Mersin Büyükşehir Belediyesince, her yıl olduğu gibi 2023 yılında da kadını önceleyen proje ve hizmetlere imza atıldığı bildirildi.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, yıl boyunca kent paydaşları, kadın derneği ve STK’larla iş birliği halinde gerçekleştirilen birçok toplantı ve eğitimin yanı sıra, belediye bünyesinde hizmet içi eğitimler çerçevesinde personele yönelik verilen eğitimlerle de toplumsal cinsiyet eşitliğinin her alanda artırılmasını önceleyen çalışmalar yapıldı. Büyükşehir Belediyesi ayrıca 2024-2026 yılları arası uygulamaya konulacak olan Yerel Eşitlik Eylem Planı için gerekli çalışma, toplantı ve yazışmaları da gerçekleştirdi. Kentteki çocuklara yönelik de birçok eğitim gerçekleştirilerek çocukların şiddet, istismar ve haklarına yönelik farkındalıklarının arıtılması sağlandı.
Büyükşehir Belediyesi, yıl boyunca depremzede kadınların da yanında oldu
Mersin Büyükşehir Belediyesi, sadece Mersin’de yaşayan kadınların değil, özellikle 6 Şubat depremi sonrası depremin yaşandığı illerden kente gelen kadınların da yanında olmayı sürdürdü. Büyükşehir Belediyesi, depremin yaşandığı andan itibaren hızlıca bölgeye intikal ederek yardım çalışmalarını başlatırken, bölgedeki depremzede kadınların hijyen ve kişisel ihtiyaçlarını da karşılayarak destek oldu. Deprem sonrası Mersin’e gelen kadınlara hem barınma hem psikolojik hem de diğer ihtiyaçlar konusunda destek olan Büyükşehir Belediyesi, depremzedelerin hizmetine açtığı barınma merkezlerinde kalan depremzede kadınları bir an olsun yalnız bırakmadı. Depremzede kadınların giysi, kişisel hijyen malzemeleri ve yiyecek ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılayan belediye, kadınlara yönelik psikolojik desteklerini de sürdürerek, depremin etkilerini en aza indirmeye çalıştı.
Belediye, Hal Dikiş Atölyesinde depremzedelere yönelik dikiş kursu, örgü kursu, bebek yeleği, patik gibi alanlarda kurs hizmeti verip depremzedelerin ihtiyaçları yönünde dikim ve tamiratlar da gerçekleştirdi.
Kadın Danışma Merkezleri ve Mor Yerleşke ihtiyacı olan kadınların 7/24 yanında
Büyükşehir Belediyesinin şiddet veya istismar görmüş kadınlara destek olarak hayata tutunmalarına yardımcı olmak amacıyla hizmete açtığı Kadın Danışma Merkezleri, 2023 yılında da kente gelen veya kentte yaşayan kadınların 7/24 yanında olmaya devam etti. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kadın Sığınma Evi de 2023 yılında şiddete maruz kalan kadınların, çocuklarıyla birlikte güvenle konaklayabildikleri, barınma ihtiyaçlarının karşılandığı bir merkez olarak kadınların yanında olmayı sürdürdü. Kadın Sığınma Evinde kadın ve çocuklara bireysel terapi, grup terapisi ve çalışmaları, okuma yazma eğitimi olamayan kadınlara yönelik okur-yazarlık eğitimi verilirken; çocukların da eğitimlerinin aksamadan devam etmesi için, tüm kırtasiye ihtiyaçları belediye tarafından karşılandı.
Kadınlara gelir kapısını araladı
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı Gönüllüler Şube Müdürlüğü bünyesinde yürütülen ve Mersinden Kadın Kooperatifinin de paydaşı olduğu ‘Evimiz Atölye’ projesi ise 2023 yılında da kadınların ekonomide daha fazla yer almaları ve üretim gücünün, toplumun her kesimine ulaşmasını sağlamak amacıyla sürdürülmeye devam etti. Proje çerçevesinde çoraptan oyuncak yapımı öğrenen yüzlerce kadın, gelir elde etme imkanı bulurken, 2023 yılında ise 636 kadın projeden yararlandı.
