Türkiye ekonomisi 2023'ün tamamında yüzde 4,5 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.
Türkiye böylece OECD üye ülkeler arasında ikinci, G20 ülkeleri arasında da üçüncü sıraya yerleşti.
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Bayram Soylu, 2023 Mayıs ayında değişen ekonomi politikalarının sonuç verdiğine ve Türkiye'nin büyümede ivme kazandığına dikkat çekti.
Soylu ayrıca sürdürülebilir büyüme noktasında engellerin kalkmaya başladığının da altını çizdi.
"TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME YOLUNDA"
14 Mayıs 2023 sonrası izlenen sıkılaşma politikaları neticesinde tüketim tarafının dizginlendiğini ve cari işlemler dengesinde toparlanmanın başladığına ve yatırımların arttığına işaret eden Soylu, tüm bu etkenlerin büyümeyi desteklediğini belirtti.
"Türkiye ekonomisi OECD ve AB ülkelerinin ortalaması üzerinde büyüme performansı sergilemeye devam ediyor" diyen Soylu, tüketim harcamalarının büyüme performansındaki payın halen yüksek olduğunu ifade etti. Soylu, "Özellikle deprem sonrası daralma eğilimi gösteren ekonomi izlenen politikalarla birlikte ayakta kalmayı başardı" dedi.
Milli gelirin 13 bin doların üzerine çıktığına dikkat çeken Soylu, "Bu rakam son 17 yılda en yüksek rakam. Bu seviye hem hane halkının hem de çalışanların refah seviyesinin arttığını gösteriyor" dedi.
"Hem tüketimin hem de yatırımın büyümeyi teşvik edici unsur olması ve odak noktanın yatırım ile ihracat olması sürdürülebilir bir büyüme açısından önem arz ediyor" diye konuşan Soylu, tüketime ve inşaata dayalı büyümenin sürdürülebilir büyüme için engel olduğun, yeni ekonomi politikalarının bu engelleri kaldırmaya başladığını belirtti. "Türkiye önümüzdeki süreçlerde tüketime bağlı değil, yatırım ve ihracat odaklı büyümeye doğru ilerliyor" dedi.
TÜRKİYE 2024'TE BÜYÜME HEDEFİNE NASIL ULAŞIR?
Soylu, Türkiye ekonomisine dair büyüme tahminlerini de paylaştı. "Dünya Bankası yüzde 3.1, IMF yüzde 3.1, OECD ise yüzde 2.9 büyüme bekliyor" dedi.
2024 için Orta Vadeli Program'da Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 4 büyüyeceğinin öngörüldüğünü hatırlatan Soylu, Yatırım ve üretim stratejisine devam edilmesi durumunda 2024'te yüzde 4'lük büyüme hedefine ulaşılabileceğini belirtti.
Parasal sıkılaşma ile birlikte özellikle maliye politika unsurlarının da devreye girmesi ile büyümenin yüzde 4'ün üzerinde gerçekleşmesi durumunu beraberinde getirebileceğini ifade eden Soylu, "14 Mayıs sonrası siyasi istikrarın devam etmesi hem uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının raporlarına hem de büyüme tahminlerine olumlu yansıdı" diye konuştu.
Editor : Antep Haberleri