Teknoloji

Çocuklarınızın fotoğraflarını paylaşırken bir daha düşünün!

Yapılan araştırmalara göre beş yaşına gelmiş bir çocuğun, sosyal medyada ebeveynleri tarafından yüklenmiş ortalama 1500 fotoğrafı yer alıyor. Tahminler, 2030 yılına gelindiğinde bu rakamın daha da artacağı yönünde.

Çocuklarınızın fotoğraflarını paylaşırken bir daha düşünün!
22-04-2024 12:42

Ebeveynlerin çocuklarının resimlerini dikkatsizce internet üzerinde paylaşması, çocukları pek çok güvenlik ve gizlilik riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Sosyal medya paylaşımlarının yarattığı tehlikelere dikkat çekmek isteyen Deutsche Telekom, "ShareWithCare" yani ‘Dikkatle Paylaşın’ kampanyası ile bu konuda ebeveynlerde farkındalık yaratmayı amaçlıyor. 

Yaz mevsimi geldi ve hak ettiğiniz tatilinizi plajda geçiriyorsunuz. Çocuklar kumda oynuyor. "Ne güzel bir manzara" diye düşünürken hızla cep telefonunuzu çıkarıp bir fotoğraf çekiyorsunuz ve göz açıp kapayıncaya kadar onu sosyal medyada ‘sadece’ arkadaşlarınızla paylaşıyorsunuz, daha doğrusu siz sadece arkadaşlarınızla paylaştığınızı düşünüyorsunuz.

Oysaki resimler ve diğer veriler internete bir kez yayınlandığında dünya çapında ve sınırlar olmaksızın erişilebilir hale geliyor.

Hepimiz, özellikle tatil gezileri, doğum günü kutlamaları, özel etkinlikler ve aile fotoğraflarımız gibi ortak deneyimlerimizi dijital ortamda paylaşmayı çok seviyoruz. En çok da çocuklarımızla ilgili paylaşımlara eğilim gösteriyoruz. Çocuklarımızın resimlerini, isimlerini, yaşlarını ve hatta okudukları okulları hiç düşünmeden, tehlikelerin farkında olmadan bilinçsizce paylaşıveriyoruz. 

Ne yazık ki çocuklarımızın bilgilerini ve resimlerini sosyal medyada paylaşmak olarak bilinen ‘sharenting’ ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Sharenting yani ‘paylaşılan ebeveynlik’, İngilizce sharing (paylaşım) ve parenting (ebeveynlik) kelimelerinin birleşimi olup ebeveynlerin çocukları hakkında hassas içerikleri internet platformlarında yayınlaması kavramı olarak tanımlanıyor. 

‘DİKKATLE PAYLAŞIN’

Yapılan araştırmalar, beş yaşına gelmiş bir çocuğun, ebeveynleri tarafından sosyal medyaya yüklenmiş ortalama 1500 fotoğrafı olduğunu gösteriyor. Ve uzmanlar, 2030 yılına gelindiğinde, tüm kimlik hırsızlığı vakalarının üçte ikisinin paylaşım içereceğini tahmin ediyorlar. Ebeveynlerin çocuklarının resimlerini dikkatsizce internet üzerinde paylaşması, çocukları, veri simsarları tarafından profil oluşturmaya, hacklemeye, yüz tanımaya, pedofiliye ve gizlilik ve güvenlik tehditlerine karşı istemeden maruz bırakma riski altında bırakıyor.

Deutsche Telekom, ‘sharenting’ kavramına dikkat çekmek için "ShareWithCare" yani ‘Dikkatle Paylaşın’ kampanyası yürütüyor. Çocukların fotoğraf ve verilerinin ebeveynleri tarafından internette sorumlu bir şekilde ele alınması konusunda farkındalığı artırmak isteyen Deutsche Telekom, ‘ShareWithCare’ kampanyası kapsamında bir reklam filmi hazırladı. Filmde çocukların fotoğraflarını internette paylaşmanın sonuçlarını göstermek için bir aile örneği kullanılıyor.