Türkiye, 6 Şubat'ta tarihinin en karanlık günlerinden birine uyandığında, ilk yardım elini kardeş ülke Azerbaycan uzatmıştı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla, yüzlerce kişilik arama kurtarma ekibi, sağlık personeli seferber edildi. Sahra hastanesi ve çok sayıda yardım malzemesi gönderildi.
Azerbaycan halkının kalbi de, Türkiye'deki kardeşleriyle birlikte attı. Yardım çağrısına yediden yetmişe herkesten karşılık buldu. Azerbaycanlılar, ceplerindeki son kuruşa, evlerindeki yorganlara kadar neleri varsa Türkiye'ye yolladı.
Azerbaycan'dan gelen maddi ve manevi destek bunlarla sınırlı kalmadı. Aliyev, depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta okuluyla, camisiyle, yurduyla birçok konutla beraber, adeta bir şehir inşa etmeye karar verdi. Çalışmalar hemen başladı.
Türkiye ile Azerbaycan arasında, dünyaya örnek teşkil eden ve benzeri bulunmayan bu dayanışma ne ilkti, ne de son olacak. 29 Temmuz 2022'de başlayan büyük Marmaris yangınıyla mücadele için de Azerbaycan hemen devreye girmişti. Üstelik o dönemde, Karabağ'da verilen vatan muharebesinin üzerinden sadece birkaç ay geçmişti.
Azerbaycanlılar, savaş boyunca yanlarında olan dost ve kardeş ülke Türkiye'nin yaralarını sarmak için bir an bile düşünmeden harekete geçti. Kendi vatanlarındaymış gibi özveriyle, duyarlılıkla çalıştılar.
Haziran 2022'de yine Marmaris'te hızla yayılan orman yangınları da, iki ülkenin yüreğini dağladı.
Azerbaycan her zamanki gibi yardıma ilk koşan ve bölgeden son ayrılan oldu.
BİR MİLLET İKİ DEVLET ANLAYIŞI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in liderliğinde, iki ülkenin müttefiklik ilişkisi doruğa çıktı. Şuşa beyannamesi hem dönüm noktası, hem de dünyada eşi benzeri olmayan kardeşliğin mührü oldu. Türkiye ve Azerbaycan dış politikada ortak tutum sergileme kararlılıklarını bir kez daha dünyaya gösterdi.
Bu kararlılığın son örneği, 7 Ekim'de başlayan İsrail Hamas savaşının ardından Azerbaycan'ın izlediği tutum oldu. Azerbaycan, Türkiye'nin Filistin davası için attığı adımlara tam destek verdi.
İslam işbirliği teşkilatı Cidde'de Gazze gündemiyle toplandığında, Azerbaycan Dışişleri Bakanı da oradaydı. Ceyhun Bayramov, Filistin halkının devlet olma mücadelesine Azerbaycan'ın desteğini bir kez daha açıkladı.
Azerbaycan İsrail'le iyi ilişkileri olmasına rağmen, Filistin meselesini bundan hep ayrı tuttu. Çünkü, öz topraklarından, evlerinden edilen Filistinli mültecilerin acısını En iyi anlayan ülkelerden biriydi.
30 yıllık Ermeni işgali, 1 milyona yakın Azerbaycanlıyı tıpkı Filistinliler gibi mülteci konumuna düşürmüştü. Bu yüzden Azerbaycan, Filistinli mültecilerin hep yanında durdu. BM aracılığıyla 1 milyon 600 bin dolar yardım yaptı. Ayrıca Filistin'de okul inşa etme projesi var.
İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde "Filistin İçin Tek Yürek" zirvesi düzenlendiğinde, en güçlü mesajlardan birini Aliyev'in eşi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Mehriban Aliyeva verdi.
Azerbaycan, Aliyev'in yönetiminde, Türkiye ile el ele, bölgesel barış ve istikrarın temelini atıyor.
Sarsılmaz dayanışma ve kardeşlik, iki ülke ilişkilerinin değişmez ve sürekli güçlenen karakteri haline geldi.
Şimdi o kardeşliğin sembollerinden biri, Kahramanmaraş'ta yükselecek. Çünkü Azerbaycan 6 Şubat depremlerinin ardından bin konut sözü verdi. Ve kentte "Azerbaycan Mahallesi" kurulması için çalışmalar ivedilikle başladı. Önce iki kademeli zemin etüt çalışması yapıldı, sonra alanda nasıl bir yapılaşmaya gidileceği ortaya kondu.
320 dönümlük alan üzerine kurulacak mahallenin 100 milyon dolarlık kısmını Azerbaycan karşılıyor. Proje kapsamında tüm detaylar düşünüldü.
Konutların yanı sıra otoparklar, okullar, sağlık alanları yer alacak. Yeşil alanlar da oluşturulacak.
Şimdi, binaların inşası öncesi zemin güçlendirme çalışmaları yapılıyor.
21 Ağustos 2024'te tamamlanması planlanan zemin güçlendirme çalışmalarının ardından konut ve işyerlerinin inşaatına başlanacak.
Azerbaycan Mahallesi, Kahramanmaraş'ın yeni silüetinin en önemli parçalarından biri olacak.
Editor : Antep Haberleri