Filistin devletinin tanınması dünya gündeminde! İşte Filistin'i tanıyan ve tanımayan ülkeler...
GALERİNİN DEVAMI Birleşmiş Milletler (BM), 29 Kasım 1947'deki kararıyla tarihi Filistin topraklarının bölünmesine ilişkin tasarıyı kabul etti.">aldı.">Filistin, 1988'de bağımsızlığını ilan ettiTopraklarının işgal edilmesi nedeniyle bağımsız Filistin devletinin kurulması uzun bir mücadele sonucu elde edildi.
Bağımsız Filistin'e ulaşmak hedefiyle ilk önce 2 Haziran 1964'de Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) kuruldu.
Çok sayıda Filistinli örgütü tek çatı altında toplayan FKÖ'nün çabaları sonucu 15 Kasım 1988'de bağımsız Filistin devletinin kurulduğu ilan edildi.
Filistinli lider Yasir Arafat, Cezayir'de bağımsız Filistin devletinin kurulduğunu açıkladı.
">Türkiye, Filistin'in bağımsızlığını ilk gün tanıdı">daha bağımsızlığını ilan ettiği gün Filistin'i tanıdı.">Filistin'in bağımsızlığını tanıyan ülkelerin sayısı artıyorTarihsel süreçte Filistin'i tanıyan ülkelerin sayısı her geçen yıl artarken, geçen yıl sonuna kadar 139'a yükseldi.
">Avrupa ülkeleri Filistin'i tanıma kararı aldı">İşte son olarak Filistin'i bir devlet olarak tanıyacaklarını dünyaya duyuran ülkeler... "> Filistin'i devlet olarak tanıyabileceğini bildirdi.">Filistin'i devlet olarak tanımaya yönelik çalıştıklarını açıklamışlardı.
">Filistin'i devlet olarak tanımayan ülkeler">
Hükümet tarafından yapılan açıklamada, "Slovenya hükümeti bugün Filistin'in bağımsızlığının ve egemenliğinin tanınmasına ilişkin kararı kabul ederek Ulusal Meclis'e sundu" ifadelerine yer verildi.
Başbakan Robert Golob, oturumun ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Filistin'i uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla, bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanımaya karar verdiklerini söyledi.
'BU KARARIN TEK BİR MESAJI VAR'
Golob, "Bu kararın tek bir mesajı var; düşmanlıkların derhal sona ermesi ve rehinelerin derhal serbest bırakılması isteğimiz. Bu karar, İsrail Devleti'ne ve kimseye karşı bir karar değildir." dedi.
Bugünün, Orta Doğu'da kalıcı barışın sağlanması ve iki devletli çözüm yönünde hareket edilmesi için doğru an olduğuna inandıklarını ifade eden Golob, hükümetin bugünkü kararının olumlu sonuçlanmasını ve herkese örnek olmasını diledi.
Golob, söz konusu kararı meclise ileteceklerini ve milletvekillerinden destek istediklerini ifade etti.
Slovenya Meclisinin Filistin Devleti'nin tanınması maddesini görüşmek üzere gelecek hafta toplanması bekleniyor.
Bu arada, İspanya, Norveç ve İrlanda da Filistin'i 28 Mayıs'ta resmen tanıma kararı almıştı.
Editor : Antep Haberleri