Yapımcı ve oyunculuğu ile daha çok İran sineması ile çalışmalarıyla tanıdığımız Tülay Türken’i bu sefer kamera önü ve yapım kısmında değil ‘Halikya’ isimli filmin yönetmen koltuğunda ve yeni yayınlanan ‘Ahmed Şamlu ve Sepid Şiir’ adlı kitabı ile araştırmacı yazar kimliği ile gördük.
Halikya, İran’dan Burgazada’ya uzanan bir kadın hikâyesi…
Türken’in yönetmenliğinde Türkçe Farsça olarak çekilen ‘HALİKYA’ isimli filmin konusu ise geleneksel erkek egemen anlayıştan farklı olarak tam anlamıyla bir kadın hikâyesi. Ayrıca filmin hikâyesi de Türken’e ait olup, senaryosu İranlı yazar Ali Asadollahi ile birlikte yazılmış ve yapımcılığını Mohsen Rabie üstlenmiştir. Baş rollerde ise İranlı oyuncu Shailin Asadollahi ile başarılı oyuncu ve akademisyen Abdül Süsler yer almıştır. Hikaye İran’da başlar ve Burgazada da biter. Hikayeye başka bir ülkedeki bir kadının Madam Martha Koyu’na dayanan imgesel bir yolculuğu diyebiliriz. Film sadece hikayesi ve oyunculuklarla değil teknik ve çekim anlamında da iddialı bir iş olacağa benziyor.
Gelelim Türken’in araştırmacı yazar kimliğine; Türken uzun yıllar üzerinde çalışmış olduğu İki Dil Bir Kitap adında İranlılar için Türkçe ve Türkler için Farsça bir dil kitabı kaleme aldı ve bu kitap yakın zamanda Düş Kurguları Yayınevinden yayınlandı. İki dilin öğretildiği tek bir kitap olma özelliği ile de kitap alanında tek olma özelliği de taşıyor.