Gündem

NTO Nizip Mızar Havucu’nu Coğrafi İşaretle Tescilledi

Nizip Ticaret Odası (NTO), Nizip’in geleneksel lezzetleri arasında yer alan ve özellikle kış aylarında yaygın olarak tüketilen ‘Nizip Mızar Havucu’nu coğrafi işaretle tescilledi.

NTO Nizip Mızar Havucu’nu Coğrafi İşaretle Tescilledi
01-02-2024 18:06
GAZİANTEP

Konu ile ilgili bir açıklama yapan NTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt, Türk Patent ve Marka Kurumunun resmi coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı bülteninin 166. sayısında, “Nizip Mızar Havucu”nun, Nizip Ticaret Odası adına tescil edildiğini belirtti. İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar grubunda “Nizip Mızar Havucu” menşe adı ile tescil edildiğini belirten NTO Başkanı Özyurt, “Nizip ilçemizde Nizip Mızar Havucu’nun hasadı aralık ayının ortalarında başlanır ve mart ayının sonuna kadar devam eder.

Özel bir havuç çeşidi olan Nizip Mızar Havucu, normal havuçtan farklı olarak kendine has sarı renge ve tatlı bir tada sahip olduğundan dolayı asırlardır sevilerek tüketilen bir meyvemizdir. Nizip Mızar Havucunun coğrafi sınırda geçmişi eskiye dayanır. Uluyatır Mahallesi’nin de ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. İlçemizde köklü ve ayrıcalıklı bir yeri bulunan bu meyvemizin ilçemize tescillini kazandırmak için 19.03.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunmuştuk. Bu ürünümüz 24.01.2024 tarihi itibariyle 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında korunmak üzere ilçemizin bir değeri olarak tescil edildi. Nizip ilçemize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Nizip’in ürün çeşitliliği açısından oldukça zengin bir mirasa sahip olduğunu ifade eden NTO Başkanı Özyurt şunları ifade etti: Bu değerleri korumak, özgün halleriyle gelecek nesillere taşımak ve ticari anlamda katma değer sağlamak amacıyla NTO olarak coğrafi işaret tescil çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu çalışmaları ilçemize olan bir sorumluluğumuz olarak görüyoruz. NTO bulunduğu ilçede en fazla coğrafi işaret tescili alan bir odadır. Nizip Mızar Havucu’nun tescili ile birlikte kurum adına almış olduğumuz coğrafi işaret sayısı dörde çıkmıştır. Ayrıca ilçemizde özel bir yeri bulunan Nizip Zeytinyağı’nın da Avrupa Birliği (AB) tescili almak için de başvuruda bulunduk ve çalışmalarımız devam etmektedir

Coğrafi işaretimizin tescil edilmesinde emeği geçen Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayşe Yıldız Pakyürek, Nizip İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Ahmet Yılmaz ve NTO Sanayi Müdürü Suat Demirbilek’e teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.


Editor : Antep Haberleri
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Mehmet Akif kara 9 ay önce
Emeği geçen herkese teşekkür ederim
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER