Ekonomi

Kurbanlık fiyatları belli oldu! 2024 büyükbaş ve küçükbaş fiyatları ne kadar?

Ekonomi - Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık fiyatları belli olmaya başladı. Büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıkların illere göre ortalama fiyatları belli oldu. İstanbul'da ortalama büyükbaş bir hayvanın canlı kilogram fiyatının 280 ila 340 TL arasında, kü?

Kurbanlık fiyatları belli oldu! 2024 büyükbaş ve küçükbaş fiyatları ne kadar?
07-05-2024 15:17

2024 yılında artmaya devam eden fiyatlar nedeniyle kurbanlık fiyatları da geçen yıla göre bir hayli artış gösterdi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Bu yıl için vekâletle kurban kesim bedeli yurt içinde 11 bin 750 Lira, yurt dışında ise 4 bin 750 Lira olarak belirlenmiştir" dedi. Peki illere göre kurbanlık fiyatları ne kadar oldu?

2024 KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

İstanbul'da büyükbaş bir kurbanlığın fiyatı ortalama 80 bin ile 160 bin TL arasında, küçükbaş kurbanlığın ise 9 bin ile 20 bin TL arasında satılması bekleniyor.

İstanbul'da büyükbaş bir hayvanın canlı kilogram fiyatının ortalama 280 ila 340 TL arasında, küçükbaşın ise 250 ila 300 TL arasında olacağı düşünülüyor.

Hisse fiyatlarının ise küçükbaşta 13-20 bin TL arasında, büyükbaşlarda ise 20-30 bin TL arasında olması bekleniyor

Anadolu'da canlı kilogram fiyatı hayvandan hayvana değişiklik gösteriyor. Tosun canlı kilogram fiyatı 280 TL, damızlık vasfını kaybetmiş düve 270 TL, damızlık vasfını kaybetmiş inek 250 TL, dişi koyun 250 TL, koçun ise 280 liradan satılması bekleniyor.

Kesim ücretlerinin ise büyükbaş 5 bin TL, küçükbaş 1.500 TL, söküm ücreti 3 bin TL, paylama ücreti 2 bin TL, et çekim ücretinin ise 15 TL olarak belirleneceği öngörülüyor.

CANLI KURBANLIK KİLO FİYATLARI NE KADAR?

Anadolu'da canlı kilogram fiyatı hayvandan hayvana değişiklik gösteriyor. Tosun canlı kilogram fiyatı 280 lira, damızlık vasfını kaybetmiş düve 270 lira, damızlık vasfını kaybetmiş inek 250 lira, dişi koyun 250 lira, koçun ise 280 liradan satılması bekleniyor.

Kesim ücretlerinin ise büyükbaş 5 bin lira, küçükbaş 1500 lira, söküm ücreti 3 bin lira, paylama ücreti 2 bin lira, et çekim ücretinin ise 15 lira olarak belirleneceği öngörülüyor.

DİYANET KURBAN KESİM BEDELİ NE KADAR 2024?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Bu yıl için vekâletle kurban kesim bedeli yurt içinde 11 bin 750 Lira, yurt dışında ise 4 bin 750 Lira olarak belirlenmiştir" dedi.

KURBAN VEKALETİ NEDİR?

Kurbanlık kesme yetisine sahip olmayan kişileri verdiği kurban vekaleti, bazı koşullar dahilinde yerine getirilebiliyor. Bu nedenle Kurban vekaleti, kendilerine vacip kılınan ibadetleri yerine getirmek isteyen Müslümanların araştırdığı konular arasında yer alıyor. Kurbanlık hayvanı kesme yetkinliğine sahip olmayan bireylerin, kesme yetisine sahip olan birisine bu hakkı tanımasına vekalet denilmektedir. Kurban vekaleti, kesim esnasında hayvanın yanında bulunan bireylerce sözlü olarak verilebilmektedir. Ancak kurbanlığın sahibi ya da hissedarı o an orada bulunma imkanına sahip değilse, telefon ve internet gibi araçlarla da bu vekaleti yerine getirebilmektedir.

KURBAN VEKALETİ NASIL VERİLİR?

Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 67; Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 263-265; Remlî, Nihâyetü’l-muhtâc, VIII, 132). Nitekim Hz. Ali’nin (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve ‘kasap ücretini biz kendimiz veririz’ buyurdu.” (Buhârî, Hac, 120; Ebû Dâvûd, Menâsik, 19)

YURT DIŞINDAN VEKALET VERİLİR Mİ?

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir. Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir.

Dolayısıyla kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Kurban fiyatlarının kesilen ülkeye göre az veya çok olması bu durumu değiştirmez. Ancak yaşadığı yerde muhtaç ve fakirler varsa kişinin, kurbanını orada kesip dağıtması daha uygun olur. Çünkü kişinin yaşadığı yerdeki fakirlerin ve komşuların onun üzerinde hakları vardır.


Editor : Antep Haberleri
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER