Gündem

2024'te dünyanın kaderini belirleyecek zirveler!

2023'ü depremler ve savaşlar gibi türlü felaketlerle geçiren dünyayı daha yaşanılabilir hale getirmek için 2024'te çok sayıda kritik toplantı gerçekleşecek. 2024’te önemli 10 zirvede dünyanın kaderi belirlenecek.

2024'te dünyanın kaderini belirleyecek zirveler!
16-02-2024 15:42

   HABER7

2023 yılında dünya Türkiye ve dünya pek çok zorlu gelişmeye tanıklık etti. Türkiye yılın ilk aylarında Kahramanmaraş merkezli depremlerde 50 bin vatandaşını kaybetmenin acısını yaşarken dünyada da çok sayıda kritik olay yaşandı. Bir taraftan Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş tüm şiddetiyle devam ederken, 7 Ekim'de İsrail-Filistin savaşı patlak verdi. ABD ve Batı'nın İsrail'e yönelik desteği savaşı tam anlamıyla körükledi. Türkiye başta olmak üzere dünyanın geriye kalan birçok ülkesi ise savaşın bir an önce sonlanması için yoğun çaba sarf etti. 

DÜNYANIN KADERİ BELİRLENECEK

2023 yılında düzenlenen küresel zirveler ise bu savaşların sonlandırılması konusunda belirleyici rol üstlenemedi. Ancak 2024 yılı zirvelerinden savaşların sona ermesi ve dünyanın daha yaşanabilir bir hal alması için kararlar çıkması bekleniyor. Bu kapsamda 2024 yılında dünyanın kaderini belirleyecek olan çok sayıda zirve düzenlenecek. Gelişmiş, gelişmekte olan ve gelişmemiş birçok ülkenin katılımıyla gerçekleşecek bu zirvelerden çıkan kararlar, dünya üzerinde yaşayan yaklaşık 8 milyar insanın hayatını etkileyecek.

2024 YILININ EN ÖNEMLİ 10 ZİRVESİ

Kritik kararlar alınacak 2024 yılının en önemli 10 zirvesi şu şekilde sıralanıyor;

DTÖ BAKANLAR KONFERANSI

26-29 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek 13. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Bakanlar Konferansı’nda çok sayıda konu ele alınacak. Önceki zirvelerde mutabakata varılan kararlar yerine getirilmeye çalışılırken, DTÖ Genel Direktörü Ngozi OkonjoIweala'nın belirlediği öncelik listesi şu şekilde olacak;

DTÖ’nün anlaşmazlık çözümü sisteminde reform yapılması, Balıkçılık Sübvansiyonları Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinin sağlanması DTÖ’nün geliştirilmesi ve fikri mülkiyet hakları ve e-ticaret konusundaki ilerlemeDTÖ üyeleri sanayi politikasıGıda güvenliği ve iklim değişikliği


İYİLİK İÇİN YAPAY ZEKA ZİRVESİ

Son yıllarda hayatımıza giren yapay zeka teknolojileri için de 2024 yılında zirve düzenlenecek. 30-31 Mayıs tarihlerinde İsviçre'nin başkenti Cenevre'de gerçekleşecek İyilik İçin Yapay Zekâ Zirvesi, teknolojinin katlanarak ve benzeri görülmemiş bir hızla ilerlediği bir çağda nasıl yol alınacağını tartışmak üzere hükümetleri, kâr amacı gütmeyen araştırma kurumlarını, şirketleri ve uluslararası kuruluşları bir araya getirecek. Zirvede ayrıca, 2030 yılına kadar sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için yapay zekânın en iyi nasıl kullanılacağı da ele alınacak


G7 ZİRVESİ

2024'ün en kritik zirvelerinde biri de İtalya'nın Puglia kentinde gerçekleşecek. 13-15 Haziran tarihlerinde İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin ev sahipliğini yapacağı G7 Zirvesi'nde dünyanın gelişmiş ülkeleri katılacak. Zirvede en önemli konu olarak Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savunması olurken, uluslararası kurallara saygı, ekonomik ve enerji güvenliği, göç ve Afrika ile eşit ortaklığı konuları ele alınacak.


