Sağlık

Vücudumuzda üretilemediği için takviye alınması gerek! En çok iyot içeren besinler!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülden Yürüyen, doğumdan itibaren insan vücudunda kritik görevlere sahip olan tiroid hormonlarının sentezi için gereken iyot eksikliğinin yaşam kalitesini derinden etkileyebileceğini vurguladı. Vücutta iyot eksikliği belirtileri nelerdir?

Vücudumuzda üretilemediği için takviye alınması gerek! En çok iyot içeren besinler!
08-02-2024 21:42

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülden Yürüyen, "İyot eksikliği bireysel değil, toplumsal düzeyde tanısal ve düzeltici faaliyet gerektiren bir halk sağlığı sorunudur" diyerek iyot eksikliğinin önlenmesinin ve tedavi edilmesinin önemine dikkat çekti. Peki iyot eksikliği nasıl giderilir, iyot eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir?

Menisküs nedir, nasıl geçer? Menisküs yırtığı belirtisi ve tedavisi nedir?Menisküs nedir, nasıl geçer? Menisküs yırtığı belirtisi ve tedavisi nedir?

Karında nabız atması normal mi? Karında nabız atması nasıl geçer, neden olur?Karında nabız atması normal mi? Karında nabız atması nasıl geçer, neden olur?

İYOT NEDİR NE İŞE YARAR?

Tiroid hormonlarının sentezi için iyotun gerekliliğine değinen Uzm. Dr. Yürüyen, "İyot, vücutta üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken bir kimyasal elementtir. Doğada en çok okyanuslarda ve deniz suyunda bulunur. İyot eksikliği, tiroid hormonu üretimini engeller ve tiroid hormon yetersizliğiyle sonuçlanabilir" diyor.

Göğüs ağrısı çekenler aman dikkat! Kanser olabilir…Göğüs ağrısı çekenler aman dikkat! Kanser olabilir…

İYOT EKSİKLİĞİ SAĞLIK SORUNLARINA DAVETİYE ÇIKARIYOR!

Dr. Yürüyen, iyot eksikliğinin gebelikte zeka geriliği, nörolojik bozukluklar, ölü doğum ve düşük gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini belirterek, dünyada önlenebilir zeka geriliğinin en önemli nedenlerinden birinin iyot eksikliği olduğunu vurguluyor.

EN İYİ İYOT TAKVİYELERİ!

Uzman, iyotun sağlıklı bir tiroid fonksiyonu için kritik öneme sahip olduğunu ve günlük iyot ihtiyacının rafine sofra tuzundan karşılanabileceğini belirtiyor. Ancak, hekim önerisi olmadan kesinlikle takviye iyot kullanılmaması gerektiğini vurguluyor.

Dr. Yürüyen, rafine iyotlu sofra tuzunun önemine dikkat çekiyor ve tuzlu su balıkları, kabuklu deniz hayvanları, inek sütü, peynir, yoğurt, soya sütü ve yumurtanın dengeli bir şekilde tüketilmesinin iyot ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. Özellikle tansiyon, kalp veya böbrek hastalığı gibi durumları olanların iyot desteğini alırken hekimlerine danışmalarını öneriyor.


Editor : Antep Haberleri
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER