Dünya

AB'nin Rusya yaptırımları delik deşik! Şimdi de 'ihbar hattı' kurdular

ABD’nin isteğiyle Rusya’ya yaptırım uygulayan fakat Kremlin yönetiminin doğalgaz kesintisi kartını oynaması nedeniyle enerji krizi yaşayan AB ülkeleri, yaptırım konusunda da büyük sorun yaşıyor.

AB'nin Rusya yaptırımları delik deşik! Şimdi de 'ihbar hattı' kurdular
25-02-2024 22:33

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve devam eden savaşın ardından, yaptırımların delinmesi ve kaçınılmasına karşı önlem olarak yeni bir adım attı.

'DEMOKRASİ' DEDİLER, 'İNSAN HAKLARI' DEDİLER...

AB'nin dış politika ve güvenlik hedeflerini desteklemek amacıyla uygulanan yaptırımlar; çatışma çözümleri, terörizmle mücadele, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarının teşviki gibi konuları kapsıyor. AB üyesi ülkeler, bu yaptırımların uygulanmasından ve ihlallerin cezalandırılmasından sorumlu tutulurken, Avrupa Komisyonu da üye devletlerdeki uygulama ve denetimi gözlemliyor.

AB yaptırımlarının etkinliği, doğru bir şekilde uygulanmalarına bağlı. İhlallerin, kaçınma ve dolanma vakalarının açığa çıkarılmasında ilk elden bilgi paylaşımı önemli bir araç olarak görülüyor. AB vatandaşları, işletmeciler ve AB içinde faaliyet gösteren herhangi bir işletme, yaptırımlara ilişkin hukuki yükümlülüklere tabi tutuluyor. Avrupa Komisyonu, vatandaşları yaptırım ihlalleri hakkında bilgi vermeye ve böylece bu ihlallerin araştırılmasına ve AB'de yaptırım uyumunun sağlanmasına yardımcı olmaya çağırıyor.

İHBARCILARIN KİMLİKLERİ KORUNACAK

Bu kapsamda, AB Yaptırımları İhbar Hattı aracılığıyla kimliğinizin korunacağı ve anonim olarak iletişim kurabileceğiniz bir sistem kuruldu. Bu sistem, AB yaptırımlarının ihlal edilmesi durumlarını rapor etmenizi sağlıyor.

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlayan işgal girişimi sonucunda Ukrayna'nın %18'lik  kısmı şu anda işgal altında bulunuyor. Savaş nedeniyle 6,4 milyondan fazla Ukraynalı mülteci durumuna düşmüş durumda. Avrupa Komisyonu'nun bu akşam aldığı kararla, yaptırım ihlallerine karşı mücadelede yeni bir dönem başlatılmış oluyor.

Harkiv-Ukrayna

GAZZE’YE KÖRLER

Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla Rusya’ya karşı yaptırım kararları dahil birçok hamle gerçekleştiren Avrupa Birliği ülkeleri, Gazze’de 142 gündür terör estiren İsrail’e yönelik kınama kararlarının haricinde hiçbir müdahalede bulunmuyor.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten beri saldırı düzenlediği Gazze Şeridi’nde kadın ve çocuk ölümlerinin, 2 yıldır süren Rusya-Ukrayna Savaşı’ndakinin 6 katından fazla olmasına rağmen AB, Rusya’ya uyguladığı müeyyideleri İsrail’e uygulayamıyor.

Gazze/Filistin

UKRAYNA’DA 2 YILDA 10 BİN, GAZZE’DE 4 AYDA 30 BİN!

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının üzerinden 2 sene geçerken, Ukrayna'daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonunun (HRMMU) 7 Şubat'ta yayımladığı verilere göre, savaşın başından beri ülkede 579'u çocuk, 2 bin 992'si kadın olmak üzere 10 bin 378 sivil öldürüldü, 19 bin 632 sivil yaralandı.

Filistinli kaynaklara göre, İsrail'in saldırılarında, 29 bin 692 Filistinli şehit edildi, 69 bin 879 kişi yaralandı. Saldırılarda öldürülenlerin en az 12 bin 660'ını çocuklar, 8 bin 570'ini kadınlar oluşturdu.

Gazze/Filistin

İsrail, bu saldırılarında 66 bin tondan fazla patlayıcı kullandı. Bu da Gazze'de kilometrekareye 183 ton patlayıcının atıldığı anlamına geliyor.

Saldırılar nedeniyle Gazze harabeye dönerken, bölgede 1,9 milyon Filistinli, İsrail işgalcileri tarafından yerinden edildi.

Kasım 2023 itibarıyla Gazze Şeridi


Editor : Antep Haberleri
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER