Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı Doçent Doktor Hasan Basri Savaş, "2035 yılına kadar dünya nüfusunun çoğunluğu olan 4 milyardan fazla insan, fazla kilolu ya da obezite ile yaşayacak" dedi.
Dünya Obezite Federasyonu tarafından yayımlanan yeni Dünya Obezite Atlası 2023 raporunu açıklayan Doçent Doktor Hasan Basri Savaş, obezite hakkında çok detaylı ve önemli bilgiler içerdiğini, önlem alınmazsa önümüzdeki 12 yıl içinde dünya nüfusunun yarısından fazlasının aşırı kilo problemi yaşayacağı öngörüldüğünü söyledi.
Hem Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hem de Sağlık Bakanlıkları öncelikli hedefleri arasına obezite ile mücadeleyi almış durumda olduğunu belirten Dr. Savaş, aşırı kilolar hem beden sağlığı hem de ülke ekonomisi için yıkıcı bir etkiye sahip olduğunu aktardı.
"Aşırı kilonun ekonomi üzerine oluşturduğu yük Covid-19 pandemisinin ekonomik etkilerine eşdeğer mahiyettedir" diyen Dr. Savaş, şöyle konuştu:
"Beden sağlığı üzerine aşırı kilonun etkileri ise kalp-damar hastalıkları, diyabet (şeker) hastalığı, kalp krizleri, inmeler ve birçok kanser türü başta olmak üzere birçok yaşam kalitesini düşüren ve ölümcül olabilen hastalıklarla ilişkili olmasıdır. Obezite; çok karmaşık, yaygın ve çok boyutlu bir sorun. Obezite ile mücadele etmek de sadece Sağlık Bakanlıklarının çabasıyla olmaz. Okul öncesi eğitimden başlayarak, eğitimin her aşamasını kapsayacak şekilde obeziteye karşı etkin mücadele edilmelidir."
Her iş grubunda çalışan kesimin obeziteye karşı korunması için gayret edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Savaş, "Aksi takdirde, 2035 yılına kadar dünya nüfusunun çoğunluğu olan 4 milyardan fazla insan, fazla kilolu ya da obeziteyle yaşayacaklar. Her 4 kişiden 1’ine karşılık gelen yaklaşık 2 milyar insan obez olacak. Çocukluk çağı obezitesi 2035 yılına kadar iki katından fazla artabilir. Bunun anlamı ise birçok ölümcül kronik hastalıkların çok daha erken yaşlarda görülmeye başlaması demektir. Dolayısıyla beklenen yaşam süresi, ani ölümler, yaşam kalitesi ve benzeri sağlık parametrelerinin hepsinin olumsuz etkilenmesi söz konusudur" dedi.
Hareketsizliğin obeziteyi tetiklediğini dile getiren Dr. Savaş, "Daha hareketli bir yaşam, asansör kullanımından kaçınma, merdiven çıkma, kısa mesafeli ulaşımda yürüme, uzun süre hareketsiz kalmama, düzenli egzersiz, tempolu ve düzenli yürüyüş, mümkünse bireyin yaşına ve sağlık durumuna uygun spor ihmal edilmemelidir. Öncelikle kilo almamanın yollarını özetledim. Obez bireyler ise bir an önce bir sağlık kuruluşuna başvurarak tedavi uygulamalılar. Obezite başlı başına ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır" ifadelerinde bulundu.
Editor : Antep Haberleri