Sağlık

Kaynatılmış iğde suyunun faydaları nelerdir? Kuru iğde nasıl yenir?

Adeta bir şifa deposu olan, Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yetişebilen iğde meyvesinin sadece kendisi değil, yapraklarının da insan sağlığına birçok faydası bulunuyor. Peki, kuru iğde nasıl yenir, şeker hastaları yiyebilir mi, kaynatılmış iğde suyunun faydaları nelerdir?

Kaynatılmış iğde suyunun faydaları nelerdir? Kuru iğde nasıl yenir?
27-05-2024 14:23

Birçok insanın mucize olarak tükettiği iğde, reyonlardaki görünüşüyle ilginizi çekmeyebilir, fakat faydalarıyla pek çok insanın ilgi odağı. Çeşitli yerlerde yetişen bu besin hakkında bildikleriniz kadar bilmediğiniz faydalar da mevcut. Gelin, hep birlikte öğrenelim!

İĞDE NEDİR?

Tüm iklim şartlarına oldukça dayanıklı olan iğde meyvesi, verimli veya verimsiz olan tüm toprak çeşitlerinde de oldukça kolay yetişebiliyor. İğde ağacının verdiği bir meyve olan bu besin, hünnap ile sıkça karıştırılabiliyor. İğdenin en çok yetiştirilen türü kuş iğdesidir. Vitamin bakımından da oldukça zengindir ve böbrek hastalıklarından bağırsak hastalıklarına kadar birçok hastalığın önüne geçer. Buna ek olarak iğde, kozmetik alanında da kullanılır.

KURU İĞDE SUYU VE TAZE İĞDENİN FAYDALARI

Böbrek sorunu yaşayan kişiler tarafından adeta mucizevi bir kaynaktır. İğdenin meyvesinin yanı sıra çiçeği ve yaprağından elde edilen çayın da böbrek hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

C vitamini açısından çok zengindir. Bu yüzden kış aylarında, soğuk havalardan dolayı meydana gelen hastalıklara karşı tüketenleri korur.

Kuru iğde meyvesi ve yapraklarından elde edilen bitki çayı kuru öksürük problemlerinde çare olur.

İshal gibi bağırsakların düzensiz çalışmasını önler ve düzene sokar.

İçeriğindeki omega 7 yağı sayesinde vücutta bulunan kolajen seviyesini arttırmaya yardımcıdır.

İğde meyvesi saç köklerini beslemeye yardımcı olur. Saç köklerini yeniler.

Karaciğeri temizleyen meyvelerden biri de iğdedir. İğde meyvesi karaciğerde bulunan toksinlerin atılmasında yardımcıdır.

Kötü kolesterolü dengelemeye yardımcıdır.

Hazımsızlık problemine karşı tüketilen iğde meyvesi mideyi rahatlatır.

İĞDENİN ZARARLARI

Her doğal besinde olduğu gibi iğde meyvesinin de tüketimi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. İğdenin ise bilinen önemli bir yan etkisi bulunmamakta. Sadece fazla tüketildiği takdirde kabızlığa yol açan bir meyvedir. İçerisinde su bulundurmayan bir meyve olduğu için iğde yerken su tüketimine de dikkat edilmelidir.

İĞDE NASIL TÜKETİLİR? İĞDE KABUĞU YENİR Mİ?

Tercihe ve damak zevkine bağlı iğde meyvesi hem taze hem de kuru olarak tüketilebilir. Aynı şekilde kabukları soyularak ya da direkt olarak kabukları ile birlikte yemek de mümkündür. Aktarlardan taze meyve halinde bulabileceğiniz gibi, kurutarak da tüketilebilir. Ayrıca kuru hali yapraklarla birlikte demlenip çay yapılarak içilebilir. Bunların yanında, meyveli bir bitki olduğu için reçeli yapılabilir. Fakat fazla tüketmemeye dikkat etmeniz öneriliyor çünkü iğdenin fazla tüketimi kabızlığa yol açabiliyor. Ayrıca vücuttaki suyu emen bir yapıya sahip olduğu için tükettikten sonra bol su içmekte fayda var.

İĞDE ÇAYI NASIL YAPILIR?

İğde çayı vücuttaki demir oranını arttırıcı bir özelliğe sahiptir. İğde çayı iğdenin yapraklarından ya da iğdenin kendisinden elde edilen bir çaydır.

İğde yaprakları sıcak suyun içerisine eklenerek demlendirilir ve bu şekilde iğde çayı elde edilmiş olur.

İğdenin kendisinden hazırlanan çay için ise 2 bardak kaynamış suyun içerisine kabukları soyulmuş 8-10 tane iğdeyi çekirdekleri ile beraber ekleyerek 5 dakika demlemeniz yeterli.


Editor : Antep Haberleri
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER