Türkiye dün itibariyle bir seçimi daha arkada bıraktı. Milyonların oy kullanarak sandık başına gittiği 31 Mart'ta Türkiye birçok sürprizi de beraberinde yaşadı. Resmi olmayan sonuçlara göre CHP uzun yıllar sonra birinci parti konumuna geldi. 22 yıldır Türkiye'yi ve ülkenin birçok belediyesini yöneten AK Parti ise kurulduğu tarihten bu yana ilk kez ikinci parti konumuna geriledi.
Seçim sonuçları AK Partili ve CHP'li ayırmaksızın çok sayıda vatandaş için 'sürpriz' olarak nitelendirirken uzmanlar seçim sonuçlarını Haber7'ye değerlendirdi. Haber7'ye konuşan Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir ve GENAR Başkanı İhsan Aktaş seçim sonuçlarının ekonomik sıkıntıların ve emeklilerin son dönemdeki maaş problemlerinin vatandaş tarafından tepkisi olarak yorumladı.
TEPKİ OYLARININ KENDİSİNİ GÖSTERDİĞİ BİR SEÇİM
Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, 31 Mart yerel seçimlerinin başta emekliler olmak üzere tepki oylarının kendisini gösterdiği bir seçim olduğunun net olarak görüldüğünü söyledi. Aday belirleme süreçleri, kampanyaların güçlü bir şekilde yapılamaması gibi etkenlerin de etkisinin olduğunu söyleyen Daşdemir, "Temel olarak bakıldığı zaman bunun tepki oyları olduğunu, ekonomik sıkıntılardan dolayı, emeklilerden dolayı alınan bir sonuç olduğunu söyleyebiliriz AK Parti açısından." dedi.
SEÇMEN GENEL SEÇİMDE BEKA ÜZERİNDEN AKSİYON ALMIŞTI
28 Mayıs cumhurbaşkanlığı zaferinin henüz çok kısa bir süre önce alınmış olmasına rağmen böyle bir sonucun olmasının AK Parti açısından oldukça üzücü olduğunu belirten Daşdemir "Ama toplum beklentileri belliydi. Genel seçimlerde ona göre o aksiyonu alırken yerel seçimlerde yani genel seçimlerde daha çok beka üzerinden aksiyon alırken yerel seçimlerde de bir tepki oyu olarak karşımıza çıkan bir süreç vardı. Bu sürecin de etkili olduğunu gördük." ifadelerini kullandı.
Yerel seçimlerin 2028 cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik yansımasını da değerlendiren Daşdemir:
2028'e yansıması açısından daha dört yıl var. O zamana kadar ekonomi toparlanırsa aslına bakarsanız 14 Mayıs 2023'te de Cumhuriyet Halk Partisi'nin oyları artmaya başlamıştı. Tarihinde ilk kez Cumhur İttifakı'ndan ya da AK Parti'den oraya bir geçiş Oldu. Bu da net olarak karşımızda duruyor.
Belediye meclis üyelerinin oylarına bakıldığı zaman orada Cumhur İttifakı'nın yüzde 48'de olduğunu görüyorsunuz. Oraya Büyük Birlik Partisi de ilave edilse orada 48,5'luk bir Cumhur İttifakı var. 49'a yine geliyor. Elbette birçok belediye kaybetti AK Parti. Ama böyle bir sonucumuz var. O sonucu da değerlendirirken sağlıklı bir şekilde değerlendirmek lazım.
ANKARA'DA ADAYLAR ETKİN KAMPANYA YÜRÜTEMEDİ
Daşdemir, özellikle başkent Ankara'da farkın çok olmasının sebebinin sahada aktif bir kampanya yapılamamış olmasından kaynaklandığını belirtti. Daşdemir, "Çünkü sahada Ankara üzerinden bakacak olursak, Ankara'daki ne büyükşehir belediye başkanı adayı, ne de ilçe belediye başkanı adayları sahada etkin bir kampanya yürütemediler. Bunun sonucu olarak da Ankara'da böyle çok ezici bir farkın oluşmasına sebep oldu." dedi.
SON 20 GÜNDE ATMOSFER CHP LEHİNE DÖNDÜ
Haber7'ye 31 Mart yerel seçimlerini değerlendiren diğer bir isim ise GENAR Başkanı İhsan Aktaş oldu. 31 Mart'ı 1 Kasım'daki AK Parti'nin kazandığı seçimlere benzettiğini belirten Aktaş, "Yani 1 Kasım'a giderken son bir ayda AK Parti her gün oy artırmıştı. elimizde bir örnek var. Biz son araştırmamızı yirmi gün önce yapmıştık 1 Kasım'dan. O 20 gün önce yaptığımız araştırmayla seçim arasında AK Parti 5 puan daha üzerine koydu. Biz 45 açıklamıştık AK Parti 49.9 aldı. Burada da yani son yirmi gün rüzgar öyle bir atmosfer oluştu ki, Cumhuriyet Halk Partisi lehine neredeyse birçok yerde 5 puan AK Parti aleyhine 5 puan çalıştı." şeklinde konuştu.
SANDIĞA GİTMEYENLER AK PARTİ SEÇMENİ
Aktaş, sandığa gitmeyen insanlarının yüzde 80'inin AK Parti seçmeni olduğunu belirterek "Bir yerde yüzde 4 eksildiği zaman karşı tarafa artı yüzde 4 yazıyor." dedi. Seçmenin pandemi, ekonomik durgunluk, hayat pahalılığı sonrası hükümetle alakalı bir tutum takınmak istediğini söyleyen Aktaş "Fakat memleketin güvenlik meselesi, uluslararası konjonktür, savaşlar. Yani bu çalkantılı dönemde Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarda kalmasına karar verdi. Ama demek mesaj sakini saklı tuttu. Burada bir yerel yönetim seçimi olmadı aslında baktığınız zaman. Bir belediye başarılı bir parti başarısız öyle bir mukayese olmadı. Normalde ekonomik sebeplerden emeklilerin durumuyla ilgili. Bir genel seçim mesajı verildi. Hükümete çok ciddi anlamda bir uyarı geldi." ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN SEÇMENİN TERCİHİNE SAYGI DUYDU
Siyasi partilerin seçim sonuçlarını bir felaket ikincisi ise ders çıkarma olarak görebileceğini belirten Genar Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim sonrası yaptığı konuşmaya yönelik ise şu sözleri sarf etti;
Ben sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmasını çok metanetli, demokrasiyi sahiplenen, oyun kıymetini önemseyen, hatırlarsanız işte diğer partiler kaybettiği zaman bir sürü böyle garip garip şeylerde bulunuyorlardı. Ama Tayyip Erdoğan hem seçmene hem tercihine saygı duydu ve baş tacı yaptı onu. Ben bu tür uyarıların siyasi partilerin ömrünü uzatacağına inananlardanım. Yani seçime 4 yıl kala böyle bir uyarının gelmesi artık AK Parti'nin oturup böyle ilmek ilmek, köşe bucak bütün siyaset üretiminden vatandaşla olan ilişkilerine hükümet inşaatlarının işleyip işlemediğine kadar bütün meseleyi dinamik bir şekilde AK Parti gözden geçirmelidir diye düşünüyorum.
Editor : Antep Haberleri