Dünya

Sırtlan dehşeti: Ölü ve yaralılar var

Kenya'da yaşanan sırtlan saldırısında 1 üniversite öğrencisi hayatını kaybetti. Sırtlan 2 kişiyi de yaraladı.

Sırtlan dehşeti: Ölü ve yaralılar var
07-02-2024 22:37

Kenya Yaban Hayatı Servisi (KWS) tarafından yapılan açıklamada, yaban hayvanlarının korunduğu Nairobi Ulusal Parkı'nda sırtlan saldırısı yaşandığı bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, sırtlan saldırısında 1 üniversite öğrencisinin öldüğü, 2 kişinin de yaralandığı, yaralananların tedavileri için bölgedeki hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Bölgenin sırtlanlar için göç güzergahı üzerinde olduğu uyarısı yapılan açıklamada, yerel halka dikkatli olunması çağrısı yapıldı.

Kenya Hakkında

Milattan önce 1. bin yılda avcılık ve toplayıcılıktan tarıma geçilen Kenya toprakları, o tarihlerden itibaren Fenikeliler, Yunanlar, İranlılar ve Arapların ilgi alanına girmiştir. Arapların Afrika ile Uzakdoğu arasında sürdürdüğü ticari faaliyetler sayesinde de bölge en parlak dönemini yaşamıştır. 16. yüzyılla birlikte başta Portekiz olmak üzere diğer Avrupalı devletler de bölgeye ilgi duymaya başlamıştır. 1693’te Mombasa’yı işgal eden Portekizliler, tüm sahil hattını ele geçirmiştir. 17. yüzyılda Portekiz’in sömürge faaliyetlerini Güney Amerika’ya kaydırması ve Hint Okyanusu’ndaki güçlerinin zayıflaması üzerine 1650’de Umman Sultanlığı, Mozambik’in kuzeyine kadar olan sahilleri idaresi altına almıştır. Sultanlık, bölgede doğrudan idare tesisi için 1813’te Lamu’yu başşehrin bulunduğu Muskat’a bağlamıştır. 1832’de Umman Sultanı Seyyid Said b. Sultan, devletin merkezi olarak Muskat yerine Zengibar’ı seçmiş ve 1840 yılına kadar bütün sahilin idaresini eline geçirmiştir. 19. yüzyılın ikinci yarısında İngilizler, Zengibar Sultanlığı ile yaptıkları anlaşmalara dayanarak daha önce bölgeye yerleşmiş olan Almanlarla rekabete girişmiş, 1888’de bir müddet Alman sömürge idaresinde kalan Kenya sahilleri, 1890 yılında iki ülke arasında yapılan anlaşmayla tamamen Imperial British East Africa şirketine verilmiş, Tanganika sahilleri de Almanlara devredilmiştir. Bu arada Zengibar sultanına da yıllık 17.000 sterlin ödenerek ismen bölgenin hâkimi olduğu açıklanmıştır. 1895’te İngiltere bölgedeki egemenliğini ilan etmiş ve iç kesimlerdeki verimli arazilerden en yüksek seviyede faydalanabilmek için Mombasa-Uganda demir yolu projesini başlatmıştır. Demir yolu inşasında çalıştırılmak üzere Hindistan sömürgesinden getirilen işçilerin yerleştirildiği çadır kent, demir yolunun işletmeye açılması ve merkez istasyonunun buraya kurulmasıyla kısa zamanda büyüyerek şehirleşmiş ve Nairobi adını almıştır. Şehir 1907 yılından sonra İngiliz sömürge idaresinin, 1963’ten sonra da bağımsız Kenya Devleti’nin başşehri olmuştur. Ülkenin ismi 1920 yılından bu yana Kenya olarak kullanılmaktadır.

İngiliz sömürge idaresi 1923 yılında beyazlar, Asyalılar ve Araplardan oluşan Afrikalıların haklarını sömürge valisinin görevlendirdiği bir misyonerin savunacağı bir meclis kurmuştur. Yerliler bu meclise girme hakkını ancak 1944 yılında elde edebilmiştir.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra millî hareketler hızlanmış ve 1946’da Kenya African Union Partisi kurulmuştur. Jomo Kenyatta’nın başkanlığındaki parti toprak reformu, sendika hakları ve siyasi serbestlik talep etmiştir. 1949 yılında MauMau İsyanı başlatılmış ve bu süreçte 15.000 kişi hayatının kaybetmiştir. 1952’de Jomo Kenyatta isyanın baş sorumlusu olarak tutuklanırken ülke genelinde 100.000’den fazla insan hapse atılmış, isyanı başlattıkları için Kikuyular siyasetten uzaklaştırılmıştır. Bu süreçte iç bölgelerdeki beyazlar can güvenlikleri kalmadığı için ellerindeki arazileri terk etmeye başlamış, Kenyatta millî kahraman ilan edilerek 1961 yılında gönderildiği sürgünden dönmüş, 1963 seçimlerinin galibi olarak hükümetin başına geçmiş ve ülke 12 Aralık 1963 tarihinde bağımsızlığına kavuşmuştur. 1969 ve 1974 yıllarında yapılan seçimlerde de devlet başkanı seçilen Kenyatta’nın 22 Ağustos 1978’de vefatının ardından yerine yardımcısı Daniel Arap Moi getirilmiştir. Kenya’nın mevcut devlet başkanı Jomo Kenyatta’nın oğlu Uhuru Kenyatta’dır.

 

Kaynak: A.A Etiketler kenya sırtlan saldırı
Editor : Antep Haberleri
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER