"European Heart Journal" dergisinde yayımlanan araştırmada, 2004-2011'de kalp rahatsızlığı için tedaviye alınan hastalar incelendi. Tedaviye alınan hastaların 1157 kan örneği ile yüksek kalp rahatsızlığı riski altındaki 2 bin 100 kişinin kan örneklerini değerlendirildi.
Sakız ve diş macunu gibi ürünlerde bulunan yapay tatlandırıcı "ksilitol" maddesinin kanın daha kolay pıhtılaşmasına neden olabildiğini tespit etti. Araştırmacılar, pıhtılaşmanın kalp krizine veya felce yol açabileceğini belirledi.
Araştırmacı ekipte bulunanlardan Dr. Stanley Hazen, yaptığı açıklamada ölümcül sonuçlar konusunda uyarıda bulunarak ksilitolun obezite ve diyabet gibi hastalığı olanlara alternatif tatlandırıcı olarak verildiğini belirtti.
ŞEKERDEN DAHA TEHLİKELİ
Hazen, yapılan araştırma sonuçlarında ksilitolun eritritol ile benzerliğine dikkat çekerek, kalp hastalığı riski taşıyanların kanlarında yüksek seviyede ksilitol bulunduğunu ve bu maddenin rahatsızlıklara kapılma tehlikesini iki kat artırdığını açıkladı.
Şeker kullanımın glukoz seviyesini yüzde 10-20 artırmasının normal olduğunu belirten Hazen, sağlıklı gönüllü kişilere ksilitol içeren içecek verdiklerinde glukoz seviyelerinin 1000 kat arttığı bilgisini paylaştı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Haziran 2023'te yapay tatlandırıcılardan aspartamı, "muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırmış ancak günlük alım miktarının üzerine çıkılmadığı müddetçe kullanımının güvenli olduğu duyurulmuştu.
Editor : Antep Haberleri