HABER7
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçu iddiaları nedeniyle tutuklama emri başvurusunda bulundu.
UCM Başsavcısı Karim Khan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant için tutuklama emri çıkaracağını doğruladı. Khan, alınan kararın altında yatan nedenleri ise insani yardım malzemelerinin reddi de dahil olmak üzere bir savaş yöntemi olarak insani yardım malzemelerinin imha edilmesi, bir savaş yöntemi olarak açlığa neden olunması, çatışmalarda sivillerin kasıtlı olarak hedef alınması olarak sıraladı.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
UCM'nin kararının ardından tüm dünya Netanyahu ve Gallant ile ilgili sürecin nasıl işleyeceğini merak etti. İsrail'de yayın yapan Ynet haber sitesi Lahey'in kararı sonrası sürecin nasıl işleyeceğini ve Netanyahu ile Gallant'ı bekleyen tehlikeleri yazdı.
Haberde tutuklama kararının çıkarılmak istenmesinin İsrail'in uluslararası duruşunda yaşanan benzeri görülmemiş bir düşüklükten kaynaklandığı belirtilirken kararın çıkmasının 1 ay kadar sürebileceği vurgulandı.
123 ÜLKEDE TUTUKLANMALARI GEREKECEK
UCM’nin kendisine ait bir polis veya başka bir kolluk gücü olmaması sebebiyle kararlarının uygulanması, genellikle devletler eliyle oluyor.
Roma Statüsü’nün 86. maddesi uyarınca UCM’ye taraf ülkeler, Mahkemenin aldığı kararları eksiksiz şekilde uygulama yükümlülüğü altında bulunurken taraf olmayan ülkeler açısından bu durum büyük oranda devletlerin kendi rızalarına dayanıyor.
Ynet'in haberinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin tutuklama kararını çıkarma ihtimalinin yüksek olduğu belirtilirken kararın çıkmasıyla birlikte Netanyahu ve Gallant'ın Roma Konvansiyonu'na taraf olan 124 ülkede tutuklanabilecekleri ve bu ülkelerin bundan sonra Gallant ve Netanyahu'yu davet etmeye yanaşmayacaklarının altı çiziliyor.
UCM’ye taraf olan 124 ülke arasında başta Kanada, İngiltere, Japonya, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Belçika, Hollanda mevcutken ABD, İsrail, Rusya, Çin, Hindistan, Pakistan ve Mısır gibi ülkelerin UCM’ye taraf olmaması dikkati çekiyor.
İSRAİL'E DAVA AÇMA İSTEĞİ ARTABİLİR
UCM'ye uluslararası siyasi baskının yapılıp yapılamayacağının da sorgulandığı haberde, 'artık çok geç' olduğu olayın siyasi baskı aşamasını aştığı ve artık herhangi bir müdahale yapılamayacağı belirtildi. Diğer yandan ise UCM'nin kararının dünyadaki birçok uluslararası kuruluşu etkileyebileceği, uluslararası kuruluşların İsrail'e karşı yabancı mahkemelerde dava açma isteğinin artabileceği ifade ediliyor.
DÜNYADA ÖRNEĞİ VARMI?
İsrail medyası UCM kararları sonrası yargılanan devlet başkanları örneğinde ise 2014 yılında mahkemede sanık sandalyesinde oturan ilk devlet başkanı olan Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta örneğini verdi. Kenyatta'nın görevdeki başkanın Lahey Mahkemesi'nde yargılanması gibi bir emsal oluşturmamak için görevlerinden geçici olarak vazgeçerek mahkemeye çıktığını hatırlattı.
Editor : Antep Haberleri