Kenya hükümetinden yapılan açıklamada, sellerin neden olduğu yıkımla ilgili bilgi paylaşıldı. Açıklamada, yaklaşık 2 haftadır devam eden şiddetli yağışların yol açtığı sellerde hayatını kaybedenlerin sayısının 169'a yükseldiği, 91 kişinin ise kayıp olduğu belirtildi.
Su baskınlarının başkent Nairobi'yi de etkilediği ve bazı yolların kapandığı kaydedilen açıklamada, birçok bölgenin de sular altında kaldığı aktarıldı.
Açıklamada, ülke genelinde 200 binden fazla kişinin devam eden şiddetli yağışlar ve sellerden etkilendiği vurgulandı.
Kenya Demir Yolları, ülke çapında banliyö tren seferlerinin askıya alındığını duyurmuştu.
Devlet Başkanı William Ruto, selden etkilenenler için geçici kamp amaçlı kullanılmak üzere Ulusal Gençlik Servisi'ne arazi sağlanması talimatını vermişti.
Doğu Afrika ülkelerinden Kenya'dan başka Tanzanya, Burundi ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkeler de şiddetli yağışların yol açtığı sellerden olumsuz etkileniyor.
Kenya'da Mart ortasında başlayan şiddetli yağış, Nisan ayı sonu itibariyle şiddetli sele dönüşerek 36 bölgede etkili oldu. Yardım ve kurtarma çalışmaları yürüten Kenya Kızıl Haçı, dün itibariyle resmi olarak 166 kişinin hayatını kaybettiğini ve 132 kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı. 23 bin 511 hanenin evini terk etmek zorunda kaldığı ve toplamda yaklaşık 44 bin haneyi etkileyen selde, 8 bin civarında çiftlik hayvanının telef olduğu ifade edildi.
Ülkede etkili olan sel felaketinde yaklaşık 40 bin dönüm ekili arazi sular altında kaldı. 45 yolun ve 13 sağlık merkezinin zarar gördüğünü belirten Kenya Kızıl Haçı, yağış olmasa da ani su baskınları yaşanabileceği konusunda halkı uyardı. Kenya meteoroloji kurumu, bu hafta yağışların devam edeceğini açıkladı.
Editor : Antep Haberleri