Avrupa liderlerinin Ukrayna'yı AB'ye almak için ikna edemedikleri Macaristan lideri Orban'ı zirvede oylama anında salonun dışına alarak bypass etmeleri akıllara AB'nin Türkiye'ye karşı ikiyüzlü tavırlarını getirdi.
Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen AB üyesi ülkelerin liderleri, Macaristan’ın karşı çıkmasına rağmen Ukrayna’ya AB’ye katılımı için yeşil ışık yaktı.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı açıklamada, "Bu Ukrayna için bir zafer. Tüm Avrupa için bir zafer. Motive eden, ilham veren ve güçlendiren bir zafer" dedi.
Ukrayna’nın AB üyeliğine karşı çıkan Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise, toplantıdaki oylamada çekimser kaldığını belirterek, “Ukrayna'nın AB üyeliği kötü bir karar. Macaristan bu kötü kararda yer almak istemiyor” dedi.
MACARİSTAN HEP AYAK DİREDİ
Macaristan Başbakanı Orban'ın, Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nde Ukrayna'nın Birliğe katılım müzakerelerinin başlatılmasına itirazı, görüşmeleri çıkmaza sürüklemişti.
Almanya Başbakanı Scholz, Ukrayna'nın üyelik müzakerelerinin başlatılması oylamasının yapılabilmesi için Orban'ı, diğer ülke liderlerinin de önünde, kahve molası için salon dışına çıkmaya davet etmişti.
Scholz, AB kuralları uyarınca bir üyenin eksikliği halinde geri kalan 26 üyenin, müzakerelerin başlatılması için gerekli oy birliğini sağlayacağını hatırlatmıştı.
Teklifin ardından Orban salonu terk ederken, Ukrayna'nın AB'ye katılım müzakerelerini başlatma görüşmelerinin de önü açılmıştı.
50 MİLYAR AVROLUK BLOKE!
Ancak birkaç saat sonra 50 milyar avroluk dört yıllık mali yardım paketini veto ederek Kiev'in kutlama anını mahvetti - ve Kremlin'i sevindirdi.
MACARİSTAN'I BYPASS PLANI
İngiliz gazetesi Financial Times düşünce kuruluşu uzmanlarından aldığı bilgilerle yaptığı haberde Avrupa Birliği liderlerinin, Ukrayna'ya fon tahsisine ilişkin bir anlaşma imzalamak için Macaristan'ı oy haklarından mahrum etme olasılığını değerlendiğini kaydetti.
7. MADDE DEVREYE SOKULABİLİR
"Orban 13 yıllık iktidarının büyük bölümünde seçmenleri harekete geçirmek ve Brüksel'den mali tavizler koparmak için AB ile düşmanca bir ilişki kurdu" denilen haberde yetkililerin 7. madde önerisine yer verildi.
Buna göre:
Bazı yetkililer, oy hakkının askıya alınmasıyla sonuçlanabilecek hukukun üstünlüğü ihlalleri için 7. Madde olarak adlandırılan cezalandırma prosedürünü yeniden etkinleştirmeyi düşünüyor. Bu prosedür başka bir üye devlet tarafından engellenebilir, ancak Polonya'daki hükümet değişikliği Macaristan'ın artık garantili bir koruyucuya sahip olmadığı anlamına geliyor. Yine de birçok ülke AB'nin en büyük silahını bir üye ülkeye karşı kullanma konusunda tedirgin.
"MACARİSTAN BİZİM UKRAYNA'YA PARA SAĞLAMAMIZI ENGELLEYEMEZ"
gazeteye konuşan zirvede de bulunan bir başka AB üst düzey yetkilisi "Belki Macaristan daha fazla sorun yaratabilir" dedi. "Belki Macaristan bizi birkaç farklı araç kullanmaya zorlayabilir. Ama nihayetinde Macaristan bizim Ukrayna'ya para sağlamamızı engelleyemez." ifadelerini kullandı.
MACARİSTAN'IN İSTEDİĞİ 20 MİLYAR AVRO
Macaristan'a ödenmesi gereken kalan 20 milyar Avro, Brüksel'e hukukun üstünlüğü ve demokratik ihlalleri tersine çevirmek için ihtiyaç duyduğu kaldıracı sağlayan yeni bir "koşulluluk" mekanizması olan ayrı bir prosedür kapsamında alıkonuluyor. Yetkililer, Budapeşte'ye boyun eğmenin Brüksel'in güvenilirliğine büyük zarar vereceğini söyledi.
"ORBAN PUTİN'İN KUKLASI DEĞİL"
Gazeteye konuşan bir başka yetkili ise, "Bazılarının düşündüğü gibi Putin'in kuklası değil. Birçokları da öyle düşünüyor." diye ekledi.
Editor : Antep Haberleri