Gündem

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ŞAHİNBEY MİLLET CAMİNİ’NİN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şahinbey Belediyesi tarafından inşa edilen ve Türkiye’nin en büyük ikinci camisi olan Şahinbey Milet Camisi ve Külliyesi’nin açılışını gerçekleştirdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ŞAHİNBEY MİLLET CAMİNİ’NİN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ
05-02-2024 13:27
GAZİANTEP

her yıl Kasım ayında kitap dağıtıp yarışma yapıyoruz. 6 yıldır sürdürdüğümüz proje kapsamında her okulun 1’ncisini, 2’incisini ve 3’üncüsünü Umre ’ye gönderiyoruz. Ayrıca yine gençlerimiz için 40 bin metre kare alan üzerine Şahinbey Millet Kütüphanesini yaptık. Onu da bu ayın sonunda tamamlayarak hizmete açacağız. Şuana kadar 180 bin öğrencemizi Uçakla Çanakkale’ye götürerek ecdatla buluşturduk. Açtığımız Kur-an Kurslarımız ve sosyal tesislerimizle gençlerimizi geleceğe hazırlamak adına büyük bir gayretle çalışıyoruz. Şahinbey Millet Cami ve Külliyesi şehrimizin büyük bir ihtiyacıydı. Kahramanmaraş’ta Abdulhamithan Cami açılırken Cumhurbaşkanımız Şahinbey’e büyük bir cami yapmamızı istemişti. Çok şükür 17 bin kişilik Şahinbey Millet Cami ve Külliyesi’nin açılışını Cumhurbaşkanımızın katılımıyla gerçekleştirdik. Burası yaşayan bir cami olacak. Sadece Cami değil. Üst katta bay ve bayanlar için Millet Kıraathaneleri yaptık. Orta katta 4-6 yaş çocuklarımız için kurslar veriyoruz. Altta katta ise Kur-an ve Osmanlıca kursumuz bulunuyor. Burada ayrıca Diyanetin kitap kafesi var. Hanımlar ve beyler buraya gelip kitap okuya bilecekler. Ramazan ayında da Şahinbey Millet Cami ve Külliyesi’nde kitap fuarları düzenleyeceğiz. Salı akşamı da Miraç gecesi. O günde burada depremde vefat eden kardeşlerimiz için mevlit okutacağız. Depremde vefat eden kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da katılımlarından dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

AVİZE KULLANILMADI

44 bin 666 metrekare toplam arazi alanı, 19 bin 558 metrekare inşaat alanı ile Türkiye'nin ikinci büyük camii olma özelliği bulunan Şahinbey Millet Cami ve Külliyesi'nde aynı anda 17 bin kişi namaz kılabilecek. Bu rakam, dış bahçe ile birlikte düşünüldüğünde 34 bine çıkıyor. 6 minareli caminin 4 minaresi 107.1 metre yüksekliğinde, diğer iki minare ise 91 metre yüksekliğinde inşa edildi. Hem iç bükey hem dış bükey olarak tasarlanan hat örneklerinin layıkıyla izlenebilmesi için camide aydınlatma olarak avize kullanılmadı. Caminin ana kubbe çapı 34 metre, kubbe yüksekliği ise 76 metredir. Camii 4 ana taşıyıcı üzerine tasarlanmıştır. Camiinin inşaatında yöresel bölge taşı ve modern dönemin malzemeleri kullanıldı.

SELÇUKLU MİMARİSİ KULLANILDI

Türkiye’nin en büyük ikinci camisi olan Şahinbey Milet Camisi ve Külliyesi’nin inşasında yöresel bölge taşı ve modern dönemin malzemelerinin yanı sıra Selçuklu ve Osmanlı mimarisi kullanıldı. Külliyenin içerisinde Kur-an kursları, kitap kafe, dinlenme alanları yer alacak. Çocuklar ve büyükler için ayrı ayrı derslikler olacak. Yılın 12 ayı, düzenli eğitim ve sosyal faaliyetler olacak.


Editor : Antep Haberleri
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER