USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Uzman isim uyardı: Bu saat aralığına dikkat, sakın dışarı çıkmayın!

Prof. Dr. Tevfik Özlü, sıcaklıkların aşırı yükselmesinin sağlık açısından büyük bir risk olduğunu belirterek, saat 11.00 ile 16.00 arasında güneş çarpmalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Uzman isim uyardı: Bu saat aralığına dikkat, sakın dışarı çıkmayın!
13-06-2024 11:18
Google News

Haziran ayının gelmesiyle birlikte sıcaklıklar yut genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan hava durumu raporunda, sıcaklıkların artarak devam edeceği belirtildi. Aşırı yüksek sıcaklıklar, sağlık açısından da büyük riskleri beraberinde getiriyor.

Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin büyük bir risk olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"YAŞLI HASTALAR, KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR, BEBEKLER…"

"Hele bunun yanında nem oranı da fazla ise risk daha da artar. Özellikle yaşlı hastalar için, bebekler için, çocuklar için, kronik hastalığı olanlar için, açık havada çalışmak zorunda olan ve efor sarf etmek zorunda olan kişiler için bu sıcakların tehdidi daha yüksek.

Gerek kapalı ortamda gerekse açık havada sıcak çarpması yani güneş çarpması dediğimiz riskler ortaya çıkabilir. Bu aslında vücudun ısı regülasyonunun bozulmasına bağlı ve bundan dolayı da vücut ısı kaybedemez ve hipertermi dediğimiz vücut sıcaklığında aşırı bir yükselme ortaya çıkar.

"HAVA AKIMININ OLMADIĞI YERDE RİSK YÜKSEK"

Bunun belirtileri genelde halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, baş ağrısı, çarpıntı, nabzın yükselmesi, solunum sıkıntısı, bulantı ve eklem ağrıları gibi durumlardır.

Bunlar bazen çok hızlı bir süre içinde özellikle bebeklerde ve yaşlılarda ortaya çıkabilir. En sık karşılaştığımız olay bir taşıt içinde bebeğin ya da çocuğun bırakılmasıdır. Böyle bir durumda taşıt içindeki sıcaklık çok yükseliyor ve bu durum tehdit edici bir durum haline gelebiliyor.

Kapalı bir mekanda hava akımının olmadığı bir yerde de bu riskler olabilir. Açık havada ise örneğin tarım işçileri, aktif spor yapanlar ya da askerler gibi efor ile birlikte güneş çarpması gelişebilir" dedi.

BU SAAT ARALIĞINA DİKKAT

Prof. Dr. Tevfik Özlü, güneş çarpmasının en sık görüldüğü saatlerin 11.00 ile 16.00 arası olduğunu belirterek, bu aralıkta sokağa çıkılmaması gerektiğini ve dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Özlü, şu ifadeleri kullandı:

"Bu saatlerde dikkatli olmak lazım, doğrudan güneş altına çıkmamakta fayda var, gölgede kalmak gerekiyor. Kapalı bir yerde de durmamak lazım. Özellikle kapı ya da pencereleri açıp bir hava akımı sağlamakta yarar var. Bir vantilatör ya da fan ile oda içi havayı artırarak katkı sağlayabilir ya da soğuk klimalar kullanılabilir. Ama asıl olarak kişinin riskini bilmesi ve ona göre tedbirini alması gerekir. Güneş altında olmamak ve kalın giysiler giymemek, sentetik ve dar giysiler giymemek, bol ve geniş pamuklu ya da keten tipli giysiler giymek, bol su, ayran ve maden suyu gibi sıvı içecekler tüketmek, dışarıya çıktığınız zaman şapka ya da güneş gözlüğü kullanmak gibi şeyler riski azaltır" diye konuştu.


Editor : Antep Haberleri
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü