Bartın Üniversitesinin ( BARÜ) 2019 yılında üçüncüsünü düzenlediği Ar-Ge Proje Pazarında şampiyon olan proje geliştirilerek TEKNOFEST Ankara’da “En İyi Girişim” ödülünün sahibi oldu.
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) “Tam Bağımsız Güçlü Türkiye” idealine inanarak 2017 yılından bu yana düzenlediği Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği geleceğe ışık olmaya devam ediyor. Milli Teknoloji Hamlesine katkı sunmak hedefiyle düzenlenen bilim ve teknoloji festivalinde sunulan projeler katma değeri yüksek ürünlere ve girişimlere dönüşüyor. 2019 yılında üçüncüsü düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarında şampiyon olan “Askeri Uygulamalar İçin Yüksek Performanslı Hibrid Yakıt Hücresi Tasarımı” fikri geliştirilerek hidrojenli scooteru Hebunk projesine dönüştü ve yüksek yerlilik oranıyla TEKNOFEST Ankara’da “Girişim Programı” büyük ödülün sahibi oldu.
Dünyanın ilk hidrojenli scooteru: Hebunk
Dünyanın ilk hidrojenli scooteru olan Hebunk ile birlikte hidrojen kartuşlarını doldurmaya yarayan istasyonlarda hidrojen üretimini yapan Türkiye’nin ilk yerli elektrolizör cihazı geliştirildi. Böylece Hebunk scooterları istasyonlarda yenilenebilir enerji kaynağı kullanılarak su elektrolizör cihazında hidrojen ve oksijen gazına dönüştürülebiliyor. Üretilen yeşil hidrojen scooterlara güç vermek için hidrojen kartuşlarına depolanıyor.
Ödülü Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi
Girişimci Erhan Demircioğlu tarafından geliştirilerek dünyaya ihraç edilmeye başlanan hidrojen tabanlı girişime ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi. TEKNOFEST Ankara sahnesinde verilen ödül ile birlikte proje ekibi 150 bin liralık destek de almış oldu.
Projelerini adım adım ilerleterek gurur duyulacak bir noktaya ulaştırdıklarını aktaran Demircioğlu, “2019 yılında attığımız ilk adım, Bartın Üniversitesi tarafından düzenlenen 3. Ar-Ge Proje Pazarında aldığımız ödülle birlikte motivasyonumuzu artırdı. Burada hidrojen teknolojileri alanındaki ilk şampiyonluk ödülümüz aldık. Bizim için hem manevi olarak motivasyon kaynağı hem de aldığımız nakdi ödülle can suyu oluşturmuştu” dedi.
“Geleceğimize değer katmaya devam ediyoruz”
Elde ettikleri başarılardan dolayı proje ekibini tebrik eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “2017 yılından bu yana büyük bir heyecanla düzenlediğimiz Ar-Ge Proje Pazarı ile yarınlara iz bırakmaya devam ediyoruz. Öz potansiyelimize olan inancımızın bir yansıması olarak yaptığımız tüm çalışmalarda Milli Teknoloji Hamlesine katkı sunmayı hedefliyoruz. Geleceğe farklı bir ufuk çizgisi çizmek için çıktığımız bu yolculukta yarınlarımıza değer katmanın sevinci içeresindeyiz. ‘Büyük ve Güçlü Türkiye’ için hayal kuran, düşünen, çaba gösteren herkesi tebrik ediyor, başarının devamını diliyorum. Bu düşüncelerle geleceğe olan yolculuğumuzda bize destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca bilim temelli kalkınma hedeflerimizde bizleri motive eden yaklaşımları için Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal ile birlikte tüm paydaşlarımıza da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
6. Ar-Ge Proje Pazarı heyecanı başlıyor
BARÜ’nün geçtiğimiz yıllarda yoğun bir ilgiyle gerçekleştirdiği “Ar-Ge Proje Pazarı”nın etkinliği altıncısı 2-3 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bölgenin en önemli bilim ve teknoloji organizasyonlarından biri olan etkinlikte dereceye giren proje sahiplerine toplamda 130 bin TL’nin üzerinde ödül verilecek. BARÜ’nün ihtisaslaşma alanı başta olmak üzere tematik olarak düzenlediği proje pazarıyla ilgili detaylar web sayfasından (https://projepazari.bartin.edu.tr/) ilan edildi. Kamu-sanayi-üniversite iş birliğinin önemli bir örneği olan etkinlikte proje sahipleri ile sektör temsilcilerinin bir araya gelmesi sağlanarak potansiyel iş birliktelikleri kurulmasını yönünde imkânlar sağlanacak.
Editor : Antep Haberleri