kullanıldığını ifade eden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. İsmail Acar, “Probiyotikler, belirli miktarda bakterinin kişiye verilmesi ile bireyin sağlığı üzerinde yararlı etkileri olduğu düşünülen canlı mikroorganizmalardır. Prebiyotikler ise yararlı bağırsak mikroorganizmalarının büyümesini ve/veya işlevini uyaran, sindirilmeyen gıda bileşikleridir. Her ne kadar sindirim sistemimizdeki bakterilerin, cildimizde, solunum yollarımızda ve bağırsaklarımızdaki rollerine ilişkin anlayış hızla ortaya çıksa da vücudumuzdaki bakteriler ile bağışıklık sistemimiz üzerindeki etkileri ile ilgili bilimsel veriler sınırlıdır ve mide bağırsak sistemimizdeki bu mikroorganizmalar ‘kara kutu>’ olarak kalmaya devam etmektedir” dedi.

“Yararlı etkileri olduğu gibi zararlı sonuçlarının da olduğu biliniyor”

Probiyotik ve prebiyotik ürünlerin doğrudan bağışıklık fonksiyonlarına etkisi hakkında konuşan Dr. Acar, “Probiyotikler, ince ve kalın bağırsaklarımızda, bağırsak epitelimizle doğrudan etkileşime girerek bağışıklık sistemi üzerinde düzenleyici etkiler ortaya çıkarabiliyor. Alerjik ve otoimmün hastalıkların baskılanması veya bağışıklık sisteminin uyarılması da dahil olmak üzere, bağışıklık sistemimize fayda sağlamak için probiyotik ve prebiyotiklerin verildiği bilimsel çalışmalarda, yararlı etkiler olduğu gibi zararlı sonuçlarının da olduğu biliniyor” ifadelerini kullandı.

“Bilimsel çalışmalarla kanıtlanmamıştır”

Probiyotiklerin özellikle antibiyotik kullanımı sonrası görülen ishallerin tedavisinde yararlı olduğunu belirten Dr. Acar, “Ayrıca karın ağrısı, ishal veya kabızlıkla seyreden huzursuz bağırsak sendromu ve hastanede yatışlarda görülen ishallerin tedavisinde probiyotikler kullanılmaktadır. Alerjik astım, dermatit veya egzama gibi hastalıklara herhangi bir faydaları olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmamıştır. Daha da önemlisi, şu anda piyasada bulunan probiyotik ürünler, hastalıkları tedavi etmekten ziyade, hastalıklara yakalanma riskini azaltmak amacıyla, sağlıklı bireylerde kullanılması tavsiye edilmektedir” şeklinde konuştu.

“Verdiği tepki kişiye göre değişebilir”

Probiyotik ilaçlara bağışıklık sisteminin verdiği tepkinin kişiye göre değişebileceğine değinen de Beykent Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. İsmail Acar, “Kişide bağışıklık sisteminde zayıflık olmadığında bu değişikliklerin biyolojik etkilerinin ne olacağını tahmin etmek zordur. Ayrıca farklı probiyotik suşları veya ilaç firmalarından ziyade, yani kullandığımız probiyotiğin isminden ziyade, herkesin bağışıklık sistemi ilaca farklı tepkiler vermektedir” dedi.

“Yanıt bekleyen birçok soru var”

Probiyotik kullanımı ile ilgili yanıt bekleyen birçok soru bulunduğunu belirten Dr. Acar, “Probiyotik ve prebiyotiklerin tüm sağlıklı kişilerde bağışıklık sistemi üzerinde etkilerini ortaya çıkarmasını bekleyebilir miyiz? İstediğimiz etki nedir? Bir bireyin bağışıklık düzenleyici veya güçlendirici bir ilaçtan en fazla fayda sağlayıp sağlayamayacağına kim karar verebilir? Ayrıca probiyotiklerin bağışıklık sistemini düzenleyici etkilerinin kısa vadeli mi yoksa uzun vadeli mi veya sürekli mi olduğu belirsizliğini korumaktadır” ifadelerini kullandı.

