Almanya’da yayımlanan Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine konuşan Şahin, bazı kanser türlerine karşı geliştirdikleri ilaçların 2026 yılından itibaren tescil alıp piyasaya sürülebileceğini belirtti ve “Küçük hücreli olmayan akciğer kanserine karşı kullanılan kontrol noktası immunomodülatörü BNT316 için faz 3 denemesi devam ediyor. CAR-T hücre tedavimiz ve antikor-ilaç konjugatlarımız için 2023 ve 2024 yıllarında kabul edilebilir denemelere başlamayı planlıyoruz." dedi.
Bireyselleştirilmiş aşılar için en az iki tescil denemesi başlatmak istediklerini belirten Şahin, pankreas kanserli hastalardan çok cesaret verici veriler yayımladıklarını da ifade etti.
Kanser ilacı 2026’da
Şahin, "Kolorektal kanser (kalın bağırsak karzinomu) için, sonuca bağlı olarak onay niteliği de taşıyabilecek bir faz 2 çalışması devam ediyor. Bu çalışmalar başarılı olursa, onkoloji alanında onaylar 2026’dan itibaren mümkün olacaktır” dedi ve 10 yıl içinde kanserle mücadele için geliştirilen ilaçların, kemoterapinin yerini alabileceğini de kaydetti.
Şahin'in yaptığı açıklama, Covid-19 süreci ve sonrasında BionTech aşılarının yan etkileri dolayısıyla birçok insanın hayatını kaybettiği iddialarını ve bu sebeple BionTech'e açılan davaları akıllara getirdi. Açıklama, "Ya kanser tedavisi de Covid aşısı gibi muammalı olursa?" tedirginliğini de beraberinde getirdi.
UĞUR ŞAHİN VE ÖZLEM TÜRECİ'YE MİLYONLARCA TL'LİK DAVA ŞOKU!
Kovid-19 salgınına karşı geliştirilen ve Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede kullanılan Comirnaty isimli korona virüsü aşısını olanlar, aşının “kalıcı yan etkiler ve hasar” bıraktığı gerekçesiyle yargıya başvurdu.
Mainz’da Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından kurulan şirket, yarın Almanya’da yargılanacak. Almanya’da hizmet veren iki hukuk şirketi, müvekkillerinin başvurusu üzerine yargı sürecini başlattı. Yapılan açıklamada, müvekkillerin sağlığında “kalıcı hasar” oluştuğu ve bu sebeple tazminat davası açıldığı duyuruldu.
BİONTECH, ALMANYA'DAN ÇEKİLDİ
Son yıllarda birçok şirketin araştırma ve geliştirme süreçlerindeki yavaşlık ve bürokratik engeller yüzünden Almanya'dan çıktığı öne sürüldü.
Bild'in haberine konu olan son şirket ise corona virüs aşısını geliştiren BioNTecH oldu. Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'in mRNA çalışmaları yapan şirketi BioNTech, ilk Covid-19 aşısını geliştirerek dünya çapında bir markaya dönüşmüştü. Almanya’da tıp dünyasının en önemli ödüllerinden kabul edilen "Paul-Ehrlich ve Ludwig Darmstaedter 2022'yi de alan çift şirketin faaliyetlerini İngiltere'ye taşıma kararı aldı. İngiltere'de ilaç geliştiren şirketler ve yetkililer arasında daha yakın bir ilişki olduğu böylece sorunların daha hızlı aşıldığı belirtiliyor.Konuya ilişkin konuşan Prof. Dr. Türeci, "Avrupa'da biyoteknoloji ekosistemlerinin teşviki ve ilgili yönetmelikler ve yönergeler için ve araştırmanın finansmanıyla bunun uygulamaya daha hızlı dönüştürülmesi" gibi sebeplerin kararlarında etkili olduğunu söyledi.
Bayer gibi medikal devlerin de ilaç sanayilerini ABD ve Çin gibi ülkelere taşımayı düşündüğü belirtildi. Kimya devi BASF'ın da Çin'de yeni bir fabrika inşa ettiği ve Ludwigshafen'da yaklaşık 40 bin işçinin tehlikede olduğuna işaret edildi.