NATO ZİRVESİ

Türkiye'nin de dahil olduğu NATO bu yıl 9-11 Temmuz tarihlerinde ABD'nin Washington kentinde ittifakın 75. yıldönümünü kutlayacak. Türkiye'nin onay vermesinin ardından İsveç'in NATO üyesi olarak muhtemel ilk katılımını gerçekleştireceği zirvede Ukrayna’nın potansiyel NATO üyeliği önemli bir gündem maddesi olmaya devam edecek. 
Zirvede, Batı Balkanlar’daki istikrarsızlık tehdidinin yönetilmesi, Gazze Şeridi’ne insani yardım sağlanması, transatlantik güvenliğin güçlendirilmesi ve Çin ile jeostratejik rekabetin yönetilmesi konularına değinilecek.


BM GENEL KURULU

22-23 Eylül tarihlerinde ABD'nin New York kentinde gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda devlet başkanları ve dünya liderleri katılacak. Dünyanın en büyük çok taraflı toplantısı olan BM Genel Kurulu'ndaki en önemli konular arasında dijital teknolojinin sorumlu bir şekilde yönetilmesi, güvenli bir bilgi ekosistemi oluşturulması ve siber savaş veya iklimin kötüleşen etkileri gibi ortaya çıkan zorluklarla başa çıkmak için geliştirilmiş bir uluslararası müdahale taktik kitabının geliştirilmesi yer alacak. 


BRICS ZİRVESİ

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS bloğu da Ekim ayında toplanacak. BRICS, Arjantin, Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin dahil olduğu 6 yeni üyesini de zirvede ağırlayacak. Rusya'nın Kazan şehrinde yapılacak zirvenin teması “Küresel Kalkınma ve Güvenlikte Adalet İçin Çok Taraflılığın Güçlendirilmesi” olacak. Blok şu anda dünya nüfusunun neredeyse yarısını ve ekonomik üretimin neredeyse üçte birini oluşturuyor.


COP29

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 29. Taraflar Konferansı ise Kasım ayında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilecek. COP29 toplantısında katılımcıların ilk kez açıkça tüm fosil yakıtlardan uzaklaşma çağrısı yaptığı COP28’den bazı önemli ilerlemeler devralacak.


BM BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK SÖZLEŞMESİ

Türkiye'nin 6 Şubat depremleri nedeniyle COP16 konferansına ev sahipliği yapma önerisinden çekilmesinin ardından 21-1 Kasım tarihleri arasında yapılacak konferans Kolombiya'da gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz yıl taraflar, 2030 yılına kadar biyolojik çeşitliliği koruma konusunda küresel eyleme rehberlik etmeyi amaçlayan dönüm noktası niteliğindeki Kunming Montreal Küresel Biyolojik Çeşitlilik Çerçevesini (GBF) kabul etmişti. 


G20 ZİRVESİ

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde yapılacak olan G20 zirvesi de hiç şüphesiz ki 2024 en önemli zirvelerinden biri olacak. Brezilya'nın “adil bir dünya ve sürdürülebilir bir gezegen inşa etmek" olarak belirlediği G20 sloganıyla Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva'nın ana gündem maddeleri açlık, yoksulluk ve eşitsizlikle mücadele; ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir kalkınma ve küresel yönetişim reformu şeklinde sıralanıyor. 

Zirve 18-19 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleşecek.


ASEAN ZİRVESİ VE DOĞU ASYA ZİRVESİ

2024 yılı içerisinde gerçekleşecek Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği toplantısında gündemin ilk sıralarında ekonomik ve dijital kalkınmanın yanı sıra dış ilişkileri geliştirme konuları yer alacak. Öte yandan zirvede jeopolitik konuların da ele alınması ön görülüyor. 

 


Editor : Antep Haberleri
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER