Prof. Dr. Mete Güler, retina cerrahisi ve hastalıkları hakkında bilgi verdi

Sağlık - 1 yıl önce

Özel Hatem Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler, Hatem göz kliniğinde başarıyla uygulanan retina cerrahisi ve hastalıkları hakkında bilgiler verdi.

Özel Hatem Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler, Hatem göz kliniğinde başarıyla uygulanan retina cerrahisi ve hastalıkları hakkında bilgiler verdi. “Retina, gözün ışık ışınlarına hassas bölümüdür. Retina gözün arka tarafında, ince bir tabaka halinde geniş bir alanda yerleşmiştir” diyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler, retina cerrahisi ve hastalıkları hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

“Retinayı etkileyen hastalıklar görme kaybına neden olabilir”

Retinayı etkileyen hastalıkların görme kaybına neden olabileceğini ifade eden Uzman Prof. Dr. Mete Güler, “Işık ışınları kornea, lens ve vitreusu geçerek retinadaki fotoreseptör adı verilen sinir hücrelerinde bir elektriksel aktiviteye neden olurlar. Bu elektriksel aktivite birbiri ile ilişkili hücreleri uyararak, beynin arka kısmında yer alan görme merkezindeki hücrelerce algılanır ve görsel imajlar ortaya çıkarılır. Retinayı etkileyen hastalıklar elektriksel uyarı yolağını bozarak kısmi veya tam görme kaybına neden olurlar. Retina hastalıklarının bir kısmı medikal yani ilaç tedavisi ile tedavi edilirken, bazı retina hastalıklarında cerrahi gerekmektedir” dedi.

Cerrahi gerektiren retina hastalıklarını da sıralayan Dr. Güler, “Cerrahi gerektiren retina hastalıkları çok sayıda olmakla birlikte en yaygın olanları şunlardır: Retinanın bulunduğu göz yüzeyinden ayrılması anlamına gelen retina dekolmanı. Şeker hastalığına bağlı gelişen retina büzülmelari-ayrılmaları ve göz içerisine olan yaygın kanamalar. Uygun şekilde tedavi edilmemiş retina damar tıkanıklıklarına bağlı gelişen göz içi kanamalar. Göz arkasını etkileyen kazalar ve yaralanmalar. Keskin görme merkezinde (maküla) delik anlamına gelen maküler hol hastalığı. Keskin görme merkezinin (maküla) üzerini kaplayan zar oluşumları anlamına gelen epiretinal membranlar sayılabilir” ifadelerini kullandı.

“Uygun şekilde yapılan retina cerrahileri ile görme kaybı giderilir”

Retina cerrahisinin tecrübeli ellerde yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mete Güler, ‘Retina cerrahisi konvansiyonel (klasik) ve pars plana vitrektomi şeklinde iki ana gruba ayrılabilir. Konvansiyonel retina cerrahisinde göz içerisine girilmez. Göz dışından müdahale ile göz içindeki patolojiler iyileştirilmeye çalışılır. Daha güncel olan pars plana vitrektomi cerrahisinde ise göz çevresinde genellikle 3 adet 0.6 mm çapında delik açılmakta ve bu deliklerden göz içerisine sokulan aletler ile cerrahi müdahaleler gerçekleştirilmektedir. Pars plana vitrektomi cerrahisi tecrübe ve altyapı gerektiren bir ileri müdahale cerrahisidir. Uygun şekilde yapılan retina cerrahileri ile görme kaybı giderilir ve görmenin daha da azalmasının önüne geçilmiş olunur” şeklinde konuştu.

“Retina cerrahisinde erken teşhis çok önemlidir”

Retina hastalıklarının vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizen Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler, “Retina cerrahilerinde en önemli unsurlardan birisi de cerrahi müdahalenin zamanlamasıdır. Çoğu retina hastalıklarında erken müdahale başarı şansını arttırır. Gecikilen cerrahi müdahalelerde başarı ihtimali düşmekte ve görsel kazanım sınırlı olmaktadır” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Yerel seçimde oy vermek için son gün 1 Ekim! Elinizi çabuk tutun

2023-09-19 10:39 - Politika

MİT'ten Münbiç'te operasyon! Uman Derviş etkisiz hale getirildi

2023-09-19 10:32 - Asayiş

Resmi Gazete'de yayımlandı! Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem

2023-09-19 10:29 - Ekonomi

Milyonların beklediği ara zammın detayları belli oldu! En düşük maaş kaç para olacak?

2023-09-19 10:24 - Ekonomi

Cezaevi Müdürü'nü öldürten çete lideri yakalandı! 'İnlerine gireceğiz, göz açamayacaklar...'

2023-09-19 10:19 - Asayiş

Konut Fiyat Endeksi temmuz ayında artış gösterdi

2023-09-18 17:15 - Ekonomi

Köpeği araca bağlayıp kilometrelerce sürükleyen cani gözaltında

2023-09-18 17:12 - Gündem

Dicle Üniversitesi'nde dehşet! Eski öğrenci dekan yardımcısını bıçakladı

2023-09-18 14:42 - Asayiş

Elektrik faturalarına zam geliyor! Hem de öyle böyle değil! Canlı yayında açıkladı

2023-09-18 13:40 - Ekonomi

Bu kadarına pes

2023-09-18 13:29 - Gündem

İlgili Haberler

Cilt Kanseri için bu belirtilere aman dikkat! Sağlık Bakanlığı'ndan korunma yöntemleri

15:02 - Sağlık

Yemek sonrası uyku hali oluşuyorsa dikkat! Hastalık habercisi olabilir

13:38 - Sağlık

Yemek sonrası uyku hali oluşuyorsa dikkat!

13:23 - Sağlık

Foşur foşur zehir saçıyor! Temizliyor sandığınız bulaşık süngerine dikkat!

13:27 - Sağlık

Çöpe atanlar bin pişman! Bu yemişin kabuğu şifa saçıyor!

10:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Dilan Polat ve Engin Polat nasıl geçiniyor? Avukatları Sevinç Horoz merak edilenleri yanıtladı

22:26 - Gündem

Bakan Şimşek: Enflasyon 40'lı rakamlara inecek

22:24 - Gündem

Alışverişlerde fiş ve fatura ihmaline yüksek cezalar geliyor

22:22 - Gündem

Narin Güran cinayetinde yeni iddia! "Aile ısrarla Narin'in öldüğünü gizledi"

22:20 - Gündem

Orta Doğu'nun En Büyük Gıda Fuarı Gaziantep'te Düzenlenecek

22:14 - Gündem