“Sağlık durumu belirli aralıklar ile kontrol edilmeli”

“Probiyotiklerin çoğu bağırsakta kalıcı olarak yerleşmediğinden, tüketimlerinden kısa bir süre sonra bağırsaktan atılırlar ve biyolojik etkileri kaybolur” diyen Dr. Acar, “Sağlıklı çocuklarda uzun süreler boyunca probiyotik kullanımının bağışıklık sistemi üzerinde etkileri beklenen bir durumdur, ancak bu durumun kişinin sağlığı üzerinde olumlu mu yoksa olumsuz mu olduğu bilinmemektedir. Yani bir biyolojik mikroorganizma türünün uzun süre uygulanmasının bağışıklık sistemi üzerine sonucunun ne olacağı açık değildir. Acaba bağışıklık sisteminin tepkisini zayıflatır mı? Mikroplara karşı daha duyarlı mı olur? Bu nedenle kişinin bağışıklık sistemi ve sağlık durumu belirli aralıklar ile kontrol edilmelidir” dedi.

“Ne için kullanılacağı dikkatlice değerlendirilmeli”

Probiyotiklerin ve prebiyotiklerin tek başına bağışıklık sistemini düzenleyemeyeceğini söyleyen Dr. Acar, “Kişinin genetik geçmişi, bağırsak mikrobiyotasının bileşimi (yani sindirim sistemimizde bulunan yararlı ve zararlı bakteriler), diyeti ve yaşam tarzı gibi kişiye bağlı faktörlerin de aynı derecede veya daha da önemli olduğu bilinmelidir. Sonuç olarak sağlıklı bireylerde kullanılmak üzere bir probiyotik veya prebiyotik önermeden önce, bunun bağışıklık sistemini ne derece etkilediği ve ne için kullanılacağı dikkatlice değerlendirilmeli ve mutlaka uzman doktor görüşüne başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

MHP Gaziantep'te gözler il kongresine çevrildi

2023-09-18 09:21 - Politika

GastroANTEP Kültür Yolu Festivali devam ediyor

2023-09-18 09:05 - Gündem

Spor Şehri Gaziantep’e Akademik destek onlardan.

2023-09-17 17:57 - Gündem

Kaza yaptı zannedildi, yorgun mermi kurbanı olduğu anlaşıldı

2023-09-17 12:28 - Gündem

GASTROANTEP FESTİVALİNİN İLK GÜNÜNDE FATMA TURGUT SAHNE ALDI

2023-09-17 12:23 - Gündem

Milli Eğitim Bakanı, Türkiye'deki Suriyeli öğrenci sayısını açıkladı

2023-09-16 19:03 - Eğitim

Bakan Ersoy: 'Şehirlerimiz gastronomide denizde yüzüp derede boğuluyor'

2023-09-16 19:00 - Yaşam

Gaziantep'te yorgun mermi can aldı

2023-09-16 18:56 - Gündem

Esad ile ilgili flaş iddia! Suriye'de rejim mi değişiyor?

2023-09-16 13:51 - Dünya

Türkiye ile Suudi Arabistan ticaretine pozitif yansımaları sürüyor

2023-09-16 08:43 - Ekonomi

İlgili Haberler

Cilt Kanseri için bu belirtilere aman dikkat! Sağlık Bakanlığı'ndan korunma yöntemleri

15:02 - Sağlık

Yemek sonrası uyku hali oluşuyorsa dikkat! Hastalık habercisi olabilir

13:38 - Sağlık

Yemek sonrası uyku hali oluşuyorsa dikkat!

13:23 - Sağlık

Foşur foşur zehir saçıyor! Temizliyor sandığınız bulaşık süngerine dikkat!

13:27 - Sağlık

Çöpe atanlar bin pişman! Bu yemişin kabuğu şifa saçıyor!

10:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep'te ARAÇ SAHİPLERİ DİKKAT! CEZA YAĞMURU VAR...

23:18 - Gündem

Oy birliğiyle kabul edildi: Gaziantep’te su faturasına indirim müjdesi!

23:12 - Gündem

Şehitkamil'de 621 yeni polis lojmanı için imzalar atıldı!

23:10 - Gündem

Meriç’ten GSS borcu eleştirisi: Sağlık, lütuf değil haktır!

23:08 - Gündem

Deprem Haritası Sil Baştan! İşte en riskli iller

23:00 - Gündem