Gündem

Madımak Olayı'nda aydınlatılmayan karanlık noktalar! Bu soruların cevabı hala yok

Sivas’ta gerçekleştirilen Madımak hadisesinin üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen karanlık noktalar hala aydınlatılmadı.

Madımak Olayı'nda aydınlatılmayan karanlık noktalar! Bu soruların cevabı hala yok
02-07-2023 17:02
Haber7 

Türkiye'yi kamplara bölmek isteyen karanlık mihrakların birbiri ardına sarsıcı olaylara imza attığı 1993 yılının en derin tezgahlarından biri olan Madımak Olayı'nın üzerinden 30 yıl geçti.

2 Temmuz 1993'te meydana gelen Madımak olaylarında hayatını kaybeden 37 kişi, Sivas'ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nın önünde toplanan vatandaşlar tarafından anılıyor.


Türkiye'nin manevi kalbi olarak bilinen Sivas’ta tezgahlanan olayın üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen hadiseyle ilgili karanlık noktalar hala aydınlatılamadı veya üzeri kapatıldı.

Aziz Nesin’in tahrikleriyle başlayan, Madımak Oteli’nde gerçekleşen ve 37 kişinin hayatını kaybettiği 51'den fazla kişinin yaralandığı Sivas olaylarını çıkaran asıl faillerin hâlâ bulunamadığı belirtiliyor. Hukuk otoriteleri, İslam düşmanlığı içeren Şeytan Ayetleri kitabını yayınlayan Aziz Nesin'in olay günü şenliklere katılmak üzere Sivas'a getirilmesini protesto eden grupların zanlı gibi işaret edilerek 28 Şubat yargısı tarafından müebbet hapis cezasına çarptırıldığı, asıl faillerin hala ortaya çıkarılmadığı görüşünde birleşiyor.

CHP/SHP iktidarı döneminde yaşanan üzücü olayda emniyet birimlerinin ciddi zaafları olduğu resmi raporlara kadar yansıdı.

DDK: KAMU YÖNETİMİNDE ZAAFİYET VARDevlet Denetleme Kurulu'nun, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 30 Kasım 2012'deki talimatıyla hazırladığı ve 2014 yılında yayımlanan "1-2 Temmuz 1993 Tarihlerinde Sivas İlinde Meydana Gelen 'Madımak Olayının' Oluş Şekli, Amacı, Sonuç ve Tesirleri İtibarıyla İncelenmesi"ne ilişkin araştırma ve inceleme raporu yayımlanmıştı.

"Olayın ortaya çıkmasında, önlenememesinde ve soruşturulmasında/yargılanmasında devlete terettüp eden ağır bir hizmet kusuru bulunmaktadır" ifadesine yer verilen raporda, dönemin kamu yönetiminin olaylara seyirci kaldığı, yeterli güvenlik önlemi almadığı ve devletin olaylarda taraf haline geldiği vurgulanmıştı. 

Sivas olayları sırasında delillerin toplanması ve muhafazasında gerekli hassasiyetin gösterilmemediği belirtilen raporda, kamu yönetiminin ve yargının ağır kusurlu olduğunu tespit etmişti. Aynı raporda, yargıya müdahaleye varan hususların bulunduğu da kaydedilmişti. 

 

 

MADIMAK OLAYLARINDA CEVABI VERİLMEYEN SORULAR

Mütedeyyin kesimin üzerine yıkılmaya çalışılan olayda üzeri örtülen hassas noktalar bulunuyor.

İşte cevabı verildiği takdirde karanlık noktaları aydınlatacak o sorular:

SHP’nin eski Genel Başkanı Erdal İnönü’nün ekibinden olan Ahmet Karabilgin’in olaylardan kısa bir süre önce Sivas’a vali tayin edilmesi tesadüf müdür?
 Sivas’a tayin edilen Vali Ahmet Karabilgin’in ataması, sadece bir ‘rastlantı’ olarak görülebilir mi?
 ‘Marksist’ eğilimleri ile tanınan valinin; olay günü sözde ‘devrim şehitleri’ adına saygı duruşunda bulunması suç değil midir?
 Bugüne kadar vali hakkında ne gibi işlem yapılmıştır?
 Müslümanların en kutsal zaman dilimi cuma gününde, hutbe esnasında cami etrafında toplanan provokatörlerin ‘davul-zurna’ çalmasına neden göz yumulmuştur?
 Bu kirli provokasyonu gerçekleştirenlere neden herhangi bir işlem yapılmamıştır?
 Camiden çıkan öfkeli kalabalığın büyümesi ihtimalini göz önünde bulunduran Emniyet Müdürü Doğukan Öner’in, ‘Dağıtalım mı?’ önerisine, Vali Ahmet Karabilgin, niçin ‘Gerek yok’ demiştir?
 Vali Karabilgin, bu ihmalinden dolayı herhangi bir soruşturmaya uğramış mıdır?
 Sürekli olarak Banaz’da yapılan şenliklerin, 1993’te ani bir kararla Sivas merkeze alınmasının üstüne neden gidilmemiştir?
 Banaz’daki etkinliklerin Sivas’ta yapılması için Vali Karabilgin’in ve İl Kültür Müdürü’nün çaba sarf etmesinin altında yatan saik nedir?
 SHP milletvekili Azimet Köylüoğlu’nun da bulunduğu birçok Sivaslının “Bu şenlikleri Sivas kaldırmaz!” uyarıları neden gözardı edilmiştir?
 Aziz Nesin, Sivas’a neden davet edilmiştir?
 Nesin'in kışkırtıcı söylemlerine ve hareketlerine neden müdahalede bulunulmamıştır?
 Aziz Nesin şehre gelmeden önce şehrin dört bir tarafına dağıtılan bildirileri kim hazırlamıştır?
 Bildiriler nerede kaleme alınmıştır?
 Bildirileri kim ya da kimler dağıtmıştır?
 Şehirdeki provokasyondan sadece iki gün önce Sivas Numune Hastanesi’nin personeli neden çevre illere gönderilmiştir?
 Görevlendirme emirlerini kim vermiştir?
 Dönemin Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü; Madımak Oteli’nde bulunanlara, neden ‘Şehri terk etmeyin’ diyerek ısrarla telkinde bulunmuştur?
 Madımak Oteli’nin kâtibi Ahmet Öztürk’ün tanık ifadesine göre içerden vurulduğu beyan edilmesine rağmen kimin vurduğu neden araştırılmamıştır?
 Katip Öztürk’ü vuran kurşun kimin silahından ateşlenmiştir?
 Öztürk’ü vuran silah ya da silahlar niçin balistik incelemeye tabi tutulmamıştır?
 Gösteriler başladığında, provokasyonun fitilini ateşleyen Aziz Nesin neredeydi?
 Gösteriler devam ederken Hafik gölü kenarında içki içtiği, sonrasında apar topar otele getirildiği iddiası doğru mudur?
 Sivas olaylarının akabinde işlenen ve tamamı ‘Sünni’ olan 16 faili meçhul cinayet neden aydınlatılamamıştır?
 Faili meçhule kurban giden Ahmet Alan ve Hakan Türkoğlu’nun vücutlarındaki kurşunların çıkartıldığı ve yaraların dikildiği iddiaları doğru mudur?
 Aradan geçen 30 koca yıla rağmen bu sorulara neden hala cevap verilmedi? Bu sorulara ne zaman cevap verilecek?

KİMLER TUTUKLLANDI?

Bütün bu karanlık noktalara ve provokasyona rağmen karanlık hadisenin üzerindeki esrar perdesi 30 yıldır aralanamadı.

Yargı safhası ciddi yanlışlıklarla gündeme gelen olay 28 Şubat yargısı tarafından hükme bağlandı. Haklarında ciddi delil olmadığı belirtilen 33 kişinin müebbet hapis cezasına çarptırıldığı hadisede hukuk otoriteleri, yeniden yargılama talep ediyor.

YAZICIOĞLU: OLAY TEZGAH

Büyük Birlik Partisi'nin merhum kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, 15 yıl önce Sivas olaylarının, ''karanlık güçlerin Sivas'a yönelik yaptığı bir tahrik ve tezgah''' olduğunu ortaya koymuştu.

'Sivaslı vatandaşlarımız Alevisi Sünnisiyle birlik ve beraberlik içindedir'' diyen Yazıcıoğlu, Sivas olaylarının 15. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelerde bulunmuştu:

''Olay olduğunda 33 vatandaş, parti binamıza sığındı. Arkadaşlara 'Ortalık sakinleşince sessizce tahliyelerini sağlayın' dedim. Arkadaşlarımız ikramda bulunup, partimize sığınanları aileleriyle görüştürdüler. Olaydan kurtulanlar daha sonra teşekkür ettiler.

Bu olayın bir tezgah ve bir provokasyon olduğu ortadadır. Bu yaranın sarılması için herkes elinden geleni yapmaktadır. Bu üzücü olayı bahane ederek Sivaslı vatandaşlarımızın arasına kimse yeni fitneler sokmamalıdır. Buna karşı herkes ve hepimiz son derece uyanık ve dikkatli olmalıyız. Alevi-Sünni ayrımcılığı kesinlikle söz konusu değildir. Alevi ve Sünniler hep beraber bu olaydan son derece üzüntü duymuştur. Bunun açtığı yarayı sorumlulukla sarmak için gayret içindedirler ve asla yeni gerginliklere, olaylara, provokasyonlara geçit vermeyeceklerdir."

"33 KİŞİ BİZİM PARTİMİZE SIĞINDI"

Yazıcıoğlu, katıldığı başka bir programda ise şunları söylemişti:

“Otelle bizim parti sırt sırta. Otelin camından bunalanlar zorlayınca bir panel varmış o düşüyor bizim partinin camına, köprü oluyor ve bu vatandaşlar sürünerek bizim partiye girmeye çalışıyorlar. Hemen bizim çocuklar koşuyorlar, hepsini içeriye alıyorlar. 33 kişi bizim partiye sığınıyor. Beni aradılar; '33 kişi bizim partiye sığındı, Arif Sağ da var.'

Dedim ki, 'İçeriye girişi serbest, dışarıya çıkışı yasak edin. Sakın kimse dışarı çıkmasın, çünkü dışarıda duyulur. İşte Arif Sağ, Aziz Nesin orada derler, kitle oraya yönelir. Siz de onları korumak için çatışmak zorunda kalırsınız. Aileleriyle telefon teması kurdurun, karınlarını doyurun, çay içirin, gerekli ilgiyi gösterin sonra emniyetle irtibat kurun ve ortalık sakinleşince sessizce tahliyelerini sağlayın.'

Aynen böyle olmuştur. Büyük Birlik Partisi’nin Sivas’taki Madımak olayında rolü budur.”

MADIMAK'TAN YANMAKTAN KURTULAN KAYA: BİZİ KURTARDILAR

Geçtiğimiz yıllarda ise Madımak olaylarında yanmaktan son anda kurtulduğunu anlatan Bülent Kaya ise merhum başkan Yazıcıoğlu'nu doğrulayarak onun talimatıyla kurtulduklarını aktarmıştı.

Kaya, Müslümanların saldırdığını yalanlayarak BBP'lilerin istemesi halinde canlarının kurtulamayacağını ifade etmişti.

Madımak Oteli'nden BBP binasına bir tahta üzerinden geçerek hayatlarını kurtardıklarını söyleyen Bülent Kaya, "Arkadaşlar üst kata kaçarken bende arkadaşlarla beraber, penceremi ne olduğunu da bilmiyorum tahta ile karşı binaya geçtim. Karşı binaya geçtiğimde içeride Muhsin Yazıcıoğlu'nun resmini gördük. BBP İl Başkanlığıydı. Orada 42 kişiye yakındık" demişti. 

Yazıcıoğlu'nun kendilerini kovduklarına dair iddiaların yalan olduğunu söyleyen ve tepki gösteren Kaya, şunları söylemişti:

 "'Onların yemeğini verin' diyor Rahmetli Yazıcıoğlu Gaziantep'ten. 'Çayını verin, evlerine telefon etsinler' diyor. Bu kadar hizmet yapan bir adama kalkıpta 'bizi kovdular' demek... BBP'liler eğer bizi kovsalardı arada ki o tahtayı çekerlerdi. Biz düşerdik. Veya camdan işaret ederlerdi 'buradalar' diye. Biz orda ölebilirdik. Bana göre o şehit genel başkana orada kurtulan 42 kişinin hepsinin mevlüt okutması lazım. Ruhuna Fatiha okuması lazım. O olmasaydı hepimiz ölürdük."

SİNCAN'DA TANK YÜRÜTENLER OLAYLARI ÖNLEMEDİ

Bülent Kaya, o tarihteki olayların, istenilmesi halinde rahatlıkla önlenebileceğini belirterek, "Aziz Nesin'in Sivas'a geleceğini, şenlikler yapılacağından vali beyin haberi vardı. Onların güvenliği tamamıyla alması lazımdı. Necmettin Erbakan'ı düşürmek için Sincan'da tankları yürüten asker, Madımak Oteli'nin önüne 3 tane tank getirse olay bir dakikada dururdu" diye konuştu.


Editor : Antep Haberleri
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER