USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Köpekseverlerden barınak baskısı! Hukukçular uyardı: Yetkililer sorumlu olur

AK Parti'den CHP'ye geçen bazı belediyelere baskı yaptığı belirtilirken başıboş köpeklerin ormanlık alanlara bırakıldığı belirtiliyor. Hukukçular ise köpeklerin keyfi olarak salınmasında yetkililerin sorumlu tutulacağını ifade ediyor.

Köpekseverlerden barınak baskısı! Hukukçular uyardı: Yetkililer sorumlu olur
25-05-2024 20:28
Google News

Köpeklerin özellikle İstanbul’da Polonezköy, Zekeriyaköy, Silivri, Beykoz, Kemerburgaz’da Ağaçlı ve Odayeri köyü gibi ormanlık alanlara gruplar halinde bırakıldığı belirtiliyor. Popülasyondaki artış nedeniyle güvensizlik hissi yaşayan vatandaşlar durumdan rahatsız.

BELEDİYE ARTIK TOPLAMIYOR

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; yaklaşık 30 bin köpeğin bulunduğu Beykoz’da belediyenin el değiştirmesiyle hayvan dernekleri adeta taarruza geçti. Beykoz Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’ndeki köpeklerin aşılama işleminden sonra doğaya salınması için ciddi çalışma yürütülüyor. Aralarında Seren Serengil’in de olduğu grubun, CHP’li Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler ile görüşüp barınakların boşaltılmasını istediği öğrenildi. Beykoz bölgesinden toplanan köpeklerin ilgili barınakta kısırlaştırıldıktan sonra alındıkları noktalara geri götürülmesi isteniyor. Daha önce sokaklardaki başıboş köpekleri toplamasıyla öne çıkan belediyenin bu baskılardan sonra hayvan toplama faaliyetine ara verdiği ifade ediliyor.

Asıl soru: 'Başıboş köpek hakkı' mı, çocukların 'yaşam hakkı' mı?Asıl soru: 'Başıboş köpek hakkı' mı, çocukların 'yaşam hakkı' mı?

Meclis'i harekete geçiren tehdit! Avrupa başıboş köpek sorununu nasıl çözdü? Meclis'i harekete geçiren tehdit! Avrupa başıboş köpek sorununu nasıl çözdü?

Vatandaşı tehlikeden koruyan kanuna aykırı hareket ediyorlar! 'Halka doğrultulmuş silah!'Vatandaşı tehlikeden koruyan kanuna aykırı hareket ediyorlar! "Halka doğrultulmuş silah!"

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Bazı dernekler “yeni düzenlemenin yeterli olmadığı, hayvanların uyutulmasının amaçlandığını” iddia ederek düzenlemeye karşı çıkıyor. Vatandaşlar ise bu derneklere tepkili. Sahipsiz hayvanların sokaklarda bulunması tehlikelere davetiye çıkarıyor.

YETKİLİLER SORUMLU OLUR

Avukat Aslıhan Ergün Ercan, belediyeye yönelik baskı hakkında şunları kaydetti:

“Bir derneğin, toplatılmış olan köpekleri diledikleri gibi salınmasını isteme hakkı yoktur. Herhangi bir belediye başkanı veya yetkililer, keyfi olarak köpekleri salarak insanların zarar görmesine sebep olursa, yaptırıma maruz kalabilir.”

Başıboş köpek sorunuyla ilgili kanuna karşı sulandırma girişimi! Ajitasyona başladılarBaşıboş köpek sorunuyla ilgili kanuna karşı sulandırma girişimi! Ajitasyona başladılar

Atatürk'ün 1932 yılında yayınladığı 'sokak köpeği' genelgesi... Sorun böyle çözülmüşAtatürk'ün 1932 yılında yayınladığı 'sokak köpeği' genelgesi... Sorun böyle çözülmüş

Sokak köpekleri okuldaki çocuğa saldırdı!Sokak köpekleri okuldaki çocuğa saldırdı!

SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN KANUN TEKLİFİ TBMM'DE

Hayati tehlike oluşturan başıboş sokak köpeği sorununun çözümü konusunda harekete geçildi. Bu konuda İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kapsamlı bir çalışma yaptı. Oluşacak teklif kamuoyunun da katkısıyla son şeklini alacak.

AVRUPA NE YAPIYOR?

Sahipsiz hayvanların kontrol altına alınması amacıyla kanuni düzenleme getiren 7 Avrupa ülkesindeki yasalar incelendi. Bu 7 ülkede barınaklarda bakım, kısırlaştırma ve alındığı yere geri bırakma ile uyutma uygulamaları öne çıkıyor. Hollanda ve Yunanistan'da kısırlaştırma ve alındığı yere geri bırakma politikası uygulanırken, Almanya, İtalya, Polonya ve Portekiz'de barınak usulü işletilmekte. İngiltere'de ise belirli sürede sahiplenilmeyen hayvanlar uyutuluyor.

SAHİPLENDİRME SÜRESİNDE 3 ÖNERİ

Çalışmaya göre, yerel yönetimler bütçelerinden pay ayıracak, yaptırım kısmı Meclis’te konuşulup değerlendirilecek. Sahiplendirme süresinin 15 gün, 3 hafta ya da 30 gün olması tartışmaya açılacak. Sokak köpeklerine ilişkin düzenleme Meclis’e torba teklifi ile gelecek. İlk aşamada hayvanseverlere ve topluma, hayvanların yoğun olarak sahiplenilmesi çağrısı yapılacak. Sürecin kampanyası “sahiplendirme” üzerine kurulacak.

FOTOĞRAFI ÇEKİLİP İLAN VERİLECEK

Sahiplendirme sürecinde izlenecek yol da netleşmeye başladı. Sokak köpeklerinin fotoğrafları çekilip ilan yayınlanacak. Sahiplendirilen hayvana çip takılacak. Sahiplenen kişinin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği izlenecek. Sahiplendirme sürecinde hayvanı sahiplenen kişinin salt kimlik bilgilerinin alınmasıyla yetinilmeyecek. Sokak köpeğini sahiplenen kişilerin hayvana eziyet edip etmediği, öncesinde böyle bir sicilinin olup olmadığı da soruşturulacak. Sakat, hasta ve saldırgan olan hayvanlar için direkt uyutulma yöntemi uygulanacak.

BARINAKLARA YER TAHSİSİ

Barınak yapımı konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Milli Emlak’tan yer verecek, Tarım ve Orman Bakanlığı “ormanlardan” yer tahsis edebilecek. Bu şekilde de sokaklardan hayvanların çekilmesi sağlanacak.

Başıboş köpeklerden bulaşan sinsi hastalık 8,8 kat arttı! Kuduz gibi ölümcülBaşıboş köpeklerden bulaşan sinsi hastalık 8,8 kat arttı! Kuduz gibi ölümcül

Türkiye için 'kuduz' uyarısı yapan Almanya’dan 'köpek' ikiyüzlülüğü! Bakın ne yaptılarTürkiye için 'kuduz' uyarısı yapan Almanya’dan 'köpek' ikiyüzlülüğü! Bakın ne yaptılar


Editor : Antep Haberleri
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü