Tarımsal Eğitim ve Yöresel Ürünler İşleme Merkezi’nde 2023 yılında üretilen ve 2024 yılında dağıtıma hazır hale gelen 30 bin Antep fıstığı, bin incir, 10 bin bağ ve 6 bin nar fidanı dağıtım törenine Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin katıldı.
Gaziantep’in en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan yeni dikim alanları ve mevcut bahçelerindeki eksiklikleri tamamlamaları için bölgeye uyumlu 30 bin adet Antepfıstığı ve Buttum Çöğür fidanı desteği verilirken bin adet yerel çeşit olan Lohan ve Sultani incir çeşitlerin çiftçilere dağıtıldı.
Yerel çeşitlerin kaybolmaması ve çoğaltılması kapsamında Antep karası, Kilis karası, Besni, dımışk’ı, tahanebi, dökülgen, urumu, hönnüsü, paf, pembe ve muhammedîye olmak üzere 11 çeşit bağ fidanının toplam 10 bin çiftçiye dağıtılırken, Oğuzeli ilçesinin Coğrafi İşaretli Tarımsal ürünü olan nar fidanı çeşitlerinin kaybolmasını engellemek ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla 6 bin nuz ekşi, deve dişi, kirli hanım ve hicazdan oluşan nar fidanı çiftçiye destek verildi.
Fidan dağıtım törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Murat Çetin, Ziraat Odaları Başkanı Murat Çetin, İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan ve çiftçiler yer aldı.
ŞAHİN: GIDA GÜVENLİĞİ MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sertifika dağıtım töreninde toprağın önemine vurgu yaparak, “Toprak yardır, anadır, vatandır. Bizim gerçek belediyecilik anlayışımızda, gönüllü belediyecilik anlayışımızda toprak tevazünün, samimiyetin, gayretin bir parçasıdır. Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Bazen bir damla yağmuru bekliyoruz. Bazen sel oluyor taşıyor nasıl kontrol edeceğimizi bilmiyoruz. Gıda güvenliği milli güvenlik meselesi” diye konuştu.
Toprağın daha verimli hale gelmesi için bakanlık özel projeler çalıştığını belirten Başkan Fatma Şahin konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Çiftçi bizden ne istiyor. Bunlar bizim açımızdan çok hayati ve çok önemliydi. Artık yeni bir dünya düzeni kuruluyor. Tarım şehri nasıl olacak yüksek teknolojiyle. Yeşil şehir nasıl olacak? Önce Oğuzeli yeşil olacak. Zaten Allah kıpkırmızı toprağı vermiş. En güzel suyu vermiş. Masmavi gökyüzünü vermiş. Tarıma dair olan her şey Türkiye Yüzyılı belediyeciliğinde bize dair. Geldiğimiz nokta çok mühim. Bu bir takım işi. Doğru adamlarla doğru şekilde çalıştık. Kapalı sisteme derhal geçmemiz lazım. 1 Nisan itibariyle çiftçi rahatlayacak. Oğuzeli’nin önü çok açık. Geleceğimiz aydınlık. Geleceğimiz umutlu. Çiftçi benim öğretmenim.”
KILIÇ: BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNDE YAŞIYORUZ
Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, dağıtım töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ekibine çiftçilere verdikleri destekten dolayı teşekkürler ederek, “Bu bulunduğumuz değerli topraklar dünyanın var olduğu günden bugüne kadar en güzel tarımın yapıldığı en verimli topraklar. Biz diğer yerlere göre çok şanslıyız. Bereketli topraklar üzerinde yaşıyoruz. Sulanmayan arazilerimiz sulanarak çoğalacak. Biz burada yetişen özel ürünlerimizin coğrafi işaretini aldık. Fatma Şahin 100’e yakın coğrafi işaret aldı. Türkiye’de nemi en az ikinci il Gaziantep’tir. Burada ne yetişirse yetişsin lezzetinin kaynağı buradan geliyor” dedi.
Törende ayrıca İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan ve Ziraat Odaları Başkanı Cuma Yiğit, çiftçilere Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destekler için teşekkür etti. AK Parti Gaziantep İl Başkanı Murat Çetin ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarından övgüyle bahsetti. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Kenan Seçkin’de tarımsal üretim için verilen destekler hakkında bilgi verdi.
Editor : Antep Haberleri