Büyükşehir Belediyesinin üretici kadınlara destek vermek ve üretici kadın emeğinin görünürlüğünü artırmak için hayata geçirdiği ‘Üretici Kadın Stantları’, 2023’te de kent genelinde faaliyet göstermeye devam etti. 2023 yılında ürettikleri ürünleri belediyenin stantlarında satışa sunan 2115 üretici kadın, gelir elde etme imkanı buldu.
Gazi Çiftliği 2023’te de üreten kadınların adresi oldu
Atatürk’ün kurduğu ve Türkiye’nin ilk kooperatifi olma özelliğindeki Silifke Gazi Çiftliği ise 2023’te de Mersin’in tanıtımına katkı sağlamak, tarımsal üretimi desteklemek ve kadın emeğini güçlendirmek adına çalışmalar gerçekleştirmeye devam etti. Çiftlikte yer alan farklı alanlardaki kurslarla kadınlara yeni iş imkanları oluşturulurken, üretim yapan kadınların ürünlerinin de yetiştirilmesine olanak sunuluyor. Gazi Çiftliğinde yer alan Muazzez İlmiye Çığ Kütüphanesi ise kadın ve çocuklara kitap, dergi ve makale gibi önemli materyallere ücretsiz erişim sunmayı da sürdürdü.
Çocuklar, belediye merkezlerinde eğitim hayatlarına ilk adımı attı
Büyükşehir Belediyesi, dezavantajlı mahallelerde okul öncesi eğitimi alamayan çocukların bedensel ve ruhsal gelişimlerini desteklemek için yıl boyunca değerler eğitimi, geleneksel oyunlar, dans, matematik oyunları, sanatsal aktiviteler, bilim atölyeleri gerçekleştirmeye ve kadınlara yönelik okuma yazma kursları düzenlemeye de devam etti.
2021 itibariyle Tarsus’ta ve Silifke’de faaliyete başlayan Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyeleri 2023 yılı Ağustos ayında Mezitli’de de açılarak kadınlara ve çocuklara yönelik kodlama, robotik, 3 boyutlu tasarım ve oyun geliştirme eğitimleri sağladı. Atölye çalışmalarına ek olarak festivallerde, çocuk oyun alanlarında ’Bilimbüs’ ile de yer alarak çocukları bilimle buluşturdu.
Çocuk Meclisi ile Mersin’deki çocuklar yönetimde söz sahibi oldu
Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘Cumhuriyetin ışığı 100’ümüzde’ diyerek bir asrı dolduran cumhuriyetin yüzüncü yılında bir ilke daha imza atarak Çocuk Meclisini hayata geçirdi. Çocuk dostu belediye anlayışı ile çocukların da kent yönetiminde söz sahibi olabilmesi ve kentle ilgili sorunların çözümünde aktif rol alması için Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hayata geçirdiği proje Çocuk Meclisi üyelerini seçerek faaliyete başladı.
Gönüllü ordusu 2023’te de sayısız güzelliğe imza atmaya devam etti
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Gönüllüler Şube Müdürlüğü ise toplumdaki dayanışmayı, sosyal sorumluluğu, empatiyi, farkındalığı ve kalkınmayı artırmak amacıyla hizmetlerine gönüllü katılım sağlanmasına olanak sumaya devam etti. Büyükşehir bu sayede bilgisini, zamanını ve emeğini iyiliğe dönüştüren, hiçbir karşılık beklemeden toplumun güçlenmesine ve gelişmesine katkı sunarak, toplumsal yardımlaşma örneği sergileyen gönüllülerle bugüne kadar, kadın ve çocuk alanında birçok çalışmaya imza attı. Büyükşehir, kent genelinde toplam 721 kayıtlı gönüllü ile el ele vererek çalışmalar yapmayı sürdürüyor.
Editor : Antep Haberleri