?>

TOTBİD Başkanı Aktekin: "Sıvı diz protezi diye bir şey yok"

Sağlık - 1 yıl önce

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) Başkanı Prof. Dr. Cem Nuri Aktekin, son dönemde halk arasında ’sıvı diz protezi’ diye bir tabirin hızla yayıldığını dile getirerek, "Şu an halk arasında en çok konuşulan, ortopedi uzmanına en çok sorulan sorulardan birisi, ’sıvı diz protezi’ yapıyor musunuz? Böyle bir tabir asla doğru değil, diz protezi dediğimiz uygulama sadece ortopedistlerin yaptığı ve eklem içine sert materyaller ve implantlarla özel alaşımların diz içine yerleştirilmesiyle oluşan bir durumdur. Bu işlemin isminin kesinlikle sıvı diz protezi olmadığını söylemeliyiz, kesinlikle öyle bir şey yok" dedi.

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) tarafından düzenlenen 32. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi, Belek Kongre Merkezi’ndeki bir otelde gerçekleştirildi.

TOTBİD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cem Nuri Aktekin, şu an halk arasında en çok konuşulan ve ortopedi uzmanına en çok sorulan sorulardan birisinin, ’sıvı diz protezi yapıyor musunuz’ sorusu olduğunu belirtti. Böyle bir tabirin asla doğru olmadığını dile getiren Aktekin, "Sıvı diz protezi dediğimiz şey, diz içine uyguladığımız bir enjeksiyon türüne yanlış kullanılan bir isim. Halbuki bunun ismi diz içi enjeksiyon, yani diz içine yapılan, iğne ile yapılan hidrojel dediğimiz maddedir. Bu madde uygulanmasının sonuçları ile ilgili daha uzun süren bir sonuçları yok ama tedavide kullanılabilir bir alternatiftir. Sadece pek çok madde var diz içine uygulayabileceğimiz. Prp, kök hücre, iyonik asit, ozon gibi daha çok madde sayabiliriz. Ama buradaki önemli nokta protez kelimesinden biz rahatsız oluyoruz. Çünkü protez özellikle diz protezi dediğimiz şeyi uygulama sadece ortopedistlerin yaptığı ve eklem içine uyguladığı sert materyaller ve implantlar dediğimiz özel alaşımların diz içine yerleştirilmesiyle oluşan bir durumdur. Bu işlemin yapılıp yapılmaması değil ama isminin kesinlikle sıvı diz protezi olmadığını söylemeliyiz, kesinlikle öyle bir şey yok halkımızın bunu bilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"Gençler için ileride sorun olacak gibi"

Cep telefonu ve mouselarda çok fazla kullanılan parmaklarda ilerde gelişebilecek sağlık sorunları hakkında da bilgiler veren Aktekin, akıllı cep telefonları sonrası özellikle başparmağı hareket ettiren tendonların aşırı kullanılması ile tendinitler oluşabildiğini belirterek, "Eklemlerde aynı hareketin fazla fazla yapılmasıyla o bölgedeki yumuşak dokuda hasarlar geliştirebiliyor. Bu hasarlar ciddi ağrılar ile sonuçlanabiliyor. Özellikle bu genç hastaların daha büyük sorunu, şu anda sorun olmasa da ilerleyen zamanda daha da büyük sorun olacak gibi gözüküyor. Artık cep telefonundan uzak durmamız mümkün değil. Telefonu elimizde tutup başparmakla işlem yapıyoruz ya öteki elle tutup diğer parmaklarla yapılabilir ama günlük pratikte hiçbirimiz bunu yapmıyoruz. Daha çok başparmakları kullanıyoruz bu yüzden başparmak problemleri daha çok olacak" ifadelerine yer verdi.

"Mahalle aralarındaki kırık çıkıkçıya gitme azaldı"

Ortopedi ve travmatoloji uzmanlarının daha çok kırık çıkıkçılardan şikayetçi olduğunu dile getiren Aktekin, "Bir travma sonrası bir sağlık merkezine ya da uzman hekime gitmek yerine mahalledeki birine gitmek gibi bir durum söz konusuydu. Son yıllarda azaldı ama hala var. Onların yanlış tedavisi sonrası uzuv kaybına kadar giden çok ciddi problemler gördük. Bel ağrısı ya da bel problemi gibi konuda hastanın doktor olmayan bir kişiye gitmesi pek çok açıdan sıkıntılıdır. Tedavinin bir defa niye yapıldığını bilmiyoruz, çünkü tanı koyulmadı hastaya, sadece bel ağrısı var. Bel ağrısının altında çok çok farklı şeyler yatabilir, fıtık olabilir, o bölgede tümör olabilir. Bunların hepsinin ortaya çıkarılıp muayene edilip tetkiklerinin yapılıp olayın ne olduğuna karar verip sonra tedavi yapılmalıdır. Halk arasında bu tedavilere yönelmek geri dönüşsüz problemlere yol açabilir, öncelikle kişinin bir hekime gidip olayın değerlendirilmesi önemli" açıklamasında bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Genç Girişimci Ahmet Taşkın: İnternetin yıldızı parlıyor

2023-11-14 09:10 - Gündem

DEFA LİFE HASTANESİ KADROSUNA YENI BiR BIRANŞ DAHA EKLEDi.

2023-11-14 09:05 - Sağlık

Şahinbey Ampute Futbol Takımı, Şampiyonlar Ligi’nde finalde

2023-11-13 10:43 - Spor

FUTBOL AKADEMİLERİ, YETENEKLERİ ŞEKİLLENDİRİYOR

2023-11-13 10:38 - Spor

Gaziantep İyilik Hareketi durmak bilmiyor

2023-11-12 13:50 - Gündem

Türkiye'de bir ilk: Fast-Food Restoranları Yapay Zekâ ile nasıl daha iyi hizmet sunuyor?

2023-11-11 09:43 - Gündem

DEPREM BÖLGESİNDE YENİ GASMEK BİNALARI HİZMETE AÇILDI

2023-11-09 16:36 - Gündem

Gaziantep'te sertifikalı tohumların dağıtımına başladı

2023-11-09 16:18 - Yaşam

SANKO Okulları öğrencileri VEX IQ Robotik yarışmasından iki ödülle döndü

2023-11-09 16:17 - Teknoloji

Gaziantep'te eylem hazırlığındaki örgüt üyesi yakalandı

2023-11-09 16:16 - Gündem

İlgili Haberler

Cilt Kanseri için bu belirtilere aman dikkat! Sağlık Bakanlığı'ndan korunma yöntemleri

15:02 - Sağlık

Yemek sonrası uyku hali oluşuyorsa dikkat! Hastalık habercisi olabilir

13:38 - Sağlık

Yemek sonrası uyku hali oluşuyorsa dikkat!

13:23 - Sağlık

Foşur foşur zehir saçıyor! Temizliyor sandığınız bulaşık süngerine dikkat!

13:27 - Sağlık

Çöpe atanlar bin pişman! Bu yemişin kabuğu şifa saçıyor!

10:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

GAZİANTEP‘TE DEFİNECİLERE SUÇÜSTÜ!

21:19 - Gündem

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NDEN ÇİFTÇİYE DESTEK

20:25 - Gündem

GAZİANTEP’TE ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÇİÇEKLERLE KUTLANDI

20:23 - Gündem

BAŞKAN FEDAİOĞLU’NDAN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI

09:33 - Gündem

Hacı Ahmet Ünlü; 40 yıl türbe sanılan yer dövüşçü Diagoras'a ait çıktı

09:05 - Gündem