Haber7 stüdyosuna konuk olan Şahin, Gaziantep’te gerçekleşen önemli projelerden bahsetti. Ayrıca son zamanlarda fenomen haline gelen Dubai çikolatası ile birlikte Antep fıstığının daha da tanınır hale geldiğini belirtti.
GAZİANTEP'İN UNESCO'YA GİRİŞİ VE GASTROEKONOMİ MODELİ
Fatma Şahin, Gaziantep'in UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomi alanında dahil edilmesinin şehrin potansiyelini uluslararası düzeyde duyurduklarını söyledi. Başkan Şahin, şehrin coğrafi ve kültürel zenginliklerinden beslenen gastronomi sektörünün, yerel ekonomiye büyük katkı sağladığını vurguladı. “Gaziantep mutfağı, sadece bir kültür değil, aynı zamanda bir ekonomi. Biz bu potansiyeli çok iyi değerlendirdik ve uluslararası arenada önemli adımlar attık” dedi. Şahin, gastronomiyi sadece mutfakla sınırlı tutmayıp, gastronomi üzerinden ekonomik fırsatlar yarattıklarını ve şehirde büyük bir döngüsel sistem oluşturduklarını belirtti.
GASTROANTEP: ULUSLARARASI BİR FESTİVAL
Gaziantep'te her yıl düzenlenen GastroANTEP festivali, şehri gastronomi alanında global bir marka haline getirdi. Şahin, festivalin her yıl daha da büyüdüğünü ve dünya çapında ünlü şeflerin katılımıyla gastronomi dünyasının merkezi haline geldiğini ifade etti. Başkan Şahin, aynı zamanda bu festivali, yerel üreticilerle büyük bir ekonomik sinerji yaratacak şekilde geliştirip, gastronomi alanındaki tüm paydaşları bir araya getirdiklerini belirtti.
"DUBAİ ÇİKOLATASIYLA FISTIK DAHA ÇOK KONUŞULMAYA BAŞLANDI"
"Dubai çikolatası dediğimiz ürüne baktığımızda, ki sonradan bizim kendi arkadaşlarımız da bunun aynısını güzel bir şekilde yaptılar. Ben de bizim arkadaşlarımızın yaptığından tadına bakma fırsatım oldu.'Baklavadan ilham aldım' dediğinde ortasında fıstık var ve bizim fıstık ezmesi dediğimiz fıstık ezmesi lezzetinde bir yapı var ve onu çikolatayla kaplıyor. Baklavada da ortada fıstık var ve onda da el yapımı 40 çeşit incecik yufka ile kaplıyor. Dolayısıyla bunun sonunda fıstık daha çok konuşulmaya başlandı. Dubai çikolatası dediği ürünün fıstıksız olmayacağını, Antep fıstığı ile yapılması gerektiğini, Antep fıstığının önemini... Atlas Test'te önemli bir endeks yayınlandı. En çok sevilen kuru yemişlerin içerisinde Antep fıstığının dünyada en önemli ikinci ürün olduğu söylendi. Bizim açımızdan pozitif gündem oldu. Fıstığın pazarının arttığı Dubai çikolatası ile birlikte en çok fıstığın algısının yapıldığı bir ürün konuşulmuş oldu. Pozitif şekilde yansıdı. Ne kadar pazar artarsa üretici de, tüccar da o kadar bundan memnun oluyor."
YEŞİL ENERJİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA
Gaziantep, çevre dostu enerji projeleriyle de adından söz ettiriyor. Başkan Şahin, şehirdeki yeşil enerji çalışmalarına büyük önem verdiklerini ve belediye olarak bu konuda önemli yatırımlar yaptıklarını söyledi. "Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak hem çevreyi koruyoruz hem de şehrimizin sürdürülebilir kalkınmasını sağlıyoruz" diyen Şahin, Gaziantep'in 11 megawatt'lık güneş enerjisi üretim kapasitesine ulaştığını ve 2025 yılına kadar bu kapasitenin arttırılmasının hedeflendiğini ifade etti.
GIDA VE TARIM PROJELERİ: TARLADAN SOFRAYA
Gaziantep'te tarıma dayalı projeler de hızla gelişiyor. Başkan Şahin, 44 bin çiftçiye mazot desteği sağladıklarını ve şehirdeki tarımsal üretimin artmasında önemli bir rol oynadıklarını belirtti. “Tarladan sofraya” projesiyle Gaziantep'teki gıda enflasyonunun düşürülmesini hedeflediklerini vurgulayan Şahin, yerel çiftçilerin ürettikleri ürünleri doğrudan tüketiciyle buluşturduklarını ve şehirdeki tarımsal çeşitliliği artırdıklarını söyledi. Ayrıca, 22 müze ile kültürel zenginliklerini de sergileyen Gaziantep, turizm alanında da önemli atılımlar yapıyor.
ULAŞIMDA DÖNÜŞÜM: YEŞİL ULAŞIM VE YERLİ TRAMVAY
Başkan Şahin, Gaziantep'teki ulaşım projelerinden de bahsederek, şehirdeki toplu taşımacılığın çevre dostu hale gelmesi için elektrikli otobüsler ve hidrojenli otobüsler gibi yenilikçi projelerin hayata geçirildiğini dile getirdi. Ayrıca, yerli ve milli tramvay üretimine de başladıklarını ve 2025 yılında Gaziantep’te raylara inmesi planlanan tramvayın, Türkiye'nin ulaştırma altyapısındaki önemli bir adım olduğunu vurguladı.
DEPREM BÖLGESİNDE YENİDEN YAPILANMA
Fatma Şahin, Gaziantep'in depremden etkilenen bölgelerinde yürütülen yeniden yapılanma projelerini de paylaştı. Gaziantep'in, özellikle Nurdağ ve İslahiye ilçelerinde, hızla yeni konutlar inşa ederek depremzedelere kalıcı konutlar sunmayı amaçladıklarını belirten Şahin, “Depremin yaralarını sarmak için büyük bir devlet, büyük bir millet olarak birlikte hareket ediyoruz. Bu zorlu süreçte halkımızla omuz omuza verdik” dedi.
GAZİANTEP'İN GELECEĞİ: EKONOMİK BÜYÜME VE İSTİHDAM
Başkan Şahin, Gaziantep'in sanayi altyapısındaki gelişmelerden de bahsetti. Şehirdeki organize sanayi bölgelerinin sayısının arttığını ve bunların çevre dostu üretim tesisleriyle güçlendirildiğini dile getiren Şahin, ayrıca şehirdeki istihdam oranlarının artmasının önemine değindi. Gaziantep'in büyüyen sanayi altyapısının, bölgeye katkı sağlayan ticaret, ulaşım ve tarım sektörleriyle birlikte güçlü bir döngüsel sistem oluşturduğunu söyledi.
GAZİANTEP: BİR MEDENİYET ŞEHRİ
Son olarak, Gaziantep'in tarihi ve kültürel mirasına dikkat çeken Başkan Şahin, şehrin bir medeniyet şehri olarak, her zaman ziyaretçilere ilham verdiğini belirtti. Gaziantep'in mutfak kültürü, tarihi yapıları ve kültürel zenginlikleriyle, hem Türkiye’nin hem de dünyanın önemli destinasyonlarından biri olduğunu sözlerine ekledi. Gaziantep'teki 22 müze, tarihi hanlar, Osmanlı hamamları ve gastronomi alanındaki başarılar, şehri her geçen yıl daha fazla turistin ilgisini çeken bir şehir haline getiriyor.
Editor : Antep Haberleri