Gündem

Eski Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu'ndan 'Orman Haftası' mesajı

60. Hükümet Çevre ve Orman Bakanı, 61. 62. 63. 64. ve 65. Hükümet Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Eski Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu'ndan 'Orman Haftası' mesajı
20-03-2024 16:07

60. Hükümet Çevre ve Orman Bakanı, 61. 62. 63. 64. ve 65. Hükümet Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. 

Eski Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu yayımladığı mesajda şu ifadeleri kullandı; 

"Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatmış olduğu Milli Ağaçlandırma Seferberliği neticesinde, ormancılık alanında muhteşem çalışmalara imza atmıştır. Yapılan başarılı çalışmalarla birlikte, toplumumuzda ormana ve ağaca olan ilgi ve alaka daha da artmıştır. Ülkemizde orman alanları dışında, okul bahçeleri, hastane ve sağlık ocağı avluları, ibadethane ve mezarlıklar ile yol kenarları da ağaçlandırmıştır.

Çevreye ve yeşile olan hassasiyetim sebebiyle Bakanlığım döneminde ağaçlandırma alanında büyük düşündük ve bu alanda muazzam çalışmalar gerçekleştirdik. Yaptığımız gayretli çalışmalar neticesinde Türkiye orman alanını arttıran nadir ülkelerden biri olmuştur. Son 21 yılda takriben 5,5 milyon hektar alanda ağaçlandırma ve ormancılık faaliyeti yürüterek 7 milyar fidanı toprakla buluşturduk. 2002 yılında ülkemizin orman alanı 20,8 milyon hektar iken, günümüzde 23,3 milyon hektara yükselerek 2,5 milyon hektar orman alanı genişlemiştir. Türkiye’nin orman alanları artarken, orman serveti de %44 artmıştır. 2002 yılında 1,2 milyar m3 olan orman servetini takribi olarak 530 milyon m3 daha arttırarak 1,73 milyar m3’e yükselmiştir.

Türkiye’nin yapmış olduğu muazzam ağaçlandırma ve ormancılık çalışmaları bütün Dünya’nın dikkatini çekmiştir. Dünya Ormancılık Zirvesi düzenli olarak New York’ta gerçekleştirilirken, 2013 yılında ilk defa Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanlığı döneminde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Ülkemiz, ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa’da birinci, Dünyada dördüncü sıradadır. Bu gurur verici bir tablodur.

Çölleşme ve erozyonla mücadele konusunda Türkiye lider olmuştur. 1970’li yıllarda erozyon yüzünden taşınan toprak miktarı yıllık ortalama 500 milyon ton iken yapılan başarılı erozyon kontrol çalışmaları ile 154 milyon tona düşmüştür. Türkiye bu alanda başta Afrika ülkeleri olmak üzere komşu ülkelere de destek olmuştur. Ülkemizin takdire şayan çalışmaları Birleşmiş Milletlerin dikkatini çekmiş ve 2015 yılında BM Çölleşme ile Mücadele 12. Taraflar Toplantısı Ankara’da başarıyla gerçekleştirilmiştir. Ben de COP12’nin 2 yıl dönem başkanlığını yaptım.

"Bal Ormanı, Şehir Ormanı ve Mesire Yerleri Tesis Ettik…"

Arıcılığı geliştirmek ve bal üretimini desteklemek maksadıyla Bakanlığım döneminde ilk defa Bal Ormanları Projesini hayata geçirdik. Son 21 yılda 758 adet bal ormanı tesis ederek bal üretiminde Dünya’da ikinci sıraya yükseldik. Vatandaşlarımızın rahat nefes alacakları ve şehrin stresinden uzaklaşmaları için 136 adet şehir ormanı ve 1.456 adet mesire yeri tesis ettik.

"5000 Köye 5000 Orman Projesini Hayata Geçirdik…"

Orman köylülerimizin yerinde kalkınmasını sağlamak maksadıyla Bakanlığım döneminde “5000 Köye 5000 Orman Projesini” hayata geçirdik. Bu başarılı proje çerçevesinde ceviz, badem, fıstık çamı, zeytin, iğde, trüf mantarı gibi 38 ayrı eylem planı hazırlayarak uygulamaya koyduk. Toplam 5.752 köyde 19,2 milyon adet gelir getirici fidan dikerek vatandaşlarımıza ilave gelir sağladık.

Tıbbi ve Aromatik bitkilerin ülke ekonomisine sağladığı katkıyı artırmak ve yeni istihdam alanları oluşturmak maksadıyla Afyonkarahisar’da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi Müdürlüğü’nü kurduk. Kekik, defne, adaçayı gibi odun dışı orman ürünlerinin üretimini arttırdık. 2002 yılında 31.000 ton olan odun dışı orman ürünü üretimini 1.060.000 tona yükselttik.

"Korunan Alanlara Gözümüz Gibi Baktık…"

Ülkemizin zengin biyoçeşitliliği Avrupa Kıtasının tamamına eşittir. Zengin biyolojik çeşitliliğimizin korumak için Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Veri Tabanını kurdu. Veri tabanına ilk veriyi memleketim Afyonkarahisar’ın endemik türü olan Eber Sarısını ben işledim ve veri girişini başlattık. Şu anda veri tabanında 1.746.000 adet endemik türün girişi yapılmıştır.

Ülkemizin korunan alanlarına gözümüz gibi koruduk. Son 21 yılda ülkemizde korunan alanların sayısı 175’ten 643’e yükseltilmiştir. Alan olarak ise 9,3 milyon dekardan 34 milyon dekara çıkartılmıştır. Ülkemizde milli park sayısı 33’den 48’e, tabiat parkı sayısı 16’dan 261’e yükseltilmiştir. Özellikle her ilimiz için Tabiat Turizmi Master Planları hazırladık. 2022 yılında korunan alanlarımızda ziyaretçi rekoru kırıldı. Takriben 61 milyon kişi 2022 yılında korunan alanlarımızı ziyaret etti. Bu rakam 2021 yılına göre 9,3 milyon kişi arttı.

Türkiye, Hükümetlerimiz döneminde orman alanında muazzam çalışmalar gerçekleştirdi. Yaptığımız ağaçlandırma çalışmaları 85 milyon vatandaşımızın takdirini kazanmıştır. İlk defa Ağaçlandırma seferberliğini ilan eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca bu muazzam çalışmaları gerçekleştiren Orman Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yani kısaca bütün orman teşkilatına teşekkür ediyor, bu vesileyle bütün vatandaşlarımızın baharın müjdecisi Nevruz ve  21 Mart Dünya Ormancılık Gününü gönülden kutluyorum." 


Editor : Antep Haberleri
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER