Dünyaca ünlü Forbes dergisinin yurt dışında mülk satın alınabilecek en karlı ülke olarak KKTC'yi göstermesi gözleri 'Yavru Vatan'a çevirdi. Türkiye'de artan konut fiyatları nedeniyle, son bir yılda gözde yatırım yerlerinin başında gelen KKTC ve Dubai'de konut sahibi olan Türkler'in sayısı da her geçen gün artıyor.
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına konut edinme hakkının birden, üçe çıkartılmasına karar verilirken; gözler Yavru Vatan'daki gayrimenkul piyasasına çevrildi.
Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Hasan Ceran, KKTC'de en gözde lokasyonların, Magusa, Esentepe, Gaziveren ve İskele olduğunu belirtirken, "KKTC’de konut yatırımına Rus, İranlı ve Avrupalılar'dan sonra Türkiye'den de talep yüksek. Resmi Gazete'de yayımlanan son karar da talebi oldukça arttıracaktır" dedi.
İNŞAATLAR ARTTI
Girne'nin merkezinde 1+1 bir daire kiralarının 400 ile 650 İngiliz Sterlin'i arasında değiştiğini dile getiren Ceran, şu bilgileri verdi:
"2 bin 500, 3 bin Sterlin karşılığında kiralık penthouse daireler de bulunuyor. Girne, Lefkoşa, Gazimağusa gibi merkez bölgelerde artan kiralık ihtiyacı bu bölgelerde inşaat faaliyetlerini artırdı. Satılık 1+0 dairelerin fiyatı ise 55 bin Sterlin. KKTC, 20’den fazla üniversitesi, 110 binden fazla öğrencisi ile hem eğitim hem de turizm adası konumunda. Dolayısıyla turistlere ve öğrencilere kısa süreli kiralamaların son derece karlı ve avantajlı olması gayrimenkul yatırımcılarını adaya yöneltiyor."
DUBAİ HAREKETLİ
Türk vatandaşlarının konut yatırımında bir diğer gözde lokasyonu ise Dubai. Uluslararası Gayrimenkul Uzmanı Şerif Nadi Varlı, piyasalarda bulutlu ortamların kalkması durumunda Dubai’nin sıçrama yapabileceğini belirtirken, Tüm dünyada enflasyon dolayısıyla, konut kredi faizlerinin yüksek olmasından ötürü genel bir durgunluk hakim ancak Dubai'de bunun tam tersi söz konusu. Dubai emlak pazarındaki işlem sayısı 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 34 bin 178 adet ile rekor kırdı" diye konuştu.
ARZ-TALEP BOZULDU
Yoğun talep nedeniyle arz-talep dengesinin bozulduğunu da sözlerine ekleyen Varlı, "2024 yılının ilk üç ayında Dubai’de nüfus 26 bin kişi artarken, sadece 6 bin 500 civarında yeni konut teslim edildi. Bu durumun arz-talep dengesizliğine yol açtı. Hazır ev sıkıntısı, kiralık stok üzerinde dalgalanma etkisi yarattı ve kira fiyatlarında yıllık yüzde 22'lik bir artışa neden oldu. Daire ve villaların ortalama satış fiyatları da yüzde 3 ve yüzde 13 arttı" bilgisini verdi.
ERTELEMEK DOĞRU MU?
Uluslararası gayrimenkul analisti Hakan Bucak ise global ölçekte emlak piyasası için durgunluk beklenmediğini söylerken, şu tahminleri gündeme taşıdı:
"Konut alımında bir erteleme var ama bu ertelemenin getirdiği bir stres de söz konusu. Çocuğunuzu evlendiriyorsunuz, deprem nedeniyle yeni konuta geçmeye çalışıyorsunuz ama fiyatların düşmediğini görüyorsunuz. Dolar bazlı ülke genelinde düşüş olabilir ama fiyatlarda büyük bir gerileme olacağını sanmıyoruz. Hatta faiz oranları dengelendiğinde, bugünkü fiyatları arıyor olacağız."
Editor : Antep Haberleri