Haber7 – ÖZEL
Merkez üssü Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 4.8'lik depremin ardından saat 16.40'da 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi. Geçtiğimiz gün Yeşilyurt merkezli 5.3 büyüklüğündeki deprem paniğe neden olmuş ve 23 kişi yaralanmıştı.
Son dönemde 5 civarında gerçekleşen depremler endişe uyandırırken uzmanlardan önemli açıklamalar geldi.
1-2 YIL DAHA 5-6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMLER OLABİLİR
Deprem uzmanları Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Dr. Süleyman Basa Haber7’ye önemli açıklamalarda bulundu.
Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin artçılarının 1-2 yıl daha devam edebileceğini kaydeden uzman isimler, tüm katmanların aynı anda hareket etmediğini ve yeni depremler olabileceğini söyledi.
5 ve 6 büyüklüklerinde depremler olabileceğini belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Bölgedeki artçı depremler bir yıl veya daha da fazla sürebilir. Artçı depremler, ana depremin 1 büyüklüğü kadar altında gelişebilirler” dedi.
Yer tabakasının katman katman olduğunu belirten Dr. Süleyman Basa, “Normalde bu kadar büyük bir hareketin doğal olarak bir dereceye kadar düşük artçısı olur. 7.8 dersek, 6.7’ye kadar artçısı olabilir. Zaten o depremlerin bu büyüklükte artçıları da oldu. Ama 5.5 büyüklüğünün alt seviyesinde artçıları olması çok normal. Çünkü yer altında bir deprem olduğu zaman tüm katmanlar aynı anda gitmiyor. Bazı sert katmanlar geride geliyor. Onlar da bu basınç arttıkça kendini tamamlıyor. Bir pasta katmanı olarak düşünün. Pasta katmanının bir tarafını öteliyorsunuz, öbür katmanlar da yanına geliyor. Yani bu, kendi kendini düzeltiyor demektir. Bölgede bu tür artçıları 1-2 sene daha hissedebiliriz. Bu tür depremlerde orta hasarlı ve ağır hasarlı yapılar yıkılabilir.” diye konuştu.
GOOGLE DEPREMİ NASIL BİLDİ?
Malatya’daki 5.3 büyüklüğündeki depremi 10-15 saniye öncesinde Android telefonlarda bildirimle uyaran Google’ın bu depremi nasıl bildiği de merak konusu oldu.
Depremin saniyeler öncesinden bilinebildiğin kaydeden Tüysüz, “Depremde iki dalga çıkar. Birinizde biri biraz daha yavaştır. Hızlı dalgayı ölçtüğünüz zaman arkasından ikincinin geleceğini bilirsiniz. Sistem bunun üzerine işliyor. Ancak zaman farkı çok az olduğu için bir işe yaramıyor. Yerine göre 5, 10 ve 20 saniye kadar… Merkezi ne kadar uzaksa süre o kadar uzun olur. İstanbul’da bir sistem çalışıyor. Ancak elektrik ve doğal gazı kesmek için kullanılıyor.” dedi.
P ve S dalgalarıyla saniyeler önce depremin kestirebildiğini söyleyen Basa, “Deprem olmadan önce elektrik ve suyu kesen sistemler var. Dünyada bunlar kullanılıyor. Google hangi sistemi kullanıyor bilmiyorum ama depremden önce gelen sinyalleri ölçen cihazlar var ve 10-15 saniye önce uyaran sistemler mevcut. Onlar da bu sistemi kullanıyor olabilir.” diye konuştu.
Editor : Antep Haberleri