Uzmanından sıcak havada çalışanlara uyarı

Sağlık - 1 yıl önce

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dilek Kavakçı, aşırı sıcakların iş hayatında da riskler oluşturduğunu belirterek, "Yüksek sıcaklık ve nemli ortamlarda çalışanların vücutlarının çeşitli kısımlarında mantar oluşumu, terli olarak hava akımlarına maruz kalmaya bağlı olarak, soğuk algınlıkları, üst solunum yolu hastalıkları ve kas spazmları gözlenip, yüksek tansiyon ve ritim bozuklukları gibi kalp damar sistemi rahatsızlıkları da görülebilmektedir" dedi.

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dilek Kavakçı, sıcaklık rekorlarının kırıldığı günümüzde aşırı sıcak altında çalışanlar için uyarılarda bulundu. Çalışma hayatının insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurgulayan Kavakçı, tüm çalışanlar çalışma ortamında fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik, çevreyle alakalı, psikososyal tehlike ve risklerle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Bu tehlikelerin çalışanların iş performanslarının azalmasına neden olmakla birlikte, iş kazalarını da arttırdığına dikkati çeken Kavakçı, “Çalışma ortamının iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı hükümlerine uygun hale getirilmesi, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı oluşturmak açısından önemlidir. Artan hava sıcaklıkları ile çalışanlar için en önemli sorunlardan birisi de ısı stresinin ortaya koyduğu sıcak çarpması, aşırı terlemeye bağlı olarak tuz mineral ve sıvı kayıpları, ısı krampları, dikkat bozuklukları, uyku hali, aşırı yorgunluk ve bu faktörlere bağlı olarak iş kazaları görülebilmektedir. Yüksek sıcaklık ve nemli ortamlarda çalışanların vücutlarının çeşitli kısımlarında mantar oluşumu, terli olarak hava akımlarına maruz kalmaya bağlı olarak soğuk algınlıkları, üst solunum yolu hastalıkları ve kas spazmları gözlenip, yüksek tansiyon ve ritim bozuklukları gibi kalp damar sistemi rahatsızlıkları da görülebilmektedir. Artan hava sıcaklıkları ile çalışanların; yeterli, dengeli ve yaptıkları işe göre beslenmesi ve uygun miktarda ve sıklıkta sıvı alması işçi sağlığı, güvenliği ve iş verimliliği üzerinde olumlu etkiler bırakıp iş kazalarının ve meslek hastalıklarını da azaltır” dedi.

"Lokal havalandırma sistemleri kurulmalı"

İş kazalarının, meslek hastalıklarının azaltılması ve iş verimliliğin artırılması için işçinin beslenmesi ile tüketilen sıvının sıklığı, miktarı ve türünün önemli olduğunu vurgulayan Kavakçı, “Sıcak havalarda veya direkt güneş altında çalışılması gereken durumlarda çalışanların kıyafetlerinin ortam sıcaklığına uygun yazlık kıyafetler seçilmesi, termal konfor şartlarının uygun olmadığı ortamda çalışacaklara ve hassas gruplara işe giriş muayenesi, aralıklı kontrol muayenesi, erken kontrol muayenesi ve işten ayrılma muayenesi yapılmalıdır. Kurum içlerinde yüksek sıcaklık etkisini indirgemek için lokal veya genel havalandırma sistemleri kurulmalı ve iklimlendirme sistemleri kullanılmalı çalışma ortamı sıcaklıkları uygun derecelere ulaştırılmalıdır. İşletmelerde düzenli termal konfor ölçümleri yapılarak çalışma ortamı izlenmelidir. İş sağlığı ve güvenliği, her şeyden önce bir haktır, bir insani sorumluluktur. Herkes sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma hakkına sahiptir. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının azaltılması, hem bireysel hem de toplumsal yönden daha sağlıklı ve verimli ortam koşullarını ve daha güçlü bir ekonomik yapıyı beraberinde getirecektir” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

KOZLUYAZI MAHALLESİ, KİLİTLİ PARKE TAŞIYLA DÖŞENİYOR

2023-08-01 12:32 - Yaşam

CHP İL BAŞKANI İSTİFA ETTİ

2023-07-31 20:22 - Politika

Türk-İş açlık sınırını açıkladı

2023-07-31 14:06 - Ekonomi

AK parti Gaziantep il başkanı Murat Çetin icra kurulu üyelerini basın toplantısıyla açıkladı.

2023-07-31 10:32 - Politika

LGS nakil tercihleri yerleştirme sonuçları açıklandı

2023-07-31 10:27 - Eğitim

Meteoroloji Ağustos ayı için uyardı: Çok zor geçecek

2023-07-31 08:48 - Yaşam

Memur ve emeklilerin toplu sözleşme süreci yarın başlıyor

2023-07-31 08:44 - Ekonomi

Vergi ve borç yapılandırma ödemeleri için bugün son gün

2023-07-31 08:40 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saral'dan 'tekel cinayeti' yorumu

2023-07-30 21:54 - Gündem

Borç yapılandırmada ilk iki taksit için yarın son gün

2023-07-30 14:05 - Ekonomi

İlgili Haberler

Cilt Kanseri için bu belirtilere aman dikkat! Sağlık Bakanlığı'ndan korunma yöntemleri

15:02 - Sağlık

Yemek sonrası uyku hali oluşuyorsa dikkat! Hastalık habercisi olabilir

13:38 - Sağlık

Yemek sonrası uyku hali oluşuyorsa dikkat!

13:23 - Sağlık

Foşur foşur zehir saçıyor! Temizliyor sandığınız bulaşık süngerine dikkat!

13:27 - Sağlık

Çöpe atanlar bin pişman! Bu yemişin kabuğu şifa saçıyor!

10:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Dilan Polat ve Engin Polat nasıl geçiniyor? Avukatları Sevinç Horoz merak edilenleri yanıtladı

22:26 - Gündem

Bakan Şimşek: Enflasyon 40'lı rakamlara inecek

22:24 - Gündem

Alışverişlerde fiş ve fatura ihmaline yüksek cezalar geliyor

22:22 - Gündem

Narin Güran cinayetinde yeni iddia! "Aile ısrarla Narin'in öldüğünü gizledi"

22:20 - Gündem

Orta Doğu'nun En Büyük Gıda Fuarı Gaziantep'te Düzenlenecek

22:14 - Gündem