Dünya

Bayılınca 8 aylık hamile olduğunu öğrendi

İngiltere'de yaşayan 21 yaşındaki Tawana Musvaburi, 'gizli gebelik' yaşadığını öğrendikten sonra tavsiye almak için ABD'de benzer bir durum yaşamış bir kadın dışında kimseyi bulamadığını söyledi.

Bayılınca 8 aylık hamile olduğunu öğrendi
22-06-2024 13:07

Gerçekleşen yaklaşık 2 bin 500 doğumdan biri, kusma ve karın şişliği gibi belirgin gebelik işaretleri olmadan bir bebeğe sahip olmak, yani gizli hamilelik sonucunda yaşanıyor. Bu kişilerden biri de 21 yaşındaki Tawana Musvaburi'ydi. Tawana, bir gün bayılıp hastaneye kaldırıldığını ve bir ay sonra doğum yapacağını öğrendiğini anlattı.

BBC'nin "Reliable Sauce" isimli podcastine konuşan Tawana, haberi duyduğunda 'panik atak' yaşadığını söyledi, endişesini, "Birisinin, 'evet, hayatını toparlamak için dört haftan var' dediğini düşünün." sözleriyle açıkladı.

"HİÇ MANTIKLI DEĞİLDİ, DOĞA ÜSTÜ BİR DURUM GİBİYDİ"

Hastaneye kaldırıldıktan sonra doktorlar Tawana’ya, MR’dan önce gebelik testi yapmasını tavsiye etti. Ancak genç kadın bu tavsiyeyi gülünç bularak görmezden geldi. Deri altına yerleştirilmiş bir doğum kontrol implantı vardı ve hamile olduğuna dair de hiçbir belirti göstermemişti. Test negatif çıktığında Tawana haklılığına daha da ikna oldu.

Ancak hamilelik ihtimalinin güçlü olduğunu düşünen bir hemşire, onu ultrasona ikna etmesi için doktoruyla konuştu. Doğan çocuğunun babası Emmanuel, hamilelik haberini aldığında inanamadığını belirterek, "Hiç mantıklı değildi. Doğaüstü bir durum gibiydi." dedi.

"BUNUN KALÇA VE KEMİK YAPIMIZ YÜZÜNDEN OLABİLDİĞİ SÖYLENDİ"

Kusma ve karın şişliği gibi belirgin hamilelik işaretlerinin herhangi biri olmadan bir bebeğe sahip olmak, gizli hamilelik olarak adlandırılıyor. Bu nadir bir durum ancak doktorları Tawana’ya, siyahlar arasında gizli hamileliğin daha yaygın olduğunu anlattı. Tawana, "Bana, bunun kalça ve kemik yapımız yüzünden olabildiği söylendi. Bebek dışa doğru büyümüyor, içe doğru büyüyor. Ters doğuma da bizde daha sık rastlanıyor. Dolayısıyla doğum zamanım geldiğinde en büyük endişem onun ters olup olmayacağıydı." dedi.

"DAHA FAZLA ARAŞTIRMA YAPILMASI GEREKİYOR"

Gizli hamilelik vakalarına ilişkin veriler henüz mevcut olmasa da Londra’daki South Bank Üniversitesi'nden Alison Leary, "etnik azınlıkların" hamileliklerinde farklılıklar görülme ihtimalinin daha fazla olduğuna işaret etti.

BBC Newsbeat'e konuşan Leary, özellikle siyah kadınların, hamilelikte ve doğumda daha fazla sorun yaşayabildiğini gösteren çalışmalar olduğunu söyledi. Alison Leary, yalnızca gizli hamilelik vakalarına eğilen daha fazla araştırma yapılması gerektiğini de aktardı.

Leary, konuya ilişkin olarak, "Az sayıda insanı etkileyen bir durum olsa da çok önemli bir konu çünkü hamilelikte ve doğuma yakın iyi bakıma erişiminiz olmazsa, doğumda kötü sonuçlarla karşılaşma olasılığınız daha yüksek." bilgisini paylaştı.

"KİMSENİN BANA VERECEK TAVSİYESİ YOKTU"

Gebeliğinin ona söylenmesinden tam dört hafta dört gün sonra Tawana, River'ı kucağına aldı. Genç anne, doğum sonrası depresyonuyla mücadele ettiğini ve bu kadar kısa sürede anne olma konusunda tavsiye bulmak için TikTok'a yöneldiğini anlattı. Ancak önce ABD'de benzer bir durum yaşamış bir kadın dışında kimseyi bulamadığını belirtti:

"Gerçekten derin bir depresyona girdim çünkü sanki kimsenin bana verecek tavsiyesi yoktu. Kimse bunun hakkında konuşmuyordu. Sonra sanırım 100 kadar izlenen bir videoda bu konuda konuşan bir kadın gördüm. Kelimenin tam anlamıyla bana akıl veren tek kişi oydu."

Tawana daha sonra bu benzersiz deneyimi sosyal medyada bir videoyla paylaşmaya karar verdi. Bu paylaşım o zamandan beri neredeyse 400 bin kez beğenildi. Ayrıca diğer annelerle konuştuğu bir podcast de başlattı.

Hikayesini paylaştığını söyleyen Tawana, bunun hamile olduklarını son dakikada öğrenen genç annelere destek olmasını umduğunu söyledi. Kendi durumunda o annesinden maddi yardım alabildi ancak başkalarının o kadar şanslı olmayabileceğini de biliyor. İsteği bu durumdaki kadınlara yardımcı olacak bir hayır kurumu kurulması.

GİZLİ HAMİLELİK NEDİR?

İskoçya'daki Stirling Üniversitesi'nden ebelik profesörü Helen Cheyne'nin paylaştığı bilgilere göre, bir kadının hamile olduğuna dair hiçbir fikri olmaması 'gizli hamilelik' ifadesi ile adlandırılıyor. Bazı kadınlar doğuma kadar hamile olduklarını bilemeyebiliyor. Yaklaşık 2 bin 500 doğumdan biri 'gizli hamilelik' kapsamına alınıyor.

İngiltere’de yılda yaklaşık 300 doğum bu şekilde yaşanıyor. Bazı vakalarda, hamilelik belirtilerini göstermemenin gerekçesi stres olabiliyor. Regl dönemleri düzensiz olan veya regl olmayan kadınlar bile hamilelik belirtilerini gösteriyor.


Editor : Antep Haberleri